fbpx

O “Igrama” i Jajcu priča se i izvan BiH

Proglašenjem najboljih i dodjelom nagrada, u Domu kulture Jajce završene su još jedne, 38. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine

Piše: Mirza SKENDERAGIĆ

“Brojni gosti i publika uživali su u raznolikim i kvalitetnim sadržajima pratećeg programa kao što su izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, predavanja, portreti zanimljivih ličnosti, predstave van konkurencije, a ono što bih posebno naglasila, ove godine smo prvi put publici ponudili dva koncerta klasične glazbe. Iako ovih dana vladaju tropske vrućine, i pored drugih kulturnih manifestacija koje se ovih dana događaju u Jajcu, odaziv publike bio je više nego dobar. Zadovoljna sam pozitivnom atmosferom koja je vladala za vrijeme Igara, susretima, druženjima, suradnjom s kazališnim kućama, medijima… Samo pozitivne stvari su se događale oko Igara.

Naravno, uvijek može i bolje. Mi, kao organizatori, nećemo prestati s nastojanjima da uradimo sve kako bi već sljedeće Igre imale još bolju organizaciju od ovih. Kontinuitet neće i ne smije doći u pitanje. Općina Jajce, građani Jajca i prijatelji festivala u Jajcu, čiji broj nije mali, garant su opstojnosti Igara u budućnosti”, kaže u izjavi za Stav direktorica Doma kulture Smiljka Brtan, te dodaje da “smjer kojim će se razvijati Igre u Jajcu ovisi ponajviše o tome koliko će se uspjeti promijeniti način gledanja na festival onih najodgovornijih. Sigurno da postoji prostor za napredak festivala, ali ne ovisi samo i isključivo o nama organizatorima.”

Kao dugogodišnji redovni gost festivala, dramski pisac Almir Bašović u prvi plan ističe pozitivnu atmosferu ovogodišnjeg izdanja Igara te to što se njihov značaj širi i izvan granica Bosne i Hercegovine. “Pozorišne igre u Jajcu najstariji su pozorišni festival u Bosni i Hercegovini, zato je naš odnos prema njima na izvjestan način i odnos prema našoj pozorišnoj tradiciji i svim velikim imenima koja su tu tradiciju gradila. Lijepo je na jednom mjestu, a pogotovo na mjestu kao što je Jajce sa svojom ljepotom i bogatom historijom, imati predstave koje su obilježile našu teatarsku sezonu. Ove je godine atmosfera zaista bila i festivalska i pozorišna, a drago mi je da se i za Jajce i za pozorišne igre čulo i izvan naše zemlje.”

Na ovogodišnji teatarski festival prijavljeno je bilo 18 predstava iz 11 pozorišnih kuća iz cijele Bosne i Hercegovine, od kojih je 6 najboljih, prema izboru selektora igara Straje Krsmanovića, odigrano pred jajačkom publikom. “Dvije su se svojim kvalitetom izdvojile od ostalih, obje u režiji Kokana Mladenovića. Po mom skromnom sudu, najbolja predstava prethodnih Igara bila je Sjećaš li se Doli Bel Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, tek za nijansu bolja od Karoline Nojber Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Pohvalno je što su čak četiri od šest predstava koje su bile u konkurenciji za nagrade u Jajcu nastale po tekstovima domaćih autora, kao i što znatan broj režisera i dramaturga pripada onome što kolokvijalno nazivamo mlađom generacijom, kao i to što je čak pet predstava imalo originalnu muziku”, kaže za Stav teatarski kritičar Elvis Ljajić.

Stručni žiri u sastavu Hasija Borić, predsjednica, Ljubica Ostojić i Tina Laco izabrao je najbolje nakon odigranih predstava u takmičarskom dijelu. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Narodnom pozorištu Republike Srpske Banjaluka za predstavu Karolina Nojber, po tekstu Nebojše Romčevića, a u režiji Kokana Mladenovića. “U pobjedničkoj predstavi svi dramski i scenski elementi funkcioniraju i ujedinjuju se kroz višestruko slojevitu simbolizaciju, savršenu točnost igre, lucidne, promišljene i kreativne režijske postupke u stvaranju istodobno ozbiljno angažiranog i umjetnički nadmoćnog scenskog produkta. Priča o hrabroj teatarskoj reformatorici iz 18. stoljeća poslužila je kao inspirativan i potresan temelj na kojem izrastaju i isprepliću se raznoliki slojevi suvremene, vječne i univerzalne problematike, u čijoj je suštini porazna pozicija glumca / umjetnika zapravo samo refleksija porazne pozicije običnog čovjeka”, obrazloženje je stručnog žirija.

Kokanu Mladenoviću pripala je i nagrada za najbolju režiju za predstave Sjećaš li se Doli Bel i Karolina Nojber. Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja otišla su u Kamerni teatar 55, i to glumcima iz predstave Sjećaš li se Doli Bel: Emiru Hadžihafizbegoviću, Gordani Boban, Mirsadu Tuki, Tatjani Šojić i Admiru Glamočaku, dok je priznanje za najboljeg mladog glumca uručeno Davoru Goluboviću za lik Dine Zolja u istoj predstavi. Nagradu za najbolji dramski tekst savremenog autora osvojio je Dario Bevanda za tekst Pink Moon, a za najbolju dramaturgiju Kemal Bašić za predstavu Posljednja ljubav Hasana Kaimije.

Adisa Vatreš‑Selimović dobila je nagradu za scenografiju za predstavu Sjećaš li se Doli Bel, dok je nagrada za kostimografiju dodijeljena Jeleni Vidović za predstavu Karolina Nojber. Nagradu za najbolju muziku osvojila je Irena Popović za muziku u predstavama Sjećaš li se Doli Bel i Karolina Nojber. Najbolja predstava u cjelini po izboru žirija publike jeste Sjećaš li se Doli Bel.

Vidimo se i dogodine, na 39. Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!