fbpx

Odlazak smeća koje je pucalo po Sarajevu

Limonovu je bilo svejedno kada su ga zvali nacistom ili komunistom. Godinama je bio neželjen gost u mnogim zapadnim intelektualnim krugovima, uglavnom zbog njegove uloge u ratovima na Balkanu, posebno veze sa prvim predsjednikom Republike Srpske, ratnim zločincem Radovanom Karadžićem. 

Političar, romanopisac, panker, gerilac, pjesnik. Tako su ga zvali u medijima u raznim dijelovima svijeta. Za nas, bio je obično smeće, smrad i ljudski šljam. Eduard Limonov umro je u utorak u Moskvi u dobi od 77 godina. Vođa krajnje lijeve stranke Druga Rusija i gorljivi protivnik Vladimira Putina umro je u moskovskoj bolnici, navodi se u kratkom izjavi iz njegove političke formacije.

Pisac, autor više od 70 romana i eseja, postao je poznat na Zapadu uglavnom zahvaljujući knjizi Emmanuela Carrèrea, prevedenoj na 23 jezika, koja mu je obuhvatila život. Ali i zbog slika koje su pokazivale kako je po opkoljenom Sarajevu pucao mitraljezom s vođom bosanskih Srba, ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

“Dan moje smrti bit će nacionalna žalost”, rekao je prije dvije godine u intervjuu čovjeka koji je već lagano nestajao s ruske političke i umjetničke scene. Njegova stranka nije izvijestila o uzroku smrti ali ruski mediji uvjeravaju, pozivajući se na bliske izvore, da je do komplikacija došlo nakon nekoliko operacija te da je patio od raka. Posljednjih mjeseci političar i pisac nekoliko je puta bio u bolnici zbog zdravstvenih problema. Nadamo se da se namučio.

Rođen u Dzeržinsku po imenu Eduard Veniaminovich Savenko, ime Limonov usvojio je u tinejdžerskoj dobi. Avangardni pjesnik otišao je u izgnanstvo iz Sovjetskog Saveza 1974. Jednom je rekao da je na taj izlazak bio prisiljen i da je to zbog njegovog odbijanja da postane KGB-ov ubojica. Tako je Limonov stigao u New York, gdje je postao redovan posjetitelj u legendarnom punk klubu CBGB, gdje je upoznao Ramonese. Iz tog vremena, koje ga je duboko obilježilo, nastao je i jedna od njegovih najpoznatijih romana To sam ja, Édichka.

U Rusiji, iako je poznat među mladima po svojoj literaturi i pankerskoj ulozi, šira javnost ga poznaje uglavnom po njegovom političkom angađmanu. U nemirnim 1990-ima, tek je stigao u Moskvu, iz posljednje faze egzila u Francuskoj. Osnovao je Nacionalnu boljševičku stranku, pokret koji je želio spojiti krajnje lijevu i krajnju desnicu. Tom eksplozivnom mješavinom nacista i komunista htio se  suprotstaviti Borísu Jeljcinu. Godine 2001. godine, kada je već Vladimir Putin na vlasti, optužen je za terorizam, pokušaj rušenja ustavnog poretka i ilegalnu kupovine oružja.

Odslužio je dvije godine, a onda je nakon toga osnovao Drugu Rusiju. Godine 2012. godine pokušao se kandidirati za predsjednika u utrci protiv Putina. Izborno povjerenstvo mu to nije dopustilo. Unatoč tome, uvijek je održavao čvrst i aktivan protivnički stav protiv Putinove vlasti. Žarko je branio rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima, a neka izvješća tvrde da je održavao veze s vojnim formacijama koje podržava Kremlj u sukobu na istoku Ukrajine.

Limonovu je bilo svejedno kada su ga zvali nacistom ili komunistom. Godinama je bio neželjen gost u mnogim zapadnim intelektualnim krugovima, uglavnom zbog njegove uloge u ratovima na Balkanu, posebno veze sa prvim predsjednikom Republike Srpske, ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

Slike Limonova koji mitraljezom puca po opkoljenom Sarajevu, snimljene tijekom snimanja dokumentarnog filma, obišle su ​​svijet. Limonov je uvijek pokušavao minimizirati taj incident, koji ga je koštao unosnog ugovora o objavljivanju u SAD-u i Evropi.

Tvrdio je da je zapravo pucao na streljani. Smeće uvijek ostaje smeće.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!