fbpx

NOVI STAV: Tri neprijatelja BH-Gasa

Jedna od središnjih tema ovog broja Stava je snabdjevanje BiH prirodnim gasom o čemu za Stav govori Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, koji tvrdi: "Tri su neprijatelja “BH-Gasa” i države BiH: Srbija, Republika Srpska i Vlada Kantona Sarajevo”.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema ovog broja Stava je snabdjevanje BiH prirodnim gasom o čemu za Stav govori Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, koji tvrdi: “Tri su neprijatelja “BH-Gasa” i države BiH: Srbija, Republika Srpska i Vlada Kantona Sarajevo”.

“Mi na Skupštini KS imamo posla s ljudima koji nemaju elementarno poznavanje gasa i privrednog razvoja jedne države. To su ljudi koji o tome nemaju nikakvo znanje, istovremeno daju takve izjave i, s obzirom na to koje funkcije obnašaju, nanose nesagledivu štetu cijeloj državi Bosni i Hercegovini u budućim pregovorima. Neki izgleda imaju namjeru da se naša država Bosna i Hercegovina ne razvija i da se zadrži uvijek na jednom nivou. Svi govore da se BiH mora kretati prema Evropi, a onda neće da poštuju evropske dokumente koji nalažu da u jednoj državi moraju biti minimalno dva gasovodna ulaza. Na sva ova objašnjenja, oni samo kažu: “Dajte nam federalni zakon, nas ništa dalje ne interesuje”, kaže između ostalog Salkić.

Lažni disident Orhan Pamuk gostovao je na sarajevskoj književnoj pijaci i to je jedna od tema novog broja Stava.

Pamuk je otkrio i to da “poštuje Angelu Merkel jer je primila toliki broj izbjeglica”, a uradio je to vjerovatno pokušavajući se dodatno dodvoriti onima kojima je možda i najviše dužan za primitak Nobelove nagrade. Jer, Pamukova maskarada disidentstvom dokazano se isplatila na književnoj pijaci, dovoljno je bilo da se marketinški zavodljivo predstavi kao pobunjeni i ugroženi subjekt pa da mu na tržištu poraste cijena. Upravo zato Pamuk ističe Merkel, dok ostaje slijep i nijem na broj izbjeglica koje je primila njegova država na čelu s AK partijom i Erdoğanom.

Na vijest o smrti Borke Pavićević i Momira Bulatovića Stav objavljuje profil ova dva važna lika s kraja 20. stoljeća u bivšoj Jugoslaviji.

Borka je bila naš prijatelj. Momir naš dušmanin. To su pokazali oboje, na svoje načine i sa svojih pozicija, u onom najtežem vremenu. Vremenu kada je ljudi, poput Borke, bilo vrlo malo “s one strane Drine”, a neljudi, poput Momira, na pasija preskakala.

U novom Stavu čitajte i o toksičnoj logici “Načertanija”, odnosno, o tome kako Srbi svi i svuda ne odustaju od negiranja bosanskog jezika.

Najnovija odluka Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS) da odbaci zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ta medijska kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, jer na osnovu preporuke i mišljenja spomenutih institucija “nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog”, frapirala je cijeli bošnjački narod koji živi u Republici Srbiji i šire.

Reporteri Stava donose priču o bošnjačkoj televiziji iz Janje, koja je poklon Vahidina Mulamustafića njegovim Podrinjcima.

Dopisnik Stava iz Srebrenice donosi priču o ovogodišnjem „Maršu mira“.

“Smisao ”Marša mira” i jeste da se oda počast ubijenim Bošnjacima Srebrenice i pruži podrška preživjelim, kojih je nažalost iz godine u godinu sve manje. Na ovoj trasi smo u posljednje tri godine pronašli posmrtne ostatke, odjeću, obuću i razne lične predmete. Učesnici ”Marša mira” imat će priliku da to vide, ali će biti zabranjeno da se to dira ili nosi”, kaže Munir Habibović, jedan od preživjelih iz jula 1995. godine

U novom broju Stava čitajte kako je Amerikanac Chris u svom domu napravio muzej posvećen Bosni i Hercegovini.

Zbog stalne potrebe da svojim sugrađanima, a i bosanskohercegovačkoj dijaspori približi izuzetno bogatu višestoljetnu historiju Bosne i Hercegovine, u svom je domu u Minnesoti napravio muzej posvećen Bosni i Hercegovini. O muzeju, agresiji, genocidu, politici američke administracije prema Bosni i Hercegovini Chris Mathieu govori za Stav.

Reporteri Stava bili su na obilježavanju 27. godišnjica zločina u Nevesinju.

“Zločini iz protekle agresije podsjećaju nas na ‘Prvu pušku’ 1875. godine, na ‘Drugu pušku’ 1941. godine, podsjećaju na sve tegobe koje je bošnjački narod trpio u doba Kraljevine Jugoslavije, na hajduke i komite koji su prelazili državne granice i pljačkali ovaj lijepi i pitomi kraj, na one koji su u ta vremena palili i ovu kljunsku džamiju. Radi se o kontinuitetu i stvari moramo sagledavati u cjelini”, kazao je mostarski muftija Salem-efendija Dedović.

U novom Stavu pročitajte i podsjećanje na djelo Ibrahima Pašića, reportaže iz Foče, priče iz Bosanske Krajine, zanimljive intervjue…

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, četvrtog jula, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!