fbpx

NOVI STAV: Ko su, šta su, odakle su te – balije!

Kako je moguće objasniti da neko svom djetetu, zjenici svoga oka, nadije ime Bali, od koje se i izvodi riječ balija, ako ta riječ označava protuhu, neotesanca, neobrazovanu i sirovu osobu?

U prodaji je novi, 115. broj magazina Stav.

Središnja tema novog broja Stava su – balije. Odnosno, šta zapravo znači ta riječ.

Objašnjenja značenja riječi balija nisu otkrila pravo značenje te riječi. Kako je moguće objasniti da neko svom djetetu, zjenici svoga oka, nadije ime Bali, od koje se i izvodi riječ balija, ako ta riječ označava protuhu, neotesanca, neobrazovanu i sirovu osobu? A ima takve djece s takvim imenima

Stav piše i o nakšibendizmu u Bosni

Međunarodni naučni simpozij “Nakšibendizam u Bosni” ugostio je ugledne nakšibendijske šejhove, akademske radnike i prominentne istraživače nakšibendijskog tarikata iz Bosne i Hercegovine, Turske i Makedonije. Bila je to prilika da se skrene pažnja na znamenite sufije i bogato nakšibendijsko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, kako ono materijalno, u formi tekija, turbeta i vakufa, tako i nematerijalno, realizirano u pisanoj tradiciji.

U proljeće prošle godine u mjestu Podubravlje kod Zavidovića otkrivena je slučajno kamena kugla za koju će se kasnije utvrditi kako je najveća takve vrste na svijetu. Istraživanja stručnjaka Tuzlanskog univerziteta pokazala su kako je teška 37 tona. Reporteri Stava posjetili su Suada Keserovića, koji je kuglu otkrio sasvim slučajno i sada na svom imanju pravi park kojim privlači turiste iz cijelog svijeta.

Stav je bio na 25. godišnjici osnivanja Odreda policije za specijalne namjene.

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan je 15. maja 1992. godine. Odredu su pristupali uglavnom mladići svih nacionalnosti koji su bez razmišljanja stali u odbranu Bosne i Hercegovine. Kroz Odred je prošlo tokom rata više od 400 ljudi. Danas su preživjeli u petoj deceniji života, a vrijednosti koje su njegovali u ratu sada njeguju u miru kroz Udruženje veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”.

Plavi kit, zlo iz Rusije stiglo je i u naše susjedstvo.

Online igra “Plavi kit” ohrabruje maloljetnike da izvrše samoubistvo učestvujući u izazovu s hashtagovima kao što su “plavi kit”, “more kitova”, “u igri sam”, “probudi me u 4:20”, “F58”. Mediji u Rusiji navode da je 130 slučajeva samoubistava povezano s ovom igrom, a pokretač igre tvrdi da se ubilo šesnaest tinejdžera učestvujući u ovoj igri, nazivajući ih “biološkim otpadom”.

Stav piše i o gradnji sportske dvorane Gornji Vakuf – Uskoplje, turskoj investiciji vrijednoj dva miliona maraka.

Iako je riječ o projektu vrijednom dva miliona maraka, od kojeg će, uz to, najveću korist imati mladi, domaći mediji ostali su skoro “slijepi” na ovu vijest. Naime, samo nekoliko portala objavilo je da je u Gornjem Vakufu otvorena sportska dvorana. Nema nikakvih kolumni, komentara, “navale” na društvenim mrežama s raznim analizama o odnosima Turske i Bosne i Hercegovine i slično. Nema, znači, skoro ništa, kao da se to nije ni desilo.

Ekipa magazina Stav posjetila je Festival dizajna i umjetnosti “MODAMO.kreARTiva”, koji je održan 13. i 14. maja u Sarajevu, i donosi priču o nekoliko bh. dizajnera i njihovim kreativnim radovima. Istražili smo i to koliko su dizajnirani i ručno izrađeni bh. proizvodi prepoznati i cijenjeni na domaćem tržištu, te da li naši umjetnici i kreativci mogu živjeti od vlastitog dizajna i rada.

O Bleiburgu za Stav iz Zagreba piše Faris Nanić.

Historiografija komemoracije Bleiburga koja sugerira biblijsko stradanje Hrvata-katolika pokazuje se kao podvala Bošnjacima i Islamskoj zajednici na koju oni, nažalost, pristaju, u dobroj vjeri odavanja počasti žrtvama koje su ubijene bez suda i pravde. Zbog toga bi bilo dobro da Islamska zajednica, ako smatra da joj je tamo mjesto, komemoraciju obavi u neko drugo vrijeme, ne na dan predaje kolaboracionističkih vojski Britancima, čak 7 dana nakon kapitulacije Njemačke.

Stav piše i o Muhamedu Ćehajiću, zaboravljenom gradonačelniku Prijedora.

U ranu jesen 2004. godine otkrivena je masovna grobnica Stari Kevljani kod Prijedora, tada druga po veličini u BiH. Među 465 tijela, uglavnom žrtava prijedorskih logora smrti Omarska i Keraterm, bilo je i ono Muhameda Ćehajića, jedinog ubijenog gradonačelnika u BiH. O zaboravljenom profesoru Ćehajiću za Stav govori njegova supruga, doktorica Minka Ćehajić

Iako je u drugoj polovici svojih osamdesetih, Charlie Watts ne miruje. Ognjen Tvrtković za Stav piše o najvažnijem bubnjaru u povijesti koji svira vrhunski jazz.

S jedne strane jazz, a s druge bubnjanje u jednom od najvažnijih rock sastava u povijesti kombinacija je koja može biti terra incognita samo za one koji Charlieja Wattsa ne poznaju dobro, misleći da mu je dovoljno to što je sa svojom grupom odsvirao neke od najvažnijih pjesama ikada snimljenih i održao koncerte pred rekordnim brojem publike. I što mu onda treba da sastavlja nekakve grupe s jazzistima, svira po malim klubovima i snima ploče koje sigurno neće prodati u ogromnim tiražima.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 18. maja, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!