fbpx

NOVI STAV: Narod i parada

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. septembra širom Bosne i Hercegovine.  

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Nakon neslaganja s vrhom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH o pitanju formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu, Bijedić, koji je bio dugogodišnji istaknuti član SDP-a, u julu je, zajedno s još nekim članovima, isključen iz SDP-a. Dva mjeseca poslije, s pristalicama i građanima koji su podržali alternativnu socijaldemokratsku stranku, osniva novu partiju. Bijedić za Stav, između ostalog, govori o svom viđenju dešavanja u SDP-u i o svojim bivšim kolegama iz te stranke Nerminu Nikšiću i Jasminu Imamoviću, šta očekuje od narednih lokalnih izbora te odgovara na pitanja o njegovoj odgovornosti za nikad dovršenu izgradnju poslovno-stambene zgrade “15. maj” u Tuzli.

Kongres SDA uvijek je jedan od centralnih političkih događaja u našoj zemlji. O Kongresu koji će se održati 14. septembra za Stav smo razgovarali s ministrom u Vladi FBiH Edinom Ramićem. U intervjuu je govorio i o uspjesima njegovog ministarstva, ali i o onome čime nije zadovoljan, o pripremama za lokalne izbore u Srebrenici, o problemima povratnika…

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, povodom stogodišnjice potpisivanja Mirovnog sporazuma u Saint-Germainu, u Sarajevu je organizirao međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom “Muslimani nakon Velikog rata: Sto godina od mirovnog ugovora iz Saint-Germaina 1919–2019”. Prisustvovali su Husein ef. Smajić, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH, Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, brojne zvanice, akademski radnici, univerzitetski profesori, naučni i kulturni radnici, a konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Huseina ef. Kavazovića, reisul-uleme Islamske zajednice u BiH. O tome detalj no pišemo u ovom 236. broju Stava.

“Sarajevo halal sajam” u organizaciji Bosna Bank International (BBI) jeste ideja jedne nove perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Ustvari, BBI banka “Halal sajam” kao prezentaciju proizvoda nadovezuje na “Sarajevo biznis forum”, koji predstavlja prezentaciju projekata. Između projekata i proizvoda vizija direktora BBI banke Amera Bukvića sastoji se od pretpostavke otvaranja Bosne i Hercegovine, pravljenja što veće frekvencije ne samo proizvoda nego i novih ideja te znanja. “Premali smo da se zatvaramo i BBI radi na platformi otvaranja. Ekonomije nema bez kretanja, a kretanja nema bez otvaranja, a mi pravimo manifestacije koje su motivatori za dolaske i vezivanja”, poručuje direktor BBI banke uoči drugog po redu “Sarajevo halal sajma”. Da je ova vizija itekako moguća, govori i podatak da je prošli “Halal sajam” proizveo nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. “Investitori dolaze na sajam ili forum, a kad se priča o poslu, onda i dolazi do posla. Ako se o poslu ne priča, on se neće ni desiti”, kaže Bukvić u intervjuu za Stav.

Stav donosi priču o dva spomenika na ušću dvije vode koje utječu jedna u drugu. Nalaze se u predgrađu Sarajeva. Krene li uz Bosnu, naići će putnik na Rimski most, preko kojeg nikada u stotinama godina njegove povijesti nije prešao nijedan Rimljanin, a krene li uz Željeznicu, naići će na spomenik prvoj avionskoj nesreći u Bosni.

Reporteri Stava bili su na Šumarijadi odakle do nose priču o ljudima koji, moglo bi se reći, žive u nekom svom svijetu. Kućama dolaze umorni. Rano liježu i još ranije ustaju i s najnužnijim stvarima ponovo odlaze u šumu na posao. Takav ritam imaju skoro cijele godine. Vremena za putovanja, odmor i druženja nemaju mnogo. Slične stvari za njih izgledaju kao luksuz. Zbog prirode posla koji obavljaju i specifičnosti njihova zanimanja, naši šumari uglavnom su zanemareni. Njihovi problemi i brige malo se koga tiču.

Domaće firme uspješno bi mogle odgovoriti zahtjevima velikih investicija koje se očekuju u energetskom sektoru u našoj državi. Za jednu takvu pripremaju se firme iz klastera “Energy Investment”, koji čini nekoliko firmi elektro i metalske industrije s približno 1.200 zaposlenih u Tuzlanskom kantonu a o tome čitajte detaljno u novom broju Stava.

Gračanički rukometni klub jednom je bio prvak Bosne i Hercegovine, tri puta igrao Evropu, i sada će opet. I to sve bez dvorane. Gračanlije igraju i treniraju u staroj dvorani, koja ima 700 mjesta. I sve su te izblijedjele stolice rasprodane tri dana prije utakmica. Da ih ima četiri puta više, koliko je planirano da ima nova dvorana, i one bi bile rasprodane, ali na novu dvoranu čeka se već 21 godinu. Zašto je to tako saznajte u 236. izdanju Stava.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” štampala je novu knjigu Nihada Halilbegovića pod naslovom Prof. dr. Ibrahim Bušatlija: naučnik, humanista, patriota. Riječ je o monografiji posvećenoj ovom istaknutom naučniku koji je preselio u februaru ove godine. Bušatlija je bio vodeći geomorfolog u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući Bušatliji, izrađene su detaljne geomorfološke karte pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine (visoke Zapadne i Istočne Hercegovine) u razmjeri 1:100.000, te pojedinih dolina u Bosni i Hercegovini s opširnim analizama i tumačima. Bušatliji treba zahvaliti i što je prvi put izrađena i strukturno‑geomorfološka karta Bosne i Hercegovine u razmjeri 1:500.000. Kako je istaknuto u mišljenju Stručne komisije Prirodno-matematičkog fakulteta, prilikom njegovog akademskog unapređenja u redovnog profesora ove su karte “nezamjenjiva osnova za detaljnije morfološko kartiranje BiH, a upotrijebljene su i u svrhe raznih geoinžinjerskih terenskih radova”.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 12. septembra širom Bosne i Hercegovine.  

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI