fbpx

NOVI STAV: ZA reviziju!

Na uzorku od gotovo 4.000 ispitanika, koliko je glasalo do zaključenja ovog broja, pokazalo se da većina (84,86%) anketiranih podržava zahtjev za revizijom. Među anketiranima bilo je 77,88% Bošnjaka, 3,69% Hrvata, 6,06% Srba i 12,37% Ostalih.

Pred Vama je novo izdanje magazina Stav.

U 104. broju Stav objavljuje rezultate ankete koju je proveo na svom portalu i Facebook stranici.

Različite reakcije javnosti izazvala je odluka da se pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrene revizija presude iz 2007. godine po tužbi za genocid koju je Bosna i Hercegovina 1993. godine pokrenula protiv današnje Srbije. Dok su reakcije srpskih političara i intelektualaca iz RS-a bile očekivane, kao i reakcije njihovih hrvatskih kolega, mnogi su bili iznenađeni negativnim stavom o reviziji nekih Bošnjaka i pojedinaca među onima koji se svrstavaju u grupu Ostalih. Bio je to povod da napravimo anonimnu anketu i propitamo koliku podršku takvi stavovi imaju među građanima, odnosno koliko građana Bosne i Hercegovine, unatoč mogućim negativnim posljedicama i blokadama, podržava odluku da se pokrene revizija.

Na uzorku od gotovo 4.000 ispitanika, koliko je glasalo do zaključenja ovog broja, pokazalo se da većina (84,86%) anketiranih podržava zahtjev za revizijom. Među anketiranima bilo je 77,88% Bošnjaka, 3,69% Hrvata, 6,06% Srba i 12,37% Ostalih.

Stav piše i o početku suđenja u slučaju Veliki park.

Pod naslovom „Vikić i ostali: Da li je vojnike JNA smaknuo Mladen Čovčić, rušitelj Starog mosta“, pišemo o tome kako je istraga o ovom slučaju trajala godinama, a izvjesno je da će i suđenje, zbog najavljenog velikog broja svjedoka i dokaza, trajati također godinama. Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić izjasnili su se da nisu krivi.

Za Stav govori Mustafa Spahić, hatib i profesor koji kaže: „Genocid nad Bošnjacima svjetske televizije prenosile su kao finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u fudbalu“ i nastavlja: “Pa ko je taj ko može odustati od zahtjeva za revizijom presude? To pravo nema ni Bakir Izetbegović ni SDA. Jedino porodice nastradalih mogle bi odustati od tog zahtjeva, i to je pitanje metafizičke odgovornosti. S druge strane, pitanje pravno-krivične odgovornosti Srbije pitanje je istine. Nevjerovatno je da se pitanja metafizičke i moralno-etičke i pravno-krivične odgovornosti za zločin svode na dnevnopolitičku ravan. Najveći pravni stručnjaci svijeta stavljaju svoj životni autoritet pred ogledalo zastupajući Bosnu i Hercegovinu u ponovnom sudskom postupku, i to daje nadu.”

Stav objavljuje i intervju sa Irfanom Ajanovićem, jednim od pionira demokratije u BiH, predsjednikom Suda časti SDA BiH

„Zločin je tako neodgovorno suditi Aliji kada ga nema, preselio je. Istina, Alija je oko sebe često okupljao ljude s kojima bi se savjetovao prije donošenja bitnih odluka. I to je bio svojevrstan izraz njegove mudrosti i odgovornosti, to mogu nazvati kružocima korisnim za sve… O “pet mafijaških porodica” govore samo oni u čijim bićima žive karakteri mafijaša. Niko između njih, međutim, ne navodi niti jedno mafijaško ime, porodicu, oslonom na validnu pravosnažnu presudu, osim što naglašava: “priča se”, “iz pouzdanih izvora saznajemo”. Ako ih ima, neka prijave makar jednu takvu “mafijašku porodicu” kako bi legalistički, po zakonu bila sudski procesuirana, pa će se onda “mafijaško klupko” odmotati, svi to istinski želimo“, kaže Ajanović.

Pišemo i o krizi hrvatskog “Agrokora” koja će, izvjesno je, zahvatiti i BiH.

“Agrokor” drži u vlasništvu “Kiseljak” d.o.o. Sarajevo s 81 posto, “Konzum” d.o.o. Sarajevo s 80 posto, zapošljava 4.500 radnika, a preko kupljene mreže “Mercatora” još 1.700, te nepoznat broj radnika u malim firmama koje je preuzeo. Todorić će, ako se želi spasiti, uskoro morati izaći na berzu, odnosno napraviti javnu ponudu dionica ili prodati neku od kompanija kako bi došao do gotovine i izbjegao bankrot

Pišemo o haškim dokumentima – dokazima protiv Srbije. Vojska iz Srbije učestvovala je u ratnim operacijama u BiH s Vojskom RS-a, zajedno su ratovali i činili zločine, naređenja su često stizala iz Generalštaba Vojske Jugoslavije, a najupečatljivije je ono izdato Arkanu da raseli muslimansko stanovništvo iz Bijeljine, Višegrada, Bratunca, Zvornika

Donosimo sjećanje na Adolfa Friedricha, poginulog borca Armije RbiH. “Velika je stvar to što je on ostavio svoju porodicu, roditelje, suprugu i djecu, i došao tuđu zemlju braniti, a neki su naši u to vrijeme bježali iz Bosne. Kako nećemo to cijeniti? Ja ga nisam imala priliku upoznati, ali i danas zaplačem sjećajući se ovog časnog čovjeka”, kaže Fatima Habibović iz Sarajeva, koja i danas čuva uspomenu na ovog hrabrog vojnika

U reportaži iz Bihaća Stav piše o vodenicama na Uni. Vodenih mlinova danas u Bihaću ima vrlo malo, a jedini koji je još u funkciji jeste Jotanov mlin. Sagrađen je u 19. stoljeću i udaljen nekoliko kilometara od središta grada. Mlin i njegova okolina isti su kao nekad, ali su se vremena promijenila. Luka Orlić bio je jedan od posljednjih bihaćkih vodeničara koji je naslijedio ovaj porodični posao. Luka je lani umro, pa je brigu o mlinu preuzela Azra Vojić

Donosimo i priču o “Prosvjetitelju” iz Srebrenice. “Ove godine Udruženje obilježava 24 godine od formiranja. U kontinuitetu ima svoje aktivnosti. Svake godine organiziramo Skupštinu Udruženja pred 1. mart, da i na taj način obilježimo Dan nezavisnosti. Misija Udruženja jeste da bude od koristi Bosni i Hercegovini, narodu i Islamskoj zajednici”, za Stav je rekao predsjednik Udruženja “Prosvjetitelj” Nezrudin Hajdarević, pohvalivši se da broje 30 timova, od čega 25 u Bosni i Hercegovini, a ostali se nalaze u Evropi, Americi i Australiji.

Za Stav govore Senadin Lavić, Fuad Ohranović, Elvir Švrakić, Adnan Rondić, Filip Jokanović…

Novi broj Stava u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 2. marta, širom Bosne i Hercegovine. 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!