fbpx

NOVI STAV: BiH je u prednosti

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 16. aprila širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo, 267. po redu izdanje magazina Stav.

Posljednjeg radnog dana prošle sedmice činilo se da od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura neće biti ništa. Pismo namjere nisu bili potpisali članovi HDZ-a, ministri finansija entiteta i države, tražeći da o raspodjeli novca od kredita učestvuju i kantoni. Tokom vikenda problem je riješen na sastanku lidera stranaka na vlasti Bakira Izetbegovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ) s predstavnicima EU u BiH i MMF-a. Nakon toga, održana je i sjednica Fiskalnog vijeća, na kojoj je usaglašeno pismo namjere s Međunarodnim monetarnim fondom, čime je Bosna i Hercegovina i zvanično zatražila finansijsku pomoć MMF-a. Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell kaže da je raspodjela dogovorena na način da 37,5 posto kredita dobije Republika Srpska, 61,5 posto Federacija BiH i 1 posto Brčko distrikt. U intervjuu za Stav rezidentni predstavnik MMF-a gospodin Jewell govori o finansijskoj podršci država pogođenim krizom i crnim prognozama za svjetsku ekonomiju, ali i ekonomije svake pojedinačne zemlje.

U Stavu smo prije mjesec objavili dnevnik Sarajlije Harisa Kadića, medicinskog tehničara u gradu Brescia u Italiji. U to doba stanje u Lombardiji bilo je izuzetno teško, stotine pacijenata umiralo je svaki dan, a Brescia je, uz Bergamo, tih dana bio grad u Italiji, vjerovatno i u svijetu, koji je po broju oboljelih od bolesti COVID-19 bio na prvom mjestu. Kada je kriza počela, Kadića su prebacili s odjela hladne ortopedije, koji su potpuno zatvorili, na odjel hitne pomoći, u kojem je dnevno pristizao ogroman broj pacijenata zaražen novim virusom korona. U međuvremenu, zatvoreni su odjeli hirurgije i urologije kako bi se napravio prostor za pacijente zaražene virusom korona koji su neprestano pristizali. Kadić je radio u tri smjene, tempo je bio skoro neizdrživ, ali ovih dana situacija u cijeloj Lombardiji kao da se postepeno smiruje. Kadić nam opet prenosi svoja iskustva iz bitke protiv pandemije.

Kako zapravo izgleda snaga države govori nam primjer Turske koja je poslala pomoć u više od trideset država svijeta. Do sada su, osim Turske i Rusije, sve države zatražile pomoć od MMF-a. S druge strane, prema posljednjim informacijama, više od devedeset država zatražilo je pomoć od Turske, koja je odgovorila na čak više od trideset poziva i poslala svoju pomoć u zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina o čemu Stav detaljno izvještava u novom broju.

Talibani se vraćaju. Šta znači povlačenje američkih trupa iz Afganistana i nova američka strategija u srednjoj Aziji čitakte u novom Stavu. Postoji niz razloga koji je Amerikance primorao na mir s talibanima. Prije svega zbog činjenice da su talibani dobili rat jer nisu pacificirani ni nakon dvije decenije američke okupacije. Talibani su iz sukoba izašli snažniji, i to sa znatnom podrškom i legitimitetom u narodu, a njihovoj popularnosti svakako je doprinijela endemična korupcija i neefikasnost vlasti u Kabulu.

Devedeset godina od rođenja Muhsina Rizvića a novi Stav donosi priču o čovjeku u čijem se djelu odražavala sudbina Bosne i Bošnjaka.

Cijeli svoj životni vijek posvetio je istraživanju bošnjačke književnosti. Enes Duraković zapisao je da se u Rizvićevom monumentalnom djelu ne zrcali samo višestoljetna slika bogatog i raznovrsnog književnog naslijeđa Bosne i Bošnjaka nego i svekolika novovjekovna kulturna i društvena slika i sudbina naše domovine i našeg naroda. Dvadeset i šest godina poslije Rizvićeve smrti, u dubinsko istraživanje bošnjačke književnosti i proučavanje njenih šarolikih modela gotovo je nemoguće ući bez konsultiranja njegovog djela. I ne bismo pogriješili ako bismo njegovo djelo nazvali kompasom bošnjačke književne kritike.

Pandemija COVID-19 fatalna je i za brojne glazbenike, virus korona uzima nam najbolje jazz-soliste a o tome piše muzički kritičar Stava koji podsjeća kako su od posljedica zaraženosti novim virusom korona preminuli su jazz-trubač Wallace Roney, pijanist i jazz-pedagog Ellis Marsalis, gitarist Bucky Pizzarelli… Tužni dani za jazz.

Pandemija novog virusa korona znači i jačanje nacional-šovinizma a o tome nam govore opasne karikature iz Indije.

Internacionalna kriza izazvana pandemijom virusa korona nekako se poklopila s nadahnućem indijskog karikaturiste po imenu Manoj Kureel. On već izvjesno vrijeme u indijskim printanim i online medijima, ali povremeno i izvan Indije, objavljuje karikature kojima opravdava nasilje nad indijskim muslimanima, a ponekad i potiče napade na njih. To radi nekad s manje, a nekad s više ciničnih vrijeđanja. Nije se zaustavio niti nakon zatišja nedavnih masovnih napada u Delhiju.

Ove i brojne druge teme možete pronaći u novom izdanju Stava. 

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 16. aprila širom Bosne i Hercegovine.

Sljedeći članak

Košarka na ivici

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI