fbpx

NOVI STAV: Marka je stabilna

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, devetog aprila, širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo, 266. po redu izdanje magazina Stav.

“Novca imamo sasvim dovoljno”, kaže guverner Centralne banke BiH Senad Softić u ekskluzivnom intervjuu za časopis Stav, ali i dodaje da ni u kojem slučaju ne smijemo ugroziti stabilnost finansijskog sektora nepromišljenim potezima kao što su uobičajeni pozivi u krizama za odustajanje od Valutnog odbora. Iako Centralna banka nema na raspolaganju mnogo instrumenata monetarne politike, njena je najznačajnija uloga, objašnjava Softić u intervjuu, da osigura povjerenje građana, privrede i investitora u konvertibilnu marku. Povjerenja, za sada, ne manjka.

Da su naši građani itekako humani, te da, kada vjeruju, daju sve od sebe da pomognu drugima, pokazuje i rad “Pomozi.ba”, jedne od vodećih humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini. Proteklih je dana “Pomozi.ba” podjelom pet stotina hiljada maski obradovala mnoge domove zdravlja, ambulante, bolnice, ali i građane. O svim trenutnim aktivnostima, radu na terenu tokom borbe protiv virusa korona, potrebama i ostalim temama za Stav govori osnivač i pokretač ove organizacije Elvir Karalić.

Nakon proglašenja pandemije virusa korona, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica najavilo je podršku povratnicima i u proljetnoj i jesenjoj sjetvi, te podršku svakom zaposlenom u plaćanju doprinosa tri mjeseca. O tome za novi broj Stava govori federalni ministar Edin Ramić.

“Hejteri nisu uspjeli”, kaže ministar finansija Kantona Sarajevo, Jasmin Halebić, “račun za donacije Kantona Sarajevo za pomoć sugrađanima u krizi funkcionira”. U intervjuu za Stav Halebić, između ostalog, govori o posljedicama pandemije na javne finansije Kantona Sarajevo, o mjerama koje će Vlada poduzeti da pomogne građanima, ali i uštedama koje se moraju ostvariti. Ipak, plaće su za sada sigurne od smanjenja, ali sve druge naknade podložne su smanjenju.

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine već su mnogo prije pojave virusa korona (COVID-19) u našoj domovini potpali pod novi trend nošenja zaštitnih maski uslijed zagađenog zraka. Prije nekoliko godina oni najzabrinutiji uveli su ovaj novi modni detalj i ne sanjajući da će ubrzo doći naredba da se bez maske ne smije izići napolje. Novi trendovi doveli su do nestašice ovog “odjevnog predmeta”, pa se na vratima većine apoteka u gradu može vidjeti natpis “nemamo zaštitnih maski”, koji ljude motivira da pribjegnu ručnoj izradi.

U novom Stavu pišemo o maskama koje šiju članice Udruženenja žrtava rata “Foča 92-95” koje su nedavno Crvenom križu Općine Novi grad donirale zaštitne maske, ručno izrađene od stopostotnog pamuka. Inače, Udruženje koje je osnovano prije dvije godine oformilo je i radionicu prošlog proljeća u kojem izrađuju brojne predmete od pamuka, vune, lana i ostalih materijala.

Husejn Čajlaković pripada grupi najpoznatijih i najomiljenijih bosanskih vaiza, govornika. Putuje po džematima u BiH i dijaspori. Predavanja je držao u bosanskim džematima u Americi, Njemačkoj i Švicarskoj. Autor je velikog broja knjiga s islamskom tematikom. Hafiz Čajlaković za Stav govori o aktuelnim temama, a njegove odgovore na naša pitanja donosimo u formi kratkih zabilješki, od kojih je svaka zasebno predavanje

Reporteri Stava posjetili su srednjovjekovnu utvrdu na Sani, utočište posljednjeg bosanskog kralja.  Stari grad Ključ proglašen je 1951. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Poslije Agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995) Općina Ključ je u saradnji sa Zavodom za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa renovirala Tabor kulu, osmanski dio starog grada, ali je srednjovjekovni grad Ključ i dalje netaknut, prekriven je gustim rastinjem, debelim bršljenom, urastao je u stijene koje se okomito uzdižu iznad današnjeg Ključa.

Pandemija virusa korona uzima svoje žrtve i u svijetu muzike. Već su nam stigle vijesti o smrti nekolicine važnih protagonista svjetske jazz i rock-scene, a 29. ožujka 2020. godine iz New Yorka dođe tužna vijest da nas je zauvijek napustio bas-gitarista, pjevač, multiinstrumentalista, producent, TV voditelj i koješta još Alan Merrill. Dvije ga stvari čine krajnje zanimljivim za nas; prva je da je autor / koautor jedne od istinskih himni rock-muzike I Love Rock'n'Roll, a druga da je po majci, velikoj američkoj jazz-pjevačici Helen Merrill, hrvatskog porijekla, točnije s otoka Krka.

Osim ovih, u 266. broju Stava možete naći brojne druge teme, intervjue, analize, reportaže.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, devetog aprila, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI