fbpx

NOVI STAV: U ignoriranju je spas

Ignoriranjem u potpunosti obesmišljavamo njenu suštinsku namjeru – provokaciju. Time će i svaki daljnji generalizirajući govor o postojanju velikog broja radikala u BiH biti nemoguć, a sekularna država, u skladu s uvažavanjem svih različitosti, uredit će na koncu svoje društvene odnose

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedan od tema ovog 214. broja Stava je “Parada ponosa” i zamke koje ona nosi za Bošnjake.

Ignoriranje “Parade ponosa” u Splitu od crkve i gotovo svih stanovnika Splita polučilo je na koncu potpuni uspjeh i dokazalo da je to ponajbolji način da se izbjegnu željeni efekti “Parade ponosa”. Jer, ona u sebi nosi skrivene političke poruke koje pušta vanjski faktor, a cilj joj jeste provokacija na koju će neko reagirati. Dakle, ignoriranjem u potpunosti obesmišljavamo njenu suštinsku namjeru – provokaciju. Time će i svaki daljnji generalizirajući govor o postojanju velikog broja radikala u BiH biti nemoguć, a sekularna država, u skladu s uvažavanjem svih različitosti, uredit će na koncu svoje društvene odnose

Koji je datum rođendan grada Sarajeva pokušala je odgonetnuti stručna komisija koja je uputila 15. marta ove godine Gradskom vijeću Grada Sarajeva Prijedlog ustanovljenja Dana grada Sarajeva. Članovi ove tročlane komisije, dr. Aladin Husić, dr. Behija Zlatar i dr. Enes Pelidija, napravili su opširan elaborat u kojem je skrenuta pažnja na važne informacije u vezi s osnivanjem Sarajeva i ukazano na potrebu da se jedabn datum prihvati i zvanično počne obilježavati kao Dan osnivanja Sarajeva. Koji, saznajte u novom broju Stava.

U Novom Stavu čitajte i o razlozioma napada na Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske.

Zašto napad na Bošnjačko nacionalno vijeće u Hrvatskoj? Po obrascu po kojem su tokom i neposredno iza rata napadani Stranka demokratske akcije Hrvatske i njezini čelnici, do mjere čudovišnih optužbi za terorizam jer je jedina otvoreno, bez kalkulacija i javno prozivala hrvaćansku politiku za uplitanje u Bosnu i zločine njezinih martoloza, i to ne samo nad Bošnjacima, konačno i agresiju koju je potvrdila bivša čelnica Hrvatske narodne stranke, a o njoj zorno svjedočili stenogrami strateških ćaskanja Franje Tuđmana s Gojkom Šuškom.

O borbi sa revizionizmom za novi Stav govori Hrvoje Klasić, povjesničar i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“Crkva će kao opravdanje za poziv bivšem osuđeniku navoditi njegovo pokajanje, vjersko prosvjetljenje i slično. Međutim, te kategorije uzimaju u obzir isključivo kada se radi o Hrvatima i katolicima. Takav tretman ne mogu dobiti pripadnici drugih religija, naroda, pa niti oni s kojima se ideološki ne slažu. U Zagrebu se godinama u jednoj crkvi služila misa za Antu Pavelića, pod izgovorom da se vrijedi moliti za svaku dušu. Međutim, ne sjećam se da je ijednom svećeniku palo napamet držati misu zadušnicu za Josipa Broza Tita, ako su već sve duše i svi grešnici jednaki.”

Stav analizira kako je antibosansko “ne” Bh. bloka postalo historijsko “da” DF-a.

Građansko-ljevičarski blok platio je danak vlastitoj nedosljednosti i nesnalaženju. S tri stranke, koliko je imao na svom početku, suštinski je prepolovljen na Našu stranku i tzv. “progresivni” dio SDP-a, iako za “izdaju” principa optužuju samo Demokratsku frontu, čiji su lideri, svjesni savremenog trenutka i izazova pred kojima se država nalazi, donijeli važnu odluku da se uhvate ukoštac s realnošću i preuzmu političku odgovornost.

U novom Stavu čitajte i o tome šta je „Pametni grad Sarajevo“. “Blum Lab” kvalitetna je i živa veza između mladih Sarajeva, mladih Energoinvesta i znanja, inženjera i biznisa iz cijelog svijeta. Veza između kvalitetnog talenta, kojeg imamo u izobilju, i mogućnosti da se on u potpunosti ostvari.

Stav donosi priču koja se može svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”. Naime, sarajevski muzeji “kriju” najveću kolekciju islamske umjetnosti u Evropi.

Ukupno gledajući, u sarajevskim muzejima nalazi se najveća kolekcija islamske umjetnosti u Evropi i jedna od najvećih u svijetu. Kada bismo svo to blago sakupili na jednom mjestu, niti jedna zgrada u Sarajevu ne bi bila dovoljno velika za smještaj, a procjena je da bi za nešto tako trebao objekt površine tri sarajevske Vijećnice.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 11. aprila, širom Bosne i Hercegovine.

 

Prethodni članak

Partijska traktorijada

Sljedeći članak

Igračka velikih

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI