fbpx

NOVI STAV: Kad jaganjci utihnu

Kada su prije nekoliko godina vidjeli da njihova fabrika tone u gubicima, sindikalisti, laboranti i tehnolozi uzeli su stvar u svoje ruke: istjerali su upravu i počeli mukotrpnu borbu čiji je ishod bio krajnje neizvjestan do kraja aprila ove godine. Tada je bh. kompanija “Bingo” ponudila da kupi “Ditu” za 7,7 miliona KM. Put do ove opcije bio je dug, a ponekad se činio i besmislenim

U prodaji je dvobroj magazina Stav.

U uvodniku broja 112-113, glavni i odgovorni urednik Stava, Filip Mursel Begović, piše o strategiji razvoja sarajevskog Univerziteta.

U tekstu naslovljenom „Prof. dr. Izet Rađo kreće u stvaranje studentskog “übermenscha”, Begović piše: „Strategiju razvoja naučno‑istraživačkog / umjetničko‑istraživačkog rada Univerziteta u Sarajevu uradili su tri profesora doktora s Prirodno-matematičkog fakulteta (Kalabušić, Šabanac, Milošević), dva profesora doktora s Instituta za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju (Pojskić i Hadžić) i dva profesora doktora s Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja (Rađo i Čović). Ejvallah, ovo je u sektoru obrazovanja jedna od najskandaloznijih vijesti koje smo mogli pročitati u posljednje vrijeme!

Stav je posjetio radnike tuzlanske Dite nakon što je ovu tvornicu kupila kompanija Bingo.

Kada su prije nekoliko godina vidjeli da njihova fabrika tone u gubicima, sindikalisti, laboranti i tehnolozi uzeli su stvar u svoje ruke: istjerali su upravu i počeli mukotrpnu borbu čiji je ishod bio krajnje neizvjestan do kraja aprila ove godine. Tada je bh. kompanija “Bingo” ponudila da kupi “Ditu” za 7,7 miliona KM. Put do ove opcije bio je dug, a ponekad se činio i besmislenim

Kolumnista Stava Enes Ratkušić analizira šta znači „podizanje ruku između istihare namaza i berzaha“.

„Je li povećanje akciza uistinu neophodno za izgradnju puteva, pitanje je na koje odgovor trebaju ponuditi ekonomski stručnjaci, a šta je Šemsudinu Mehmedoviću, Salki Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Senadu Šepiću važnije, vlastita pozicija nakon 2018. ili sve moguće putne komunikacije u BiH, uopće nije upitno. Samo su naivni skloni povjerovati da su se o spomenutoj odluci izjašnjavali vodeći računa o interesima građana“, piše Ratkušić.

Stav piše i o jaranskoj privatizaciji prijedorskog rudnika.

Ogromnu tenziju među političkim strankama u RS‑u ovih dana izazvala je najava Vlade ovog entiteta da prijedorski rudnik “Ljubija” proda anonimnoj kompaniji iz Izraela. Vlada RS milionski vrijednu imovinu želi prodati firmi “Israeli Investment Group”, čiji su suvlasnici Ariela Esther Livne, kćerka Arieja Livnea, i Boško Šušnjar iz Laktaša, te izvjesni Evgenij Zotov, direktor kompanije s jednim zaposlenim i 151 markom prijavljenog prihoda.

Kako Milorad Dodik “Ljubiju” prodaje izraelskoj “tašna-mašna” firmi, pročitajte u tekstu Sudbina Musića.

Za Stav govori Emir Isović, kulturolog i ilustrator, koji najmlađim Bosancima i Hercegovcima “kreira” šarenu historiju.

Pomoću zanimljivih edukativnih mapa dječijeg ilustratora i sarajevskog kulturologa Emira Isovića, mališani mogu lakše učiti o historiji, geografiji i znamenitostima Bosne i Hercegovine i regije.

Stav je bio i u džematu Vraniska kod Viteza odakle donosimo priču o pokušaju kulturocida, odnosno, kako su stari nišani iskorišteni za gradnju parkinga.

Prema riječima Fikreta Mujkića, jednog od džematlija, mjesni efendija Ibrahim Halilović inicirao je vađenje starih nišana iz lokalnog mezarja. Oni su zatim upotrijebljeni za pravljenje čvrstog i ravnog parkinga za auto koje dovozi dženaze. Neki od nišana, koji sada služe kao mjesto za parkiranje, stari su između 300 i 500 godina

Za Stav govori i Senad Islam, vlasnik kompanije Senigor koji kaže: “Najsretniji čovjek na planeti bio sam kada podijelim platu”

“Nismo nikad mislili da ćemo doći do ovoga da firma pravi promet od 35 miliona godišnje, mislili smo da je dobro i milion, da napravimo firmicu, neku sigurnost za sebe. Počeli smo s desetak radnika. Strah me je tada bilo da primim i jednog radnika više jer sam se plašio hoću li mu moći 10. u mjesecu dati platu”, kaže Islam.

Stav piše i o Jakovu Sedlaru, režiseru filma “Jasenovac – Istina”, dobitniku Nagrade Grada Zagreba

U tekstu pod naslovom „Kad jeftina propaganda i falsifikat postanu “najviši rezultat u protekloj godini”, Mirza Skenderagić piše: „Jakov Sedlar dobitnik je ovogodišnje Nagrade Grada Zagreba u kategoriji filma i teatra – odlučila je većinom glasova Gradska skupština Zagreba. Čini se da su onima koji su odlučivali o nagradi mnogo važnije bile tema i sadržaj Sedlarovog ostvarenja negoli njegova umjetnička vrijednost i činjenica da ono obiluje falsifikatima i tehničkim nedostacima.“

Stav donosi i članak o patriotskim pjesmama, 25 godina kasnije.

“Pjesme kao što su Dragoj mojoj BiH, koju je napravio Ismet Kurtović, pa pjesma koju je pjevao rahmetli Kemal Monteno Da ti roknu samo dvije, čiji je autor Zlatan Fazlić Fazla, pa Vojnik sreće Dine Merlina, pa Sva bol svijeta Muhameda Fazlagića, sve su to pjesme koje i danas izazivaju bujicu emocija. Što se tiče samih boraca, mislim da su im pjesme poput Odoh i ja, majko, Bosnu braniti davale trostruku snagu da izdrže sva iskušenja i nedaće koje su ratna dešavanja pred njih stavljala”, kaže za Stav Nazif Gljiva, nekadašnji komandant Umjetničke čete 1. korpusa Armije RBiH

Nasko Budimlić jedan je od najvećih i najvažnijih bh. muzičara. Član Divljih jagoda, profesor klasične gitare, koautor projekta “Tri hafiza” i vlasnik muzičke škole u Münchenu, u kojem živi od početka agresije na BiH. Nasko Budimlić (56) govori za Stav, što je prvi njegov veliki intervju nakon skoro dvije decenije.

Stav donosi i članak povodom 5. Dječijeg festivala u Zenici

Uz prisustvo sedam hiljada učenika koji u bosanskohercegovačkim školama kao izborni predmet pohađaju turski jezik i velikog broja zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Turske, Institut “Yunus Emre” u koordinaciji s Ambasadom Republike Turske u BiH u Zenici je tradicionalno organizirao Dječiji festival. Mališani su imali priliku družiti se i zabavljati uz bogat kulturno-zabavni program i specijalne goste – grupu Hari Mata Hari i Isabellu Damlu Güvenilir, glavnu glumica popularne serije Elif.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 27. aprila širom Bosne i Hercegovine. 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI