fbpx

NOVI STAV: Dodik i Čović, dva brata rođena

Tokom skupa u Neumu više je puta istaknuto, od brojnih govornika, da je Ustav BiH nametnut i, kao takav, nema legitimitet jer nije usvojen od zakonodavnih tijela BiH, nije objavljen u Službenom glasniku niti je preveden na službene jezike. To je, dakle, novi nivo, udaranje na ustavni poredak, a ujedno traženje da se vrate odredbe iz Ustava koje su izmijenili visoki predstavnici.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

U ovom 159. broju Stava čitajte o novom pokušaju “lipovačizacije” Krajine.

Hamdija Lipovača pokrenuo je novi politički projekt kojeg je nazvao POMAK – Pokret za Modernu i Aktivnu Krajinu. Zvuči domišljato i priziva nadu u prosperitet, ali previše je to i za najlahkovjernije među Krajišnicima. Vjerovatno je Lipovača uvidio da se odnedavno osnivaju mnoge nove stranke i strančice, blokovi i nezavisne liste, pa je i sam skontao da je vjerovatno dobra prilika da i on osnuje nešto pa da kao omanja prikolica ponovo uđe u kakvu u političku karavanu.

Stav otkriva ko je Amir Sultan koji najavljuje blokadu Federacije.

Kako je Amir Sultan, odnosno, Amir Zećiri, koji je bio jedan od predvodnika protesta održanih u Federaciji BiH 1. marta ove godine, postao jedan od prvoboraca u obračunu s federalnim vlastima, nikome nije jasno. Pogotovo ne onima koji su rat proveli na ratištu oko Hadžića, sarajevskog predgrađa na kojem je Zećiri ratovao i gdje i danas živi. Bivši maloljetni borci, zatim pripadnici drugih formacija s tog dijela ratišta, o Zećiriju nemaju puno informacija.

Reporteri Stava bili su na skupu Hrvata u Neumu, odakle je Hrvatima sugerirana priprema mjera građanskog neposluha, bojkota, štrajkova i nenasilnog otpora.

Tokom skupa u Neumu više je puta istaknuto, od brojnih govornika, da je Ustav BiH nametnut i, kao takav, nema legitimitet jer nije usvojen od zakonodavnih tijela BiH, nije objavljen u Službenom glasniku niti je preveden na službene jezike. To je, dakle, novi nivo, udaranje na ustavni poredak, a ujedno traženje da se vrate odredbe iz Ustava koje su izmijenili visoki predstavnici.

Novi Stav piše i o prešućenom dijelu nedavno objavljene analize FPRI-a u kojoj su Emir Suljagić i Reuf Bajrović Tursku stavili uz bok Rusije i proglasili je nedemokratskom zemljom.

Vrlo je opasna teza autora analize u kojoj tursku politiku u BiH i na Balkanu stavljaju uz bok one ruske. Oni su svjesni nove blokovske podjele Rusije i NATO članica, a zaista je skandalozno da u jednoj ovakvoj analizi Tursku stavljaju iza “željezne zavjese”. Kao da su autori FPRI analize ostali uskraćeni za elementarne informacije pa još uvijek nisu dokučili da je Turska članica NATO saveza. Dobro to znaju Bajrović i Suljagić, ali isto su tako svjesni za koga pišu i svjesni su kakva klišeizirana stajališta prolaze kod naručilaca analize.

Rijana Jusufbegović najbolja je studentica Filozofskog fakulteta u generaciji od 2014. do 2017. godine, dobitnica je priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja za najbolje studente u akademskoj 2014/15. godini “Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu” i zamjenica je predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevo. Na Filozofskom fakultetu završila je studij turskog jezika i književnosti na Odsjeku za orijentalnu filologiju, a master je upisala na Fakultetu političkih nauka. Za Stav govori povodom posljednjih zbivanja na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu, zlostavljanju studenata od “nedodirljivih” profesora te razotkriva motive problematične asocijacije studenata na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ratne traume i kod onih koji se dobro ne sjećaju rata izlaze na površinu, grebu i paraju po duši i 23 godine nakon genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Anera Kuranović-Topčić (26) napisala je knjigu pod naslovom Put satkan od straha o godinama koje su obilježile suze, tuga, povlačenje, depresija i anksioznost. Anera Kuranović-Topčić, koja je kada je imala četiri godine, izgubila oca u srebreničkom genocidu, govori za Stav.

Dopisnik Stava iz Turske analizira operaciju Maslinova grana i oslobađanje grada Afrina.

Turska vojna operacija definitivno je pokazala da, koliko god bilo efikasno savremeno oružje, u kojim god količinama davano drumskim razbojnicima, to od njih neće napraviti “impresivnu (nezamjenjivu) snagu” o kojoj su mnogi (zapadni) “eksperti” blebetali od momenta kada su SAD odlučile prihvatiti teroriste za saveznike.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 22. marta širom Bosne i Hercegovine.  

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!