fbpx

NOVI STAV: Vrijeme je za buđenje Kamenog Spavača

Određeni mediji kreiraju vještačko i manjinsko javno mnijenje koje ne čini mišljenje većine građana, nego mreže ideološki i interesno povezanih grupa i pojedinaca koji su istovremeno akteri i kontrolori, izvođači i publika istomišljenika, potvrdni povratni mehanizam tim istim medijima. Takav sistem ne može dozvoliti sebi da tretira realnost kao takvu, nego mora stalno producirati skandale, određivati lažne prioritete, skretati pažnju bošnjačke većine sa stvarnih problema i držati je na marginalijama, zadavati neizdrživi tempo, uspostavljati trendove koji nisu u interesu bošnjačke većine, nego njegovi i njegovih sponzora

U prodaji je novi broj magazina Stav.

U svom 139. izdanju Stav donosi  nekoliko crtica iz stvarnog izvještaja o lošem stanju nacije.

U članku naslovljenom „Vrijeme je za buđenje Kamenog Spavača“, između ostalog stoji: „Određeni mediji kreiraju vještačko i manjinsko javno mnijenje koje ne čini mišljenje većine građana, nego mreže ideološki i interesno povezanih grupa i pojedinaca koji su istovremeno akteri i kontrolori, izvođači i publika istomišljenika, potvrdni povratni mehanizam tim istim medijima. Takav sistem ne može dozvoliti sebi da tretira realnost kao takvu, nego mora stalno producirati skandale, određivati lažne prioritete, skretati pažnju bošnjačke većine sa stvarnih problema i držati je na marginalijama, zadavati neizdrživi tempo, uspostavljati trendove koji nisu u interesu bošnjačke većine, nego njegovi i njegovih sponzora.“

U ovom broju Stav piše o tome šta je bosanskohercegovačkim privrednicima Turska.

Bosna i Hercegovina vrlo je blizu, nastavi li ovakav rast izvoza, da skroz istopi trgovinski deficit s Turskom, koji u ovoj godini iznosi 176 miliona maraka, što je mnogo manje nego, recimo, 2011. godine, kada je deficit iznosio 257 miliona, ili 2009. godine, kada je bio 315 miliona.

Stav donosi i članak o tome koliko je, zapravo, nakon rata izgrađeno džamija u Sarajevu, kome se priviđaju bijeli miševi, a nekome stotine munara.

Konačno je nastavljena gradnja novog sjedišta Rijaseta Islamske Zajednice u BiH. Nakon duge potrage, gradnju objekta vrijednog dvanaest miliona maraka finansirat će Republika Turska, odnosno tamošnja Generalna direkcija vakufa. O značaju ove građevine, njezinoj historiji i dugoj i ustrajnoj potrazi za novcem neophodnim za gradnju novog sjedišta za Stav piše direktor vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U novom Stavu čitajte i kako su učenici Građevinsko-geodetske škole iz Sarajeva “doveli vodu” u selo u Bangladešu.

Osiguravši pitku vodu neznanim ljudima koji žive u teškim uvjetima na drugoj strani zemaljske kugle, ovi su učenici, u okviru časova Vjeronauke i nastavne jedinice Moj doprinos zajednici, u praksi pokazali da činjenje dobrog djela nema granice i da se s malo sredstava i s malo truda može učiniti mnogo.

Bosanskohercegovački režiseri nikako da snime film u kojem neće zazirati od istine o agresiji na njihovu domovinu, a o tome također možete čitati u novom broju Stava.

U postratnoj bosanskohercegovačkoj kinematografiji rat nesumnjivo predstavlja najzastupljeniji sadržaj. Međutim, on je u većini slučajeva podvrgnut svojevrsnoj relativizaciji, politizaciji i eksploataciji. Kao takav, on kreira pogrešno sjećanje na stvarno ratno iskustvo, ostavljajući ponovno budućnost Bosne i Hercegovine na milost i nemilost nepredvidivoj historiji.

Španac Abdussamad nekada se zvao Antonio Romero. Opsjednut je spašavanjem andaluzijske književnosti nastale prije pada Granade i protjerivanja Maura 1609. godine. Opsesija je nastala nakon što je svjedočio spaljivanju sarajevske Vijećnice i njezine biblioteke u ljeto 1992. godine. U januaru ove godine došao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi okončao svoj rad na doktoratu iz sociologije. Stav donsi priču o ovom fascinantnom čovjeku.

Saudin Cokoja je vjeroučitelj, iznimno aktivan na društvenim mrežama, podučava i predaje u BiH i inostranstvu. Autor je triju knjiga koje je publika dobro prihvatila. U međuvremenu je počeo pisati i četvrtu knjigu posvećenu odgoju duše. Reporter Stava posjetio ga je na njegovom imanju kod Gornjeg Vakufa

U ovom broju Stav donis nastavak članka „Viktorijansko doba i islam, prvi britanski konvertiti“.

Muslimani Velike Britanije, kao i muslimani širom Evrope, mogli bi iz primjera prvih britanskih muslimana naučiti kako se izboriti s predrasudama i kako sačuvati svoju vjeru, a pritom ne ugroziti vlastiti identitet.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, drugog novembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!