fbpx

Novopronađene snimke FETO pučista iz noći 15. jula

Snimak pokazuje i kako vojni avion turskih snaga kojim su upravljali piloti pučisti, odani terorističkoj organizaciji FETO, izbacuje plamene mamce, poznatije kao "flare" s ciljem zastrašivanja građana na ulicama Ankare

 

 

Od pokušaja državnog udara u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, prošle su četiri godine, a Anadolu Agency (AA) je objavila novopronađene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako pučisti iz helikoptera otvaraju vatru na građane.

Pored toga, snimak pokazuje i kako vojni avion turskih snaga kojim su upravljali piloti pučisti, odani terorističkoj organizaciji FETO, izbacuje plamene mamce, poznatije kao “flare” s ciljem zastrašivanja građana na ulicama Ankare.

Sve ovo je zabilježila kamera na krovu objekta Komande kopnenin snaga vojske Turske u Ankari.

Na snimku se vidi da helikopter otvara vatru na građane na raskrsnici u blizini komande, a nešto kasnije avion izbacuje plamene mamce, koji se inače koriste za prevenciju udara raketa na toplinsko navođenje, a kojima su opremljeni vojni avioni.

 

Snimak pokazuje i policijski automobil i motocikl koji se nakon tih događaja velikom brzinom udaljavju s raskrsnice koja bila meta napada pučista.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!