fbpx

NOVI STAV: Patriotizam je suprotstaviti se Radončiću

„Fahrudin Radončić glavni je nosilac izazivanja, širenja i produbljivanja moralne i političke krize i negativnog stanja među Bošnjacima. Dalji trend takvih pogubnih Radončićevih utjecaja treba spriječiti glasanjem na izborima 2018. godine. Patriotske snage odgovorne su da narodu objasne karakter Radončićeve destrukcije. Ako društveni i politički faktori ispune tu vrstu svoje odgovornosti, onda ostaje samo odgovornost na narodu. Ako se problem Fahrudina Radončića ne objasni narodu, onda za posljedice nije odgovoran narod, već će biti odgovorni politički i drugi društveni faktori koji su trebali, a nisu narod osvijestili o opasnostima Radončićevog neprijateljskog djelovanja.“

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Nekoliko je tema koje Stav iscrpno obrađuje u svom 141. broju. Jedna od njih je i takozvani slučaj Kosovo, odnosno, kako je Vučić izmislio skandal pred posjetu Bruxellesu.

Ako ne postoje racionalni i utemeljeni argumenti koji idu u prilog opravdanosti destruktivne politike Milorada Dodika prema državi Bosni i Hercegovini te opravdanosti “sataniziranja” bošnjačkog političkog faktora u našoj zemlji, zašto ne izmisliti takve? Bila je ovo vodilja srbijanske novinske agencije Tanjug pri prenošenju intervjua kojeg je za Deutsche Welle dao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Za Stav govori Fikret Muslimović, general Armije RBiH u mirovini. U razgovoru naslovljenom  „Suprotstavljanje Radončiću čin je patriotizma prema domovini“, Muslimović, između ostalog, kaže:  „Fahrudin Radončić glavni je nosilac izazivanja, širenja i produbljivanja moralne i političke krize i negativnog stanja među Bošnjacima. Dalji trend takvih pogubnih Radončićevih utjecaja treba spriječiti glasanjem na izborima 2018. godine. Patriotske snage odgovorne su da narodu objasne karakter Radončićeve destrukcije. Ako društveni i politički faktori ispune tu vrstu svoje odgovornosti, onda ostaje samo odgovornost na narodu. Ako se problem Fahrudina Radončića ne objasni narodu, onda za posljedice nije odgovoran narod, već će biti odgovorni politički i drugi društveni faktori koji su trebali, a nisu narod osvijestili o opasnostima Radončićevog neprijateljskog djelovanja.“

Za Stav govori i Asim Kamber, zastupnik u Parlamentu FBiH.

S Asimom Kamberom, zastupnikom u Parlamentarnu  FBiH i predsjednikom Općinske organizacije SDA Sanski Most, razgovarali smo o Fahrudinu Radončiću i njegovim udarima na SDA i Bakira Izetbegovića, pometnjama vlasti na kojima gradi svoju predizbornu kampanju, o tome kome sve to trenutno najviše odgovara, šta Radončić time želi postići i o njegovim sličnostima i vezama s Dodikom i Čovićem.

Stav detaljno piše o presudama koje se krajem ovog mjeseca očekuju u Haagu. Riječ je o presudama Ratku Mladiću i takozvanoj šestorki.

„Genocid je to, komšije“, naslov je teksta dopisnika Stava iz Prijedora, grada koji sa zebnjom iščekuje presudu Mladiću.

„Svjetska je sramota što nas zaobilaze u presudama. Prijedor je imao logore, a Tomašica je na kraju valjda sve rekla i objasnila šta su radili i koji su genocid napravili. Ko će meni reći gdje je moj sin za kojim tragam svih ovih 25 godina? Gdje su sinovi drugih majki?! Djeca?! Oni sve znaju, a i dalje veličaju Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostale. Sramota je to, komšije“, stoji u tekstu.

“HVO je u Mostaru, Stocu i Čapljini srušio 40 džamija”, stoji u članku dopisnika Stava iz Mostara pred presudu Jadranku Prliću i ostalima.

Na području Stoca, Čapljine i Mostara uhapšeno je više od 15 hiljada civila. Iz stolačke i čapljinske općine na slobodnu teritoriju protjerano je više od pet hiljada žena i djece. Prostor je potpuno etnički očišćen. Iz dijela Mostara koji je kontrolirao HVO protjerano je 15 hiljada ljudi. Deset hiljada ljudi bilo je prisiljeno potpisati izjave kojima se odriču cjelokupne imovine.

Stav piše i o jednom od najokrutnijih zločina počinjenih tijekom agresije na BiH.

Bračni par Dudić, Nijazija (22) i Remza (20), pronađeni su kod Vlasenice, u selu koje se zove Rašića Gaj. Našli su ih jedno uz drugo. Zajedno su ubijeni. Remza je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Stav piše i o tome šta nam gledaju djeca na Youtube kanalu.

Amir Hadžić, jedan od poznatijih balkanskih youtubera, u skoro svakom svom prilogu vrijeđa bošnjački narod, vjernike muslimane i islam kao vjeru. Za njega je Bošnjak onaj koji ništa tuđe ne poštuje, “drogira se, puši, olajava, omalovažava, pije alkohol, ali svinjetinu ne mezi”. Vrijeđajući temelje islamskog vjerovanja, Hadžić ide i toliko daleko u pokušaju da bude sarkastičan da izmišlja Allahove riječi, pa kaže: “Lijepo je dragi Allah rek’o: ‘Zabranjujem vam da mezite svinjetinu dok pijete alkohol’”.

Stav donosi i članak o filmu u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i trojicu učenika

“Smatrala sam da ništa ne može publici približiti ovaj događaj bolje od svjedočenja onih koji su bili njegovi očevici. S obzirom na to da me zanimala usmena historija, došla sam na ideju da pronađem učenike koji su bili u razredu učiteljice Fatime u trenutku kada je granata pala. Intervjui su obavljeni s devet nekadašnjih učenika učiteljice Fatime”, kaže za Stav Aida Sinanović-Brčić.

U ovom Stavu čitajte i o novom, velikom uspjehu osoblja sarajevskog KCUS-a.

Pacijent Arif Smailbegović nakon višemjesečne agonije konačno je na nogama.

“Valjda čovjek ima sreće! Mene su primili pravi doktori. Čim su me primili u bolnicu, doktor mi je objasnio da je moje zdravstveno stanje kritično, te da je operacija teška i rizična. Nisam se nijednog momenta kolebao jer nisam imao izbora. Imao sam opciju da ostanem nepokretan, ili da stanem na svoje noge. Naravno, izabrao sam operaciju, koja je trajala nekoliko sati”, kaže za Stav.

Stav piše o 145 godišnjici od smrti Mehmeda Šakira Kurtćehajića, prvog bošnjačkog novinara.

Listajući Sarajevski cvjetnik, čitajući posebno tekstove Mehmeda Šakira, ostajemo zadivljeni bistrinom njegovih misli, jasnoćom, jezgrovitošću i bogatstvom stila kojim je pisao. “Novine su takav učitelj da onaj ko ih ne čita i ne sluša ništa o svijetu ne zna”, napisao je. Zamislimo kakvo je vrijeme bilo prije 150 godina u kojem Kurtćehajić, mladić s 24 godine, piše ovu rečenicu i usuđuje se krenuti u poduhvat pravljenja prvih nezavisnih novina. Danas teško možemo naći ekvivalent takvom poduhvatu.

U Cazinu se obilježava veliki jubilej, 150 godina od osnivanja Medrese “Džemaludin ef. Čaušević”.

“Cazinska medresa zatvorena je odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata, a ponovo je otvorena odmah nakon početka posljednjeg rata, odnosno agresije na našu zemlju. Medresa je zatvorena 1920. godine zbog nedostatka materijalnih sredstava, a otvorena je 1993. godine zbog duhovnih potreba muslimana ovog kraja. Cazin i cijela Bosanska krajina nisu mogli više podnositi stanje prekinute tradicije, već su odlučili obnoviti kontinuitet pamćenja. Medresa je ponovo svečano otvorena 8. septembra 1993. godine.”

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 16. novembra širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!