fbpx

NOVI STAV: Ulica Žrtava komunizma

Novo izdanje magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 25. juna širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 277. broja Stava je SDP-ova inicijativa da se sarajevske ulice više ne zovu po “spornim” Bošnjacima.

I pokraj šturih obrazloženja, iz kojih se malo šta moglo saznati o eventualnom stvarnom krimenu pobrojanih ličnosti, inicijativu da se u paketu ukinu imena ulica podržali su Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i pojedini samostalni zastupnici. Suzdržani su bili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i pravde (NiP). Prijedlog SDP-a nije dobio dovoljan broj glasova.

Povodom ove inicijative magazin Stav obratio se uglednim historičarima i intelektualcima koji su se u svojim izjavama osvrnuli ne samo na propalu inicijativu već i na pitanje ko je pozvan da predlaže izmjene naziva ulica, da li je to uopće potrebno i kako riješiti problem s nazivima koji je polarizirao javnost.

Odlukom Predsjedništva BiH za novog ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj nedavno je imenovan Adis Alagić. Mladi i uspješni Alagić rođen je u Bosanskoj Krupi. Alagić je fakultet završio upravo u Turskoj, te turski jezik poznaje kao maternji, što će biti i prednost u njegovom radu. Dugo je radio u Fondaciji “ BİGMEV”, koja promovira potencijale Bosne i Hercegovine i privlači turske investicije. Obavljao je i funkciju savjetnika za ekonomska pitanja člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Za Stav govori o svom novom poslu, ciljevima, odnosima Bosne i Hercegovine i Turske, te o svom dosadašnjem iskustvu.

Kada su još davne 1866. godine Safija-hanuma i Hatidža-hanuma, kćerke Mehmed-efendije Đugumije iz stare sarajevske mahale Vrbanjuše, odlučile uvakufiti kuću i zemlju koja im je u nasljedstvo ostala od njihovog babe, vjerovatno nisu mogle pretpostaviti da će 150 godina kasnije na tom mjestu izrasti pravi ljepotan koji će za oko zapasti svakom studentu koji želi živjeti i studirati u Sarajevu. Studentski centar Islamske zajednice u BiH otvoren je prije dvije godine, a sama ideja o izgradnji ovakvog kompleksa stara je skoro koliko i sam Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu a reporteri Stava posjetili su ovaj Centar.

Historija je uzbudljiva jer za nju nema scenarija, historiju ne čine samo veliki ljudi, talentirani ili moćni i bogati. Nju najčešće stvaraju siromašni i anonimni. Njen su tok često skretale ubice. Historija bilježi mnoštvo ubistava koji su određivali ljude i događaje, od rimskih careva do američkih predsjednika, no niti jedno nije promijenilo historiju onako kako je to učinio atentat na nasljednika austrougarske krune Franza Ferdinanda u Sarajevu. Hitac Gavrila Principa nije značio rat jer bi do rata svakako došlo. Principu je tog 28. juna uspjelo ne samo da ubije nadvojvodu već i da ubrza oružani sukob koji će ubrzo okončati Habsburšku monarhiju i Austro-Ugarsku. O atentatima u Sarajevu pišemo u novom broju Stava.

Dopisnik Stava iz Turske piše o iscrpljujućoj debati o vraćanju statusa džamije Aja Sofiji.

„Aja Sofija kao takva, sama za sebe, nije pod zaštitom UNESCO-a, nego je to slučaj s cijelim historijskim jezgrom grada, gdje pripadaju i Plava džamija, Topkapi, Sulejmanija, i da ne nabrajam dalje (spisak je jako dugačak), ali da naglasim da je na njemu i Kariye džamija, kojoj je nedavno sudskom odlukom vraćen status džamije (bila je muzej)…. Činjenica je da skoro niko neće otvoreno zauzeti stav “protiv” iz jednostavnog razloga što su svi svjesni simboličkog značenja Aja Sofije za turski narod – ako bi to bilo referendumsko pitanje, samo najtvrdokornija fundamentalističko-laička manjina (oko 15 posto) bila bi protiv vraćanja statusa džamije ovom impozantnom zdanju u Istanbulu“, stoji, između ostalog, u članku iz novog Stava.

U pitomoj dolini rječice Čave, s desne strane puta koji vodi ka bužimskom izletištu Svetinja, nalazi se porodična kuća hadžije Saliha Bajrića. Ovaj sedamdesettrogodišnji austrijski penzioner, čiji hajrati godinama zapinju za oko prolaznika, u proteklih nekoliko decenija izgradio je 11 javnih bunara, uredio i uvakufio prvo javno mezarje za potrebe Islamske zajednice, te sudjelovao u brojnim drugim korisnim akcijama. O hadžiji Salihu donosmo priču u novom Stavu.

Iz Bosanske Krajine donosimo još jednu reportažu, o učaču Kur'ana, izvođaču ilahija, kasida, sevdalinki, o muzičaru, slikaru, kaligraf… Riječ je o Bužimljaninu Jasminu ef. Bajrektareviću koji lijepo slika kombinirajući u svojim djelima motive prirode i islamsku kaligrafiju, lijepo uči i pjeva, a lijepo i svira – gitaru i usnu harmoniku istovremeno.

Svoju je veliku strast za promatranjem i fotografiranjem sova i njihovih staništa na području Bosne i Hercegovine Tuzlak Almir Hukić pretočio ovih dana u prvu bh. fotomonografiju o ovim pticama. Konkretnije, o sovi maloj ušari. Hukić je u fotomonografiji Urbana dama – fenomen zimovališta sove male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine predstavio, između ostalog, i fenomen masovnog okupljanja sove male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine tokom zimskih mjeseci. Sova mala ušara (Asio otus) jedna je od rijetkih vrsta ptica koja se okuplja u zimovalištima, što je misterija za ornitologe. Bosna i Hercegovina ima tu privilegiju da se one okupljaju u njezinim gradovima od Semberije do Posavine. Stoga je Hukić odlučio fotomonografijom prikazati taj fenomen.

Ove i brojne druge zanimljive priče donosimo u novom broju Stava.

Novo izdanje magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 25. juna širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI