fbpx

Očajnički potez A-SDA: Do vlasti po svaku cijenu

Nakon smjene Vlade, protesti građana Bihaća zbog sporog rješavanja migrantske krize, održani početkom ove sedmice, jedan su od poteza koje ovdašnja A-SDA povlači. Među organizatorima protesta nalaze se kandidati koalicije A-SDA-Pomak-Zajedno. Pravac kojem teži A-SDA nije ništa drugo do jeftina propaganda koja ima za cilj da državu, glavni grad države i aktualnu vlast predstavi kao maćehinsku i izdajničku spram ovog dijela Bosne i Hercegovine

Smjena Vlade, premijera i predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je izglasana u srijedu, 17. oktobra ove godine, predstavlja jedinstven slučaj, presedan kakav do sada nije viđen u političkoj praksi na ovim prostorima. Svega dvadeset dana prije isteka mandata, zastupnici A-SDA, inače gubitnici na proteklim izborima, odlučili su se za očajnički potez – da iskoriste, odnosno zloupotrijebe kratak period u kojem su još na vlasti.

Krajiški cirkus u režiji A-SDA, kako ga mnogi građani nazivaju, priređen je i realiziran u jednom danu uz kršenje važećih procedura. Kako saznajemo od smijenjenog predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Hušića, nakon što je on zaprimio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine USK koju je potpisalo osamnaest zastupnika, Hušić je, uz konsultacije sa svojim prvim zamjenikom Mirvetom Beganovićem, odlučio zakazati sjednicu za petak, 19. oktobra. Zatražena je i dopuna zahtjeva jer nije bilo navedeno obrazloženje, odnosno prijedlog dnevnog reda.

ZATAŠKAVANJE KRIMINALA

Međutim, zastupnicima A-SDA očito je gorjelo pod nogama, pa su s drugim zamjenikom predsjedavajućeg Skupštine USK Mladenom Lonićem zakazali sjednicu 17. oktobra, na kojoj su smijenili Vladu, premijera i predsjedavajućeg Skupštine USK te imenovali novog premijera, predsjedavajućeg i ministre. Na sjednicu je došao čak i zastupnik Admir Hadžipašić, čiji je ugled ozbiljno narušen nakon njegove umiješanosti u seks-skandal. Podsjetimo, u maju ove godine objavljen je snimak u kojem delegat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i generalni sekretar A-SDA Admir Hadžipašić od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao. Nekoliko dana kasnije, Hadžipašić je podnio ostavku na sve “funkcije i dužnosti u Stranci demokratske aktivnosti”. Hadžipašić na sjednice nije dolazio od maja ove godine. Ovaj put je došao jer zavjerenici iz A-SDA nisu bili sigurni u broj glasova.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Skupštine USK Mladen Lonić, koji je sazvao vanrednu sjednicu skupštine, od prošle godine ostao je upamćen kao ogorčeni protivnik izdavanja Ratne monografije V korpusa i njene podjele školskim bibliotekama. Lonić je u Krajini odranije poznat kao bivši pripadnik Vojske RS, u kojoj je, kao komandir jedne jedinice, imao značajnu ulogu u agresiji na Bosansku Krupu. U njegovom rodnom mjestu Velikom Radiću, naočigled mnogih, surovo je mučena, a zatim i ubijena zarobljena bolničarka iz Sanskog Mosta Karmen Kamenčić.

Ako razmislimo o činjenicama poput saradnje rukovodstva A-SDA, koja je na konto svog “patriotizma” zavodila Bošnjake, s razbijačima Bosne, postaje jasno da se ova lokalna i drugorazredna politička partija jeftino politički prostituira i zarad vlastite koristi ne bira partnere. Dokazali su da njih na zanima zabrinjavajuće stanje u USK kada je u pitanju migrantska kriza ili problemi u Kantonalnoj bolnici. Zanima ih samo šta će biti s njima. Dok smijenjeni premijer Rošić pokušava riješiti ove probleme, oni ruše Vladu a da ne znaju ni kakvi su planovi novoformirane vlade. Mnogi nagađaju da se planovi nove vlade zapravo odnose na zataškavanje nezakonitih radnji nekih od istaknutih ličnosti A-SDA.

“Mene posebno brine činjenica da je Rifet Hozanović za ministra unutrašnjih poslova predložio svog kućnog prijatelja, što dokazuje da ima neke probleme sa zakonom i da se na taj način želi zaštititi. Ostatak imenovanih u novoj vladi ne komentiram. Ekspoze premijera trajao je dvije minute i očito se radilo o improvizaciji. Novoizabrani predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić, gostujući u programu kantonalne televizije, nije znao odgovoriti na pitanja o konkretnim planovima Vlade. Jasno je da cilj A-SDA samo jedan – preuzimanje vlasti – a na građane niko tu ne misli”, izjavio je smijenjeni premijer USK Husein Rošić.

CAZINSKA STRANKA

Federalni zastupnik Asim Kamber smatra da je smjena Vlade čin očaja ljudi koji su, uprkos sopstvenim najavama, poraženi na izborima. “Nikad u historiji se nije desilo da neko između izbora i proglašenja rezultata sastavlja vladu. Ovo je presedan, i to svjetski. SDA je pobjednik ovih izbora na svim nivoima i na nama kao pobjedničkoj stranci je sad da formiramo većinu. Ja sam do sada slao pomirljive poruke prema svim strankama. No, sada vam zvanično kažem da SDA neće praviti koaliciju s A-SDA”, naglasio je Kamber.

Možemo pretpostaviti da će očaj rukovodstva A-SDA u narednom periodu još dolaziti do izražaja s obzirom na to da je zajednički nastup A-SDA i krajiških općinskih načelnika u koaliciji A-SDA-Pomak-Zajedno bio čist promašaj. Kako saznajemo od nekih novoizabranih članova Skupštine USK-a, ovaj savez raspada se prije nego je i zaživio. Bužimski i bosanskopetrovački načelnici Zikrija Duraković i Zlatko Hujić žele uzeti svoj mandat, tako da će A-SDA, koju mnogi zovu “cazinskom strankom”, u skupštinskim klupama imati dva zastupnika manje. Čelnici stranke iz Cazina koji su smatrali da imaju ekskluzivno pravo na rukovođenje ovom partijom u narednom će periodu imati samo dva svoja zastupnika.

Uzmemo li u obzir činjenicu da malo ko očajnički želi da vlada na Unsko-sanskom kantonu kao što to želi A-SDA (u prvom redu članovi iz Cazina), onda bez sumnje možemo očekivati pravu buru u redovima ove partije, kojoj je nedavna smjena Vlade USK bila posljednja prilika da dođe do određene koristi koja će, naravno, kao i do sada, ići na štetu Unsko-sanskog kantona i njegovih građana.

Nakon smjene Vlade, protesti građana Bihaća zbog sporog rješavanja migrantske krize  jedan su od poteza koje ovdašnja A-SDA povlači. Među organizatorima protesta nalaze se kandidati koalicije A-SDA-Pomak-Zajedno. Pravac kojem teži A-SDA nije ništa drugo do jeftina propaganda koja ima za cilj da državu, glavni grad države i aktualnu vlast predstavi kao maćehinsku i izdajničku spram ovog dijela Bosne i Hercegovine. Stvaranjem takve slike i kreiranjem javnog mnijenja po volji A-SDA, otvaraju se i određene mogućnosti koje ova stranka priželjkuje kako bi došla do većeg udjela u vlasti koji, realno gledajući, uopće ne zaslužuje.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!