fbpx

NOVI STAV: Svi su ludi za Naserom

Sudsko vijeće Suda BiH oslobodilo je Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbe za ubistva trojice srpskih zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, u općinama Srebrenica i Bratunac 1992. godine. Oslobađajuću presudu donijele su sudije Šaban Maksumić, Staniša Gluhajić i Vesna Jesenković.

U prodaji je novi, 136. broj magazina Stav.

Središnja tema ovog broja Stava je presuda Naseru Oriću, komandantu obrane Srebrenice.

Sudsko vijeće Suda BiH oslobodilo je Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbe za ubistva trojice srpskih zarobljenika u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, u općinama Srebrenica i Bratunac 1992. godine. Oslobađajuću presudu donijele su sudije Šaban Maksumić, Staniša Gluhajić i Vesna Jesenković.

Stav piše i o spomenik sarajevskim specijalcima i ko se usuđuje tome reći ne.

Neki će ovaj prijedlog za spomenik okarakterizirati kao “neprimjeren”, “agresivan” ili “loš za djecu”. Takvim ljudima možemo poručiti da napokon “izađu iz podruma“ i shvate da se historija ponavlja onima koji je zaboravljaju, da fašizam neće nestati nekim magičnim štapićem, već će ostati tu gdje jeste ukoliko na realističan način ne pokažemo budućim generacijama s čime smo imali posla.

Za Stav govori Šerif Patković, predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH.

Nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade Šerif Patković danas je predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, koja okuplja Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, Savez demobilisanih boraca u FBiH, organizaciju Porodica šehida i poginulih boraca i Savez ratnih vojnih invalida. Aktivan je u upravnim odborima fondacija za pravnu pomoć borcima Armije RBiH i za stambeno zbrinjavanje boračke populacije u FBiH. S komandantom smo razgovarali povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću, ali i reakcije koju je uputio ispred koordinacije koju vodi na, za borce, neprihvatljivo imenovanje Svetlane Cenić na poziciju predsjednice Nadzornog odbora BH Telecoma

Stav detaljno piše i o izmjeni Zakona o akcizama.

Mnogi će reći da je povećanje akciza udar na džepove, novčanike i Bog zna šta već, i da samo kod nas vlast ne misli na građane. Međutim, ako pogledamo stanje u okruženju, vidjet ćemo, recimo, da u Hrvatskoj plaćaju 1,01 KM po litru goriva, a u Srbiji nešto manje, 0,89 KM. Dakle, i kada se poveća akciza za 15 feninga, i dalje će biti najniža u okruženju, 0,40 KM po litru

Nijaz Miljković, komandant 506. velikokladuške brigade Armije RBiH, govori za Stav.

Komentirajući dolazak osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića na mjesto načelnika Općine Velika Kladuša, Miljković kaže da je riječ o jednom od apsurda Bosne i Hercegovine, te dodaje da građani Velike Kladuše, patriote i ostali nisu krivi za takvu situaciju: “Kod nas se čovjeku osuđenom za ratne zločine uopće ne može osporiti da zasjedne na poziciju s koje opet može prouzrokovati neku nesreću”

Bosna i Hercegovina na udaru je terorizma, a Gülenova ideologija nastavlja djelovati kroz obrazovni sistem.

Gülenova ideologija ljudima koji nisu dovoljno upućeni u njeno djelovanje kroz svoj obrazovno-odgojni sistem naizgled “prodaje” samo načela duhovnosti, ljubavi i morala. To je nešto čemu svaki čovjek treba težiti. Međutim, Gülen time, zapravo, privlači svoje sljedbenike. Poklonima, nagrađivanjem, u slučaju obrazovanja stipendijama ili mogućnošću besplatnog stanovanja, pridobijaju se učenici koji na kraju idu stopama njegove ideologije

Reporteri “Stava” posjetili su cvjećaru porodice Gljiva i njihovu plantažu borovnica u Gornjim Čevljanovićma.

„Radni dan od 18 sati garantira uspješan biznis“, kažu članovi šporodice Gljiva. “Sada i ja sedmično zarađujemo hiljadu maraka, a počeli s dvije stoje mjesečno. I dalje idemo po ‘bršljen’ po cijeloj Bosni i Hercegovini, njega svi traže. Posao ide, ali nismo bili zadovoljni u odnosu na to koliko smo radili”, kaže Senad Gljiva

Stav donosi članak o Dajani Dangubić, potporučniku Oružanih snaga BiH, oklopno mehanizovana jedinica – tenkist.

“Brza i skupa auta su OK, ali ne znate šta je vožnja dok se ne provozate u tenku. Volim moćne stvari, a kada ispred sebe vidite 45 tona željeza, onda uđete unutra, pa pokrenete tenk, a zemlja se ispod vas trese, to je nešto sasvim drugo, nova dimenzija vožnje. Kada radite s tenkistima, kao da radite s porodicom. Šta god se desi u tenku, kome god da se desi, dešava se nama svima. Tako se stvaraju posebne veze među tenkistima”, priča Dangubić za Stav.

Turska je u modernizaciju učionica u BiH uložila 180.000 eura.

Učenici koji su naučili turski jezik u osnovnim i srednjim školama imat će prednost za dobivanje državne stipendije Republike Turske “Türkiye Bursları”. Kako bi se studenti uključili u program “Türkiye Bursları”, na početku programa moraju prihvatiti pravilo koje govori da se studenti nakon svog obrazovanja moraju vratiti i raditi za svoju domovinu. Tako da odabrani studenti Bosne i Hercegovine neće služiti nekoj drugoj.

Reporteri Stava bili su u Doboju gdje diplomirani ekonomista kokama pušta sevdalinke da bi “davale” više jaja.

Amir Smajlbašić na svojoj maloj farmi kokama nosiljama vrlo rijetko uključuje radiostanice s prijenosima uživo ili dnevnim vijestima jer je primijetio da to nepovoljno djeluje na njih.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. oktobra širom Bosne i Hercegovine.

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!