fbpx

NOVI STAV: Objavljujemo “borački registar”

Treba li uopće napominjati da nema većih neprijatelja ove države i dušmana ovog naroda od takvih parapolitičkih mračnjaka koji pokušavaju preko leđa boraca udariti na same demokratske temelje i slobodu države i naroda za koju su ti borci ginuli i prolijevali svoju krv

U prodaji je novi broj magazina Stav.

Stav u svom 157. broju razotkriva pokušaj ponavljanja scenarija iz februara 2014. godine tijekom nedavnih protesta boraca.

„Opći haos i rušenje vlasti bio je cilj stranačkih aktivista ubačenih među borce“, naslov je članka u novom Stavu.

Poticati na nerede i nasilje, kidnapirati legitimne zahtjeve boraca te iskoristiti borce da bi ih se huškalo na nekakav “režim”, tj. na demokratski izabranu vlast, koju svakako borci kao i svi punoljetni građani imaju priliku demokratski smijeniti na izborima za nekoliko mjeseci, govori nam da određene političke organizacije sumnjaju u vlastiti izborni uspjeh te da pokušavaju nedemokratskim i pučističkim metodama doći na vlast. Treba li uopće napominjati da nema većih neprijatelja ove države i dušmana ovog naroda od takvih parapolitičkih mračnjaka koji pokušavaju preko leđa boraca udariti na same demokratske temelje i slobodu države i naroda za koju su ti borci ginuli i prolijevali svoju krv.

Za Stav u ovom broju govori Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Težak i mukotrpan rad Vijeća ministara BiH u proteklim godinama sada daje plodove, a svaki korak naprijed u političkom i društvenom ambijentu kakav je u BiH vrijedan je pohvale. Korak koji je učinilo Vijeće ministara BiH na čelu s Denisom Zvizdićem jedan je od najvećih koraka do sada ka članstvu u Evropskoj uniji. Upravo je to bio povod da razgovaramo s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, koji govori o postignutim rezultatima, ali i pitanjima koja se tiču kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Stav analizira šta bi značila pobjeda stranaka koje se predstavljaju alternativom aktuelnoj vlasti.

Ljevica na vlasti provodila bi svoju antibošnjačku (i antibosansku, iako se zaklinju u bosanstvo) kampanju u oblasti obrazovanja i kulture. Imena osnovnih i srednjih škola sasvim sigurno bila bi izmijenjena, bosanski jezik bio bi potisnut “zajedničkim” ili b/h/s), pitanje dviju škola pod jednim krovom bilo bi riješeno kao u Jajcu, uspostavom nastave po hrvatskom planu i programu, a bošnjačkoj književnosti zagubio bi se svaki trag u nastavnim planovima i programima. Kako možemo biti sigurni u takav scenarij? Veoma jednostavno: na svemu navedenom ljevica predano radi.

Dugo najavljivana inicijativa za ukidanje naziva sarajevskoj školi “Mustafa Busuladžić” u Skupštini Kantona Sarajevo provedena je 5. marta 2018. godine, a izglasali su je zastupnici SBB-a, SDP-a, NS-a, DF-a, BPS-a i nekolicina nezavisnih zastupnika. Ovaj slučaj dio je predizbornih aktivnosti opozicijskih stranaka, a odnedavno im se pridružio SBB i BPS Sefera Halilovića s ciljem imputiranja SDA da podržava fašizaciju obrazovnog sistema i društva općenito. U tu svrhu, od lika i djela Mustafe Busuladžića zlonamjerno je i netačno kreirana ličnost koja simbolizira navodni proces fašizacije. Međutim, iz Općine Novi Grad za Stav poručuju: “Odluka o ukidanju naziva OŠ ‘Mustafa Busuladžić’ je neprovodiva”.

Ministri za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, koje je na tu dužnost imenovala Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefera Halilovića, odobrili su skoro milion maraka za projekte za koje je aplicirala Fondacija “Pravednost”, čiji je osnivač sin Sefera Halilovića. Uglavnom je riječ o plaćanju advokatskih usluga optuženim za ratne zločine, te otkupu dokumentacije, arhivske građe i izradi ekspertiza koje se koriste tokom suđenja. U Stavu čitajte kako je privatnoj BPS-ovoj Fondaciji “Pravednost” dodijeljeno milion maraka.

Osmi mart je povod za priču Stava o ženi u postratnom bosanskohercegovačkom filmu. Kinematografija koja je do krajnosti poistovjetila ženu s bremenitom ulogom koju nosi u svakodnevici savremenog društva jeste ona bosanskohercegovačka. Uspjela je izgraditi lik žene po uzoru na zemlju u kojoj ona živi – na Bosnu i Hercegovinu.

Rukomet je najtrofejniji sport u Hadžićima. Klub postoji od davne 1966. godine. Ime su mijenjali nekoliko puta, klupska historija pamti nazive “Partizan”, “Ingrap”, pa od kraja agresije na BiH do 2010. godine “Željezničar Ingrap Hadžići”. Kako god da se zvali, svoje su navijače navikli na uspjehe. Sada su ponovo na stazi uspjeha uz pomoć generalnog tursko-švicarskog sponzora, kompanije “Dido Group” . Ekipa Stava posjetila je hadžićke ruzkometašice.

Izbori u Italiji donijeli su novog pobjednika, Italiju će voditi stranka koja nikada nije vladala državom.

Vladajuća Demokratska partija poražena je na parlamentarnim izborima održanim u Italiji 4. marta 2018. godine. Pobijedili su populisti, a predizborna kampanja i rezultati izbora pokazali su i rast “ekstremista” s različitih političkih spektara. Berlusconi se za trenutak vratio u igru, ali nije uspio doživjeti čak ni labuđi pjev. Suradnik Stava iz Italije analizira rezultate italijanskih izbora.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, osmog marta, širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Prethodni članak

Seferovo dno dna

Sljedeći članak

Vlast i mir

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!