fbpx

NOVI STAV: Evropa iza žice

Središnja tema ovog 227. broja Stava je 24. obljetnica genocida u Srebrenici o čemu Stav objavljuje nekoliko članaka.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 227. broja Stava je 24. obljetnica genocida u Srebrenici o čemu Stav objavljuje nekoliko članaka.

Bijeg Mirsada Sinanovića iz pakla Srebrenice jedan je od tih tekstova.

“Nakon nekoliko kilometara, našao sam oca. Sjedi uz jedno drvo i plače. Kad me je ugledao, kaže: ‘Sine, idi ti i spasi se, imaš dijete, a ovo sve ostavi.’ Rekao sam mu: ‘Babo, neću, vratio sam se po tebe i braću.’ Našao sam i oba brata. Stariji brat Senad, koji je bio 1969. godište, rekao mi je: ‘Idi ti, bolje ti da pređeš nego ja, bježi, ako padne granata, pobit će nas sve.’ On nije bio oženjen, a ja sam tada imao kćerku. Tu smo se rastali. Oca i braću nikad više nisam vidio”, kaže Sinanović za Stav.

Za Stav govori Matthias Fink, historičar i novinar koji je “pisao o Srebrenici sretan da ću dati glas onima koji se inače nikada ne bi čuli”.

“Stupio sam u kontakt s porodicom Osmanović iz Srebrenice, ustvari, s ostatkom porodice jer je u izbjegličkom smještaju živjela jedna polovina, majka i kćer. Druga polovina, otac i sin, u tom vremenu smatrani su nestalim. Ta sudbina – progon iz njihovog sela kod Skelana, njihovo potucanje kroz srebreničku općinu, preživljavanje u opsjednutom gradu, deportacija u julu 1995, nestanak oca i sina – tako snažno me je obuzela da me više nije ostavljala na miru. Dakle, naredne 1998. godine sam započeo potragu za nestalim četrnaestogodišnjim sinom Mirnesom, pa sam se zaputio u njihovo selo na obali Drine”, priča Fink za Stav.

Energetska zajednica u Beču otvorila slučaj protiv Vlade KS.

Na adresu Vlade Kantona Sarajevo 9. jula 2019. godine stigao je mail Energetske zajednice sa sjedištem u Beču, u kojem je izražena zabrinutost zbog odluke Vlade KS o subvencijama za prirodni gas, a koja je donesena 10. juna na vanrednoj sjednici Vlade KS zbog poskupljenja gasa. Almir Bećarević je kao građanin Sarajeva ovim povodom podnio prijavu Vijeću za državnu pomoć i Energetskoj zajednici, tvrdeći da je zaključkom donesenim na ovoj vanrednoj sjednici obmanuta kompletna Skupština Kantona Sarajevo po pitanju dodjele subvencija, državne pomoći prema svim subjektima u Kantonu Sarajevo. On navodi kako je ovakva odluka po zakonu o državnoj pomoći nezakonita, te tvrdi da ovdje nema plemenite namjere Vlade Kantona Sarajevo da se pomogne određenom broju građana, te da Vlada KS preko zaključka koji je usvojila zapravo sama sebe subvencionira, jer gotovo svi oni sigurno troše gas.

Stav donosi priču o sve masovnijem broju migranata na ulicama Tuzle. Protekle sedmice svakodnevno su pristizale velike grupe migranata, a građani su zabrinuti iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga. U nezavidnom su položaju i volonteri koji pomažu migrantima, a trpe različite neugodnosti, pa čak i prijetnje.

Ignoriranje zločina srpske vojske i bivše JNA počinjenih u Hercegovini 1992. godine jedna je od tema novog Stava.

Iz logora u upravnoj zgradi gradskog groblja “Sutina” i koncentracionog logora svlačionice Fudbalskog kluba “Neretva” srpski vojnici pobili su 114 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i zatrpali bagerima u masovne grobnice Uborak i Sutina. Logor u kasarni “Moše Pijade” u Bileći postojao je od jeseni 1991. godine. U njega su zatvarani civili nesrpske nacionalnosti uhapšeni tokom borbenih dejstava JNA na području Dubrovnika i mjesta Ravno, stoji u članku iz novog Stava.

U novom Stavu ćitajte i o iskorištavanju djece za ostvarivanje LGBT prava.

Danas u svijetu postoje “drag” djeca, odnosno dječaci od sedam-osam godina, ili poneku godinu više, koji se oblače kao djevojčice, šminkaju kao žene i, kao takvi, koriste na paradama ponosa. Dječici, kojoj su samo nekoliko godina ranije skinuli pelene, aplaudira se kada govore o pravima LGBT populacije. Postaju “ikone” na društvenim mrežama, gostuju na sceni, daju intervjue… A niko javno i dovoljno oštro da osudi i zaustavi ovo iskorištavanje djece .

Među nama, u svakom vremenu i u svakoj situaciji, nađe se dovoljno mudrih i hrabrih ljudi zbog kojih, ipak, još uvijek opstajemo i odolijevamo u ovako teškom vremenu i neprijateljskom okruženju. Takvi pojedinci često budu nepravedno zaboravljeni od svog naroda. U ovoj našoj brdovitoj zemlji leži bezbroj junaka i mudraca o kojima vrlo malo ili ništa ne znamo. Jedan od njih jeste i Arif ef. Begić iz Bužima. Uzbudljivu priču o Krajišniku kojeg je odlikovao stambolski sultan čitajte u novom broju Stava.

Novi Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 11. jula širom Bosne i Hercegovine.

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Nermina Zerdo 11.07.2019.

    Postovanje..kako vam poslati mail.
    Hvala!

    Odgovori