fbpx

NOVI STAV: To na dernek ide raja Jukina

Središnja tema ovog 270, broja Stava je iznimno sumnjiva nabavka respiratora vrijedna deset miliona maraka a u središtu cijelog posla našao se Fikret Hodžić i njegova firma iz Sućeske kod Srebrenice kao i takozvani korona-dernek u Sarajevu čiji su učesnici šokirali bh. javnost.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 270, broja Stava je iznimno sumnjiva nabavka respiratora vrijedna deset miliona maraka a u središtu cijelog posla našao se Fikret Hodžić i njegova firma iz Sućeske kod Srebrenice kao i takozvani korona-dernek u Sarajevu čiji su učesnici šokirali bh. javnost.

„Čini se da smo izbjegli najgori scenarij kada je u pitanju pandemija virusa korona, ali posljednjih dana ono pozitivno smo zaboravili i javnost je bila okupirana sumnjivom nabavkom respiratora, firmom FH “Srebrena malina” i njenim direktorom Fikretom Hodžićem, te detaljima ove afere koji su neprestano poput glista nakon kiše curili i gmizali u javnost. Istraga je u toku i za nadati se da će sve činjenice biti utvrđene, a mogući krivci kažnjeni.

Ipak, u cijeloj ovoj priči izgleda da postoji jedan detalj koji Fikret Hodžić i njegovi zagovornici u svojim javljanjima na društvenim mrežama nikako da shvate. Prije svega, u kriznoj situaciji Hodžić ne može očekivati od naroda da aplaudira na njegove riječi da je zaradio manje od milion“, stoji, između ostalog, u uvodniku novog Stava.

U isto vrijeme, u novom  Stavu podsjećamo kako je korupcija nedopustiva, ali ona ne može biti izlika za šovinizam.

Naime, cijela procedura nabavke kineskih respiratora preko male firme koja se bavi uzgojem malina, iako ne dokazano kriminalna, svejedno jeste upitna i sumnjiva po mnogo osnova. Međutim, to što je Fikret Hodžić rodom iz Sućeske pokraj Srebrenice, te da je i sam žrtva genocida u kojem je ubijen njegov otac iskorišteno je kako bi se otvoreno pljunulo na Srebrenicu kao simbol bošnjačkog stradanja od srpskog agresora, ali i na mnoge druge Srebreničane, posebno one koji svojim javnim djelovanjem održavaju i njeguju kulturu sjećanja te ne dopuštaju da genocid nad Bošnjacima Srebrenice bude zaboravljen.

Za novi Stav govori Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH koji kaže kako je „korona najzaslužnija za digitalizaciju Bosne i Hercegovine“.

Od kako je Muamer Zukorlić shvatio da gubi podršku vjernika u Islamskoj zajednici Sandžaka i Srbiji, sve se više počeo okretati i tražiti podršku u netradicionalnim oblicima vjere i onim ljudima koji su odbili da se uključe u sistem zvanične, legalne IZ u BiH na čelu s reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Zukorlić, preko svojih poslušnika i po svojoj volji skrojenih organa Mešihata u Novom Pazaru, otvoreno kontrira Islamskoj zajednici BiH iako joj je Mešihat u Sandžaku direktno organizaciono i hijerarhijski podređen. Na ovaj način Zukorlić flagrantno krši Ustav IZ BiH i druge njene norme i propise. U novom Stavu donosimo sve detalje ovog skandala.

Bliži nam se Dan pobjede nad fašizmo a tim povodom u Stavu donosimo dosje o Njemačkoj. U ljeto 1945. godine harala je glad, više od 50 hiljada siročadi lutalo je ruševinama tražeći pomoć. U ljeto 1945. godine Njemačka je bila imitacija života. Dvadeset godina kasnije, bila je druga ekonomija svijeta. Kako im je uspjelo saznajte u novom broju Stava.

Bespuća interneta znaju počesto biti čudesno lijepo mjesto. Duge noći karantina i izolacije zbog pandemije najčešće se krate čitanjem, surfajući dubinama internetske mreže. I onda čovjek, sasvim slučajno, bez da je išta znao o tome, u tim dubinama naiđe na olupine davno potopljenih brodova, na njihove slomljene dimnjake, truhle jarbole, na njihovu zaboravljenu posadu čiji su skeleti već decenijama na dnu raznih mora. I ne bi mu ni ti brodovi, a ni njihove posade ni bile toliko zanimljive da na pramcima tih raspadnutih brodskih skeleta nekad nije pisalo – “Bosnia”. O parobrodima i jhedrenjacima nazvanim imenom naše države čitajte u novom Stavu.

Orašac je grad vrijednih Ličana, epskih junaka i bosanskih šehida. Zato su reporteri Stava bili u zavičaju Budaline Tala. Prostor Kulen-Vakufa i Orašca, navodi dr. Mujo Begić u knjizi Ljutočka dolino, nikad ne zaboravi u izdanju od 2004. godine, naseljen je u prastaro doba, čemu u prilog govori i činjenica da je u arheološkim istraživanjima pronađeno mnogo predmeta i ostataka koji to potvrđuju.

Virus korona uzrokovao je poteškoće i u povratničkim mjestima, ali je dolaskom ramazana povećano međusobno pomaganje. Tako je i u Kiseljaku, gdje se Bošnjaci i bez korone suočavaju s različitim problemima a o tome izvještavamo u novom broju magazina Stav.

U ovom broju donosimo uzbudljivu priču o nesvakidašnjem životnom putu Džafer-efendije Gračića.

“Kada sam stigao u Čehoslovačku, najprije sam se upoznao sa studentima iz Sirije. Prišao sam i nazvao im selam. Pitao sam ima li u Brnu neka džamija, oni su rekli da nema. Rekao sam da sam ja imam iz Bosne, da sam tu došao organizirati džemat. Nakon dvije sedmice ispijanja kahvi i upoznavanja, klanjali smo prvu džumu u studentskom centru. Bilo nas je dvadesetak”, jedna je od anegdota koje nam je ispričao ovaj zanimljivi Bošnjak.

Kenan Alikadić novi je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a magistrirao na Fakulteta za upravu u Sarajevu. Četiri godine je radio u kabinetu načelnika Općine Vogošća (2012–2016), a posljednje četiri godine vršio je funkciju direktora JU KSC “Vogošća”. Za Stav otkriva svoju viziju na mjestu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo te otkriva s kojim se nevoljama susreo od kada je na funkciji.

O ovim i brojnim drugim temama čitajte u novom broju Stava koji je u prodaji od danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 7. maja, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI