fbpx

NOVI STAV: Ko su naši covidioti

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 02. aprila širom Bosne i Hecegovine.  

 

U prodaji je novo izdanje magazina “Stav”.

Ovaj, 265. broj “Stava” donosi brojne intervjue, reportaže, ekonomske analize posljedica pandemije, priče iz svijeta, vodiče o tome šta u ovo doba karantina ne bi bilo loše pročitati…

Pišemo i o tome ko su, između ostalog, naši “covidioti”, vrijeme pandemije “covidiotizma”.

Nije mali broj onih koji pozivaju na ukidanje ili ublažavanje mjera za suzbijanje pandemije iz krajnje prizemnih razloga. Postoji čitav sloj ljudi koji se boji da će njihov način života biti zauvijek narušen ako ne dođe do brzog povratka normalnosti i čini se da su takvi spremni dati prednost svom standardu i bonluku na koji su navikli umjesto životima sugrađana. Upadljivo je da ovdje nije riječ o siromašnijem sloju stanovništva, onima koji žive od plaće do plaće i koje će kriza najteže pogoditi, već o onoj klasi koja se označava kao “nouveau riche”, novopečenim gazdama i kapitalistima prve generacije koji žive u užasnom strahu da će njihovo tek stečeno blagostanje i status nestati preko noći te da će opet postati ono što su bili njihovi roditelji.

Kako izgleda Srebrenica doba korone? Pusto, pustije, kaže dopisnik “Stava” iz tog bosanskohercegovačkog grada.

U Srebrenici i prije pandemije virusa korona poslije 16 sati radnim danima i vikendom nije bilo puno ljudi. Ipak se osjeti razlika. Petkom je Čaršijska džamija uvijek bila puna vjernika na džumi. Uvijek je to lijepa slika za vidjeti. Nažalost, u ovim vanrednim vremenima džamije su zatvorene za obavljanje namaza, a ezan u vrijeme namaza podsjeti na propisanu obavezu.

Provodite vrijeme u karantinu, osjećate zebnju, preplašeni ste za svoje i zdravlje svojih ukućana, a slušajući najave ekonomske krize, pitate se hoćete li ostati bez posla. Kašljete, preplašeno mjerite temperaturu, panično još jednom čitate popis simptoma, priviđa vam se intenzivna njega, gušenje… Žao nam je, nemamo puno riječi utjehe, svi smo u istom čamcu, u istom moru nevolja, ali BZK “Preporod” je u ovim teškim vremenima našao načina kako da podigne raspoloženje građanima.

U ovom vam broju “Stava” predstavljamo projekt Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i njenog magazina “Biserje” nazvan #Mojsevdah”, osmišljen u borbi za održanje pozitivnog kolektivnog duha.

Ko pjeva, zlo ne misli, ali se u karantinu ipak previše jede, a premalo kreće. Zato je u ovom “Stavu” naš novinar pričao sa Safijom Softić-Namas, nutricionistkinjom. Dr. Safija Softić-Namas radi u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu i za “Stav” govori o zdravoj ishrani, jačanju imuniteta u doba pandemije virusa korona (COVID-19), smjernicama koju je hranu najbolje konzumirati kada ste u izolaciji.

Svakodnevno se govori o situaciji u kojoj se i naša zemlja našla u borbi protiv virusa korona. O trenutnim mjerama, mogućim budućim mjerama, o stanju na terenu i svjesnosti građana te o drugim pitanjima razgovarali smo s načelnikom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom.

U novom “Stavu” upoznajte hafiza iz Casablance. Jedan od onih migranata s neumornim osmijehom od jula prošle godine redovno dolazi na svaki vakat u Centralnu džamiju u Hadžićima. Ime mu je Assab Abdelali, dolazi iz Casablance, grada opjevanog u brojnim pjesmama, nekadašnjeg trgovačkog središta po kojem nosi ime i kultni film s glavnim ulogama Humphrey Bogarta i Ingrid Bergman. Hafiz Hašim ef. Zahirović, imam Centralne džamije u Hadžićima, priča nam da je, kada se prošle godine vratio s hadža, upoznao ovog mladića za kojeg su svi, pa čak i oni stari tersovi kojih ima u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, govorili da ima divan glas te da prelijepo uči Kur’an. Marokanac Assab Abdelali pomaže u razbijanju predrasuda o migrantima.

U osvit pandemije u Bosni i Hercegovini objavljeni su rezultati jednog od najznačajnijih projekata izdavačke kuće “Dobra knjiga”, ujedno i jednog od važnijih projekata u historiji bosanskohercegovačkog izdavaštva. Riječ je o studiji “Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća” autorice prof. dr. Sabire Husedžinović. Vrijedna doktorica arhitekture, nažalost, nije dočekala da vidi konačni izgled knjige na kojoj je radila decenijama, zaduživši pokoljenja što dolaze. Na više od 1.000 stranica knjiga nudi tipološki pregled našeg arhitektonskog naslijeđa, a neumoljivošću dragocjenih informacija o reprezentativnim građevinama u Bosni i Hercegovini od antike do kraja austrougarske vladavine dovodi do pitanja kako je uopće moguće da jedna osoba može napisati ovakvu knjigu, makar na njoj radila i cio svoj život. U recenziji knjige “Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća” Maja Popovac ističe da je ova knjiga vrijedna kao i sami spomenici u njoj obrađeni.

Novi broj magazina “Stav” u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 2. aprila, širom Bosne i Hercegovine.  

Prethodni članak

Grantovčani

Sljedeći članak

Kolaps fudbalskog tržišta

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI