fbpx

Nužnost nove koalicije za cjelovitu i demokratsku BiH

Bakir Izetbegović, lider stranke koja je dobila najveći broj mandata na svim nivoima, zagovara široku koaliciju. Da je to moguće postići, dokaz je jedinstven nastup o izbornom zakonu. Ruka je pružena, odgovornost je, prije svega, na Nikšiću i Komšiću. Probosanski blok, bez dileme, mora biti uspostavljen. Sve su ostalo matematičke koalicije, i to isključivo iz interesa

Piše: Ammar KULO

Svetozar Pudarić objavio je u Oslobođenju 25. oktobra 2018. godine tekst u kojem priziva ponovnu uspostavu “Alijanse za promjene”. U vezi s tim, neophodno je sagledati širu sliku u kojoj je ona prije 18 godina nastala te napraviti presjek trenutnog stanja u kojem djeluju probosanske snage, kao i podsjetiti na događaje nakon implementacije tadašnjih izbornih rezultata.

Svijet je danas bitno drugačiji nego što je bio koncem 20. stoljeća. Na čelu SAD-a nalazi se Donald Trump. U oba doma Kongresa SAD-a većinu ima Republikanska stranka, u kojoj su sve glasnije strukture koje zagovaraju “tvrdu” politiku nulte tolerancije. Reperkusijama te politike svjedoči cijeli svijet: povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, iz transpacifičkog trgovinskog partnerstva, Kjoto protokola o klimatskim promjenama, dogovora o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa s Rusijom; pokrenut je trgovinski rat s Kinom, narušeni su odnosi s arapskim svijetom zbog priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela, SAD istupa iz članstva UNESCO-a…

VANJSKOPOLITIČKI OKVIR

Balkan, odnosno dejtonska Bosna i Hercegovina, često isticana kao najveći uspjeh američke vanjske politike s kraja devedesetih godina 20. stoljeća, gotovo da se i ne spominje. Naprotiv, u eter su puštena “govorkanja” da je moguća korekcija granica na Balkanu “uz saglasnost učesnika u sporu”. Ako se odbaci princip o nepovredivosti granica, može biti otvorena Pandorina kutija koja će dovesti do destabilizacije šire regije.

Primjetno je i slabljenje EU. Stvari su krenule negativnim tokom od Brexita 2016. godine. Pod krinkom zaštite nacionalnih interesa, nekada marginalne političke snage uspjele su formirati vlast u Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, vjerovatno će i u Švedskoj. Karakteriziraju ih populizam, snažna antiimigraciona politika, islamofobija, obećanje o povratku nacionalnih valuta, zatvaranju granica i sl. Rezultati netom održanih pokrajinskih izbora u Bavarskoj i Hesenu u Njemačkoj ne idu u prilog Merkelovoj, najsnažnijoj zagovornici jačanja Evrope.

Putinova Rusija mnogo je drugačija od one u vrijeme njegovog prethodnika Borisa Jeljcina. I na vanjskopolitičkom planu Putin je pokazao snagu. Rat u Gruziji, Ukrajini, pripajanje Krima i, naposljetku, rat u Siriji. Ruski ministar odbrane nedavno je upozorio da će Moskva reagirati u slučaju uključivanja njenih susjeda Švedske i Finske u NATO. Postoji dovoljno dokaza o ruskoj umiješanosti u pokušaju destabilizacije Crne Gore i Makedonije na njihovom putu u NATO. Rusija podržava vojnu neutralnost Srbije. Odavno ruski ambasador gotovo redovito “izdvaja mišljenje” prilikom saopćenja stava ambasadora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini. Dovoljno se sjetiti referenduma o 9. januaru, koji je proveden u RS-u. Usporedbe radi, visoki predstavnik smijenio je 1999. godine predsjednika RS-a Nikolu Poplašena. Dodik je 1998. godine postao premijer RS-a uz samo dva zastupnika i blagoslov međunarodne zajednice.

Kina od svjetskih sila ima najmanje utjecaja na Balkanu. Ipak, njeno je prisustvo indirektno. Amerika je sve više zauzeta interesima u Aziji i na Pacifiku, pa će sve manje vremena imati da se bavi Evropom. Bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodges upozorio je da bi SAD za 15 godina mogla zaratiti s Kinom.

Islamski svijet, najblaže rečeno, nejedinstven je. Vode se proxy-ratovi u Jemenu, Siriji… Na stotine hiljada ubijenih, milioni prognanih, čitave generacije mladih koji ne vide svoju budućnost u zemljama u kojima su se rodili.

U posljednje dvije godine intenzivirano je i podrivanje Turske. Još su svježe rane iz 2016. godine i pokušaja vojnog puča. U ovoj godini, najvećim dijelom zbog mešetarskih igara, desio se neuspjeli finansijski udar na tursku valutu. Turska je osigurala smještaj za tri miliona sirijskih izbjeglica. S obzirom na rat u Siriji i nestabilnost u susjednom Iraku, znatna sredstva izdvajaju se i u cilju osiguranja granice i sprečavanju prelijevanja krize i na tursko tlo.

UNUTRAŠNJE POLITIČKE PRILIKE

U mandatu na izmaku, HDZ BiH je konstantno vršio pritisak radi izmjene Izbornog zakona u BiH. Hrvatsko-bošnjačke odnose dodatno opterećuju neriješeni imovinski odnosi, nekretnine bh. kompanija diljem jadranske obale, gradnja Pelješkog mosta, otrovne i potpuno neutemeljene izjave najviših hrvatskih dužnosnika o islamskom radikalizmu u BiH… Sve navedeno prelijeva se na odnose unutar Vlade FBiH, na državni nivo i kantone. Plenkovićev HDZ u više je navrata podržao politiku sestrinske stranke Dragana Čovića.

SNSD je u proteklom periodu “ispipavao puls” međunarodne zajednice organizirajući referendum o “9. januaru”. Time je poslana poruku da se vrlo brzo može organizirati i referendum o otcjepljenju. Konstantan je i pritisak na povratnike u RS. Traje kampanja osporavanja bosanskog jezika, neznatan je broj nesrba uposlenih u javnom sektoru u ovom bh. entitetu. Vrhunac je povlačenje izvještaja Vlade RS-a o Srebrenici iz 2004. godine, a ovom pitanju vlast i opozicija bile su jedinstvene. Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije, daje zapaljive izjave gotovo u svakoj prilici, vezujući sudbinu Kosova s RS-om.

HDZ i SNSD pobjedničke su stranke kod Hrvata i Srba u BiH prema rezultatima netom održanih izbora.

POUKE IZ PROŠLOSTI

Alijansa za promjene uspostavljena je 2000. godine. Pogodovali su joj i politički procesi u okruženju. Tada je u Hrvatskoj na vlasti bio Račanov SDP, a u Srbiji Đinđićev Demokratski blok. Danas su u ove dvije zemlje na vlasti tvrde desne nacionalne opcije. Odnosno, ljevica u BiH nema ni približno regionalne političke sagovornike kakve je imala 2001. godine. Lider SDP-a, profesor Zlatko Lagumdžija, tada je, uz podršku međunarodne zajednice, okupio deset političkih stranaka i strančica. Isključeni su i SDA i HDZ iz vlasti, stranke koje su, pored SDP‑a, dobile najveći broj glasova u FBIH.

Najavljena je “pravna država od ponedjeljka”. Umjesto nje, dobili smo paralizu života u FBiH, uspostavljanje paralelnih institucija kroz “hrvatsku samoupravu” u zapadnoj Hercegovini, Posavini i dijelovima srednje Bosne u kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo. Stvari su otišle toliko daleko da je međunarodna zajednica morala intervenirati upadom SFOR-a u prostorije Hercegovačke banke i presijecanjem svih finansijskih tokova koji su održavali hrvatsku samoupravu u životu.

Za vrijeme Alijanse desio se i 11. septembar, teroristički atak na SAD. Pod snažnim međunarodnim pritiskom, gazeći vlastite zakone, vlast je pohapsila i isporučila naturalizirane državljane BiH iz Alžira, koji su se u vrijeme agresije borile za Bosnu i Hercegovinu. To je imalo izrazito negativan medijski publicitet, naročito u islamskom svijetu. Vrijeme Alijanse pamtimo i po pokretanju optužnice protiv generala Mehmeda Alagića. Dvije godine nepovratno su izgubljene, a SDP-u će trebati osam godina da se oporavi od poraza koji je doživio na svim nivoima na izborima održanim 2002. godine.

Koalicija za cjelovitu i demokratsku BiH formirana je 1997. godine, neposredno nakon rata. Predvodila ju je SDA, a činile su je i SBiH, liberali Rasima Kadića i Građanska demokratska stranka BiH. Tada je u Hrvatskoj na vlasti bio Franjo Tuđman, koji je provodio represiju nad neistomišljenicima, a u Srbiji Slobodan Milošević. U BiH tada još djeluju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i aveti njihove politike. Koliko su osporavali BiH, svjedoči primjer srpskog člana u Predsjedništvu BiH. Momčilo Krajišnik nije pristao da se sjednice održavaju u zgradi Skupštine BiH, već su održavane u prostorijama Zemaljskog muzeja.

U takvim okolnostima uspostavljene su jedinstvene registracijske tablice, zaživjeli jedinstven pasoš i jedinstvena valuta. Stvorene su pretpostavke za slobodan protok roba, kapitala i ljudi u cijeloj BiH. Zemlja je bila razrušena i de facto pocijepana. Predstojale su borbe za obnovu infrastrukture, stambenog fonda, pokretanje procesa povratka…

KUDA IDU PROBOSANSKE SNAGE

Bakir Izetbegović, lider SDA, stranke koja je na izborima 2018. dobila najveći broj mandata na svim nivoima, zagovara široku koaliciju. Nužnost je da probosanske političke snage nađu najmanji zajednički sadržilac u cilju stabilizacije prilika, zaustavljanja daljnje stagnacije države i pokretanja velikih infrastrukturnih projekata. Da je to moguće postići, dokaz je jedinstven nastup u vezi s Izbornim zakonom. Ruka je pružena, odgovornost je, prije svega, na Nerminu Nikšiću i Željku Komšiću. Probosanski blok, bez dileme, mora biti uspostavljen. Sve su ostalo matematičke koalicije, i to isključivo iz interesa.

Lijepo primjećuje Pudarić govoreći o mogućnosti nastanka neke nove alijanse: “Ključna je razlika da bi ova većina bila mnogo komotnija u odnosu na onu onomad. Tada je Alijansa imala tek jednog poslanika više od 50%. Ovogodišnju, isključujući laburiste, ponovo kao i 2000, činilo bi 55 poslanika. Ona bi matematički opstala čak i da Hrvatsko zajedništvo, odnosno HDZ 1990, prebjegne starijoj sestri i drugi put.” Ako se odluče ići u ovom smjeru, dijelit će se lukrativna mjesta u javnom sektoru i institucijama sistema. U konačnici, sve će se platiti daljnjom djelidbom, urušavanjem institucija Bosne i Hercegovine i rastakanjem države. S obzirom na vanjske i unutrašnje političke prilike, valja zbiti redove, jer se greške na ovim prostorima izuzetno skupo plaćaju.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!