fbpx

Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici

Početkom ovog mjeseca u vlaseničkom džematu u Cerskoj nije održana ni tradicionalna kulturno‑vjerska manifestacija “Dani otpora Cerske”.

 

Uslijed vanredne situacije zbog pandemije COVID-19, sedamnaesta kolektivna dženaza bošnjačkim žrtvama Agresije s područja Vlasenice neće biti održati 18. aprila iako je to ranije planirano.

“Obavljanje dženaze odgađa se do daljnjeg. Razgovarali smo i s porodicama tri žrtve kojima je ovog aprila trebala biti klanjana dženaza i obavljen ukop, a godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici bit će obilježena učenjem i poklanjanjem hatme šehidima”, potvrdili su za Stav iz Muftijstva tuzlanskog nakon održanih konsultacija s članovima Organizacionog odbora koji su pripremali ovogodišnju kolektivnu dženazu.

“Identificirane su tri žrtve, međutim, za treću osobu porodica nije još bila potpisala saglasnost za ukop. Mislim da bi bilo još osoba da se situacija zbog virusa korona nije zakomplikovala”, kazao je Nurdin ef. Grahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici.

Početkom ovog mjeseca u vlaseničkom džematu u Cerskoj nije održana ni tradicionalna kulturno‑vjerska manifestacija “Dani otpora Cerske”.

“Svake godine upriličimo program koji se sastojao od vjerskih sadržaja poput tevhida za šehide, obilazak Šehidskog obilježja, učenje Jasina i dove i održavanje neke tribine. Imali smo i sportski dio manifestacije, a na kraju bi se održavalo narodno druženje. Ove godine, stjecajem okolnosti, to se nije moglo održati. Umjesto navedenog, nas nekoliko imama obišli smo Šehidsko obilježje u Cerskoj, gdje su ispisana imena 856 šehida”, naveo je Muamer ef. Jusupović. /A. Ar./

Prethodni članak

Džaba su krečili

Sljedeći članak

Groblje kućnih ljubimaca

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!