fbpx

NOVI STAV: Mostar više nikad neće biti slučaj

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne, a od četvrtka, osmog oktobra, širom Bosne i Hercegovine.  

 

U prodaji je novo, 292. izdanje magazina Stav.

Mostarski doktor Zlatko Guzin, direktor Regionalne bolnice “Safet Mujić”, nosilac je liste “Koalicija za Mostar 2020”, koja je za naredne lokalne izbore okupila SDA, SBB, DF, Stranku za BiH i BPS. Guzin ekskluzivno za Stav govori o razlozima zbog kojih se odlučio ući u politiku, teškim danima koje je proveo u mostarskoj ratnoj bolnici, o “Veležu” i budućnosti najvećeg hercegovačkog grada.

U novom broju Stava pišemo o tome može li “balkanska unija” biti alternativa za Evropsku uniju.  “Mali Schengen” samo je još jedna u nizu inicijativa za regionalnu saradnju. Osim trgovinskog sporazuma CEFTA 2006, postoje čak 34 regionalne inicijative za saradnju u svim mogućim oblastima. Međunarodni donatori do sada su u te inicijative regionalne saradnje uložili ogroman novac (ukupno 1,15 milijardi eura, od čega samo EU čak 1,03 milijardi).

Stav u svom novom broju analizira retoričko divljanje hrvatskog predsjednika.

Iako je Zoran Milanović predsjednik Republike Hrvatske i sukreira vanjsku politiku Hrvatske, njegovo trenutačno ponašanje ne čini ga ozbiljnim sugovornikom za rješavanje otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posprdni komentari dio su njegovog stava prema susjednoj državi, a dok je bio premijer, nije učinio ništa značajno za približavanje odnosa dviju država, ali ni dvaju naroda – Hrvata i Bošnjaka. Konstanta u Milanovićevim izjavama posprdan je i podrugljiv odnos prema Bosni i Hercegovini, a imaginarij kojim se služi temeljen je na devetnaestostoljetnim orijentalističkim predrasudama prema Bošnjacima muslimanima.

Salih Dubičić, kandidat je za načelnika Opštine Bratunac i govori za novi broj Stava. Bošnjaci u Bratuncu imaju najveći kapacitet u Podrinju da preuzmu poziciju načelnika jer je Bratunac bazen s najviše povratnika Bošnjaka u Podrinju. U Bratuncu su se u proteklom periodu radile dobre stvari i najviše Bošnjaka vratilo se na područje opštine Bratunac, zasnovalo svoje porodice, podiglo svoja porodična imanja i ostvaruje prihode od toga.

Već nekoliko dana traju teški sukobi između azerbejdžanskih i armenskih snaga u i oko regije Nagorno-Karabah, azerbejdžanskog teritorija kojeg već decenijama okupiranog drži Armenija. O razlozima ovog sukoba, unutarnjoj situaciji u Armeniji, opremljenosti armenske vojske i odnosima s Bosnom i Hercegovinom i Turskom za Stav govori prvi sekretar diplomatske misije Azerbejdžana Elmar Agasiyev.

Reporteri Stava prisustvovali su prezentaciji na Sportskom aerodromu kod Kalesije kako bi vidjeli system koji je Aeroklub “Tuzla” napravio za praćenje letjelica. Sistem je po uzoru na već postojeće napravio Edin Spahić, koji je naveo da on prati pozicije, brzinu kretanja i visinu letjelice u realnom vremenu, a sastoji se od jednog uređaja i web-aplikacije koja služi za prikaz informacija.

Benjamin Moser objavio je biografiju Susan Sontag za koju je dobio Pulitzerovu nagradu. Veliki dio knjige posvećen je njenom angažmanu u Sarajevu tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine a Stav dobosi neke njezine dijelove.

U ovom broju Stava pišemo o još jednoj knjizi. “Goytisolovi ratovi (1936.-1996.)” esej je o izvještajima čuveniog španskog pisca Juana Goytisola iz Sarajeva, Alžira, Palestine i Čečenije, knjiga koja pripovijeda o Goytisolovom putovanju u potrazi za istinom kroz novinarstvo, književnost, historiju, kulturu i etiku. Knjiga pokazuje da izvještavanje sui generis Juana Goytisole, tako rijetko u španskoj književnosti, nije sporedni već temeljni dio njegovog književnog djela, te da i danas zaslužuje čitanje kao primjer informativne, dokumentarne i izražajne strogosti. Njegova je predanost bila u stvarnosti, a ne propaganda.

Holandsko udruženje “Proplan” gradi veliki kompleks za preživjele u genocide a Stav detaljno izvjšatava o tome kako će izgledati starački dom i zdravstvena briga za 38 srebreničkih udovica i predstavlja holandskog poslovnog čovjeka čija je ideja taj srebrenički projekat.

Projekti koje je tokom jednog mandata realizirao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka dokazuju koliko se toga može uraditi čak i ako se djeluje s funkcije koja je bila svedena na administrativnu ili ceremonijalnu. Značajnih projekata toliki je broj da bi ih bilo teško pobrojati u jednom novinskom tekstu. Na gradonačelnikovu inicijativu i uz Gradsku upravu pokrenut je i projekt obnove Olimpijskog muzeja u Sarajevu, koji će ponovo biti otvoren 8. oktobra 2020. godine. Reporteri Stava obišli su ovu krasnu građevinu i donose priču o tome kako izgleda  muzej dan pred otvaranje.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, osmog oktobra, širom Bosne i Hercegovine.  

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI