fbpx

NOVI STAV: U BiH se ne vihore zastave ISIL-a

Jedna od središnjih tema 132. broja magazina Stav jesu recentne izjave nekolicine zapadnih zvaničnika o navodnoj terorističkoj prijetnji koja, kako tvrde, dolazi iz Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novi broj magazina Stav.

Jedna od središnjih tema 132. broja magazina Stav jesu recentne izjave nekolicine zapadnih zvaničnika o navodnoj terorističkoj prijetnji koja, kako tvrde, dolazi iz Bosne i Hercegovine.

U članku naslovljenom „U BiH se ne vihore zastave ISIL-a“, između ostalog stoji: „Nedvosmisleno je pokazano da nadležne institucije države BiH funkcioniraju i imaju jedinstven stav, a što istom demantira dosadašnje pokušaje da se prikaže suprotno. S druge strane, Denis Zvizdić je pokazao da ima stav koji nam poručuje da tamo gdje ne smije biti kompromisa, a tiče se zaštite državnog interesa, kompromisa i nema. S druge strane, tamo gdje se moraju raditi kompromisi, a tiče se unutarnjeg funkcioniranje zemlje, kompromisa ima i mora ga biti. Koliko je to u vezi s izjavama čelnika SBB-a koji sa srpskim i hrvatskim partnerima žele u dnevnopolitičke svrhe rušiti Denisa Zvizdića i Vijeće ministara, govori samo za sebe.“

O istoj temi za Stav govori Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, koji tvrdi: „Nema govora o 10 hiljada ekstremista, nadziremo 50 osoba koje su potencijalna prijetnja“.

„Oni su sigurnosna prijetnja jer su ideološki radikalizirani, jer su bili pripadnici organizacije koju je međunarodna zajednica označila kao terorističku. Oni su vojno osposobljeni na tim ratištima, znaju kako upotrijebiti oružje za teroristička djela i uglavnom žive na području Federacije. O njima otvoreno govorimo jer im i tako želimo dati do znanja da pazimo na ono što rade i da će biti sankcionisani ukoliko bilo što nezakonito pokušaju napraviti“, kaže Lukač.

Imami iz Bosanske krajine odbacuju zlonamjerne tvrdnje zvaničnika susjedne Hrvatske i kažu: „Neprimjereno je terorizam vezivati za džamiju i Islamsku zajednicu“.

Dr. Izet Terzić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je u minuloj deceniji aktivno sudjelovao u organizaciji međureligijskih skupova i seminara, smatra da su izjave iz Hrvatske težak udarac građanima Bihaća i Bosanske krajine zato što su upravo oni bili ti koji su najviše ulagali u suživot i poštovanje između Hrvata i Bošnjaka.

Jedna od tema Stava je i takozvano ujedinjenje stranaka lijeve orijentacije. Stara priča, ista lica – red ujedinjenja, red ostavki, red (ne)zavisnih.

„Treba postaviti pitanje istinskih razloga za ovakvu gužvu na političkoj sceni u Bošnjaka. Šta su uzroci ovakve atomizacije i heterogenosti, pogotovo u svjetlu toga da ne postoji ideološka profiliranost niti jednog od “novih” političkih projekata niti da izdaleka postoji mogućnost da će glasačko tijelo dobiti među Hrvatima i Srbima? Je li za ovakav “višak demokratije” odgovorna specifična politička kultura u Bošnjaka ili je u pitanju izvana podstrekivana višedecenijska kampanja stalnog traženja alternative “bošnjačkim nacionalistima”, a sve radi rješavanja “problema Bošnjaka” i njihovog neutraliziranja kao suverenog političkog faktora“, stoji u analizi Stava.

Reporteri Stava bili su u posjeti OŠ “Mustafa Busuladžić” u sarajevskim Dobroševićima.

U OŠ “Mustafa Busuladžić” u nastavnoj 2017/2018. godini upisano je 535 učenika raspoređenih u 21 odjeljenje. Škola ima 48 uposlenika i 22 vannastavne sekcije, karate-klub, kao i klubove za izučavanje engleskog, turskog i njemačkog jezika. Škola odnedavno radi u dvije smjene, a prije godinu ukinuta je treća smjena zbog izgradnje novog školskog objekta.

Stav donosi i priču iz Žepe, gdje su Esed i Fatima Omanović tragali 20 godina za sinovljevim posmrtnim ostacima

Umjesto ubijenog sina, JNA im je poslala tijelo nepoznatog čovjeka a Stav donosi priču o njihovoj borbi i potrazi za tijelom sina Almira.

Na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine pripadnici Interventnog voda policije iz Prijedora strijeljali su oko 200 muškaraca. Ubijeni su izvedeni iz konvoja protjeranih Bošnjaka i Hrvata s područja općine Prijedor koji se kretao ka Travniku. O zločinu na Korićanima i rasvjetljavanju njegovih detalja za Stav piše Mujo Begić, šef područne kancelarije Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću

Obilježena je 23. godišnjica ubistva Husejna Nevaba,  a za mučko ubistvo iranskog novinara u Mostaru još niko nije odgovarao.

Nevab je ubijen nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i prekida oružanih djelovanja. Izvori bliski tadašnjoj istrazi potvrdili su reporterima Stava kako je Nevab prije likvidacije maltretiran, pretučen, jer su na njegovom tijelu bile vidljive modrice od batina i mučenja.

Za Stav govori Sabit Milinkić, inžinjer za automatiku s trenutnom adresom u Sydneyu i autor triju knjiga o Bosni koji kaže: „Propaganda je da je na Zapadu sve mnogo bolje“.

Sabit Milinkić rođen je u Turiji. Prije odlaska u Sydney (1986) radio je u Fabrici sode u Lukavcu. Radio je u nekoliko multinacionalnih kompanija (automatsko vođenje industrijskih sistema), a trenutno je zaposlen u finskoj kompaniji “Valmet”. Objavio je dvije knjige poezije (Kofer, 2014. godine, i Sa ovih daljina, 2017. godine), kao i autobiografski roman Izet. Svjedok jednog vremena, 2009. godine, ali i nemali broj tekstova publicističke prirode koji uglavnom govore o Bosni i Hercegovini i povijesnoj tragediji njenog naroda.

Reporteri Stava bili su na setu snimanja serije “Alija”.

Serija Alija bit će emitirana u šest epizoda u trajanju od po 90 minuta, tematizirat će bitne epizode iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti periode od njegove rane mladosti, preko izbora za predsjedavajućeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, pa sve do smrti 2003. godine. Narativ tematizira i genocid nad Bošnjacima iz devedesetih godina, najveću kolektivnu ljudsku tragediju koja se nakon Drugog svjetskog rata dogodila u Evropi.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 14. septembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!