fbpx

NOVI STAV: Aladža, svoja na svome

U novom Stavu donosimo sve što trebate znati o historiji Foče, gradnji džamije Aladža, njenoj obnovi nakon rata, o putu boraca Fočanske brigade Armije Bosne i Hercegovine, ratnim zločinima nad Bošnjacima Foče tijekom Drugog svjetskog rata i agresije na R BiH, povratnicima u Foču, životu u gradu danas...

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Foča je središnja tema ovog broja Stava.

U novom Stavu donosimo sve što trebate znati o historiji Foče, gradnji džamije Aladža, njenoj obnovi nakon rata, o putu boraca Fočanske brigade Armije Bosne i Hercegovine, ratnim zločinima nad Bošnjacima Foče tijekom Drugog svjetskog rata i agresije na R BiH, povratnicima u Foču, životu u gradu danas…

Povodom obnove Aladže i četvrtog maja kada će biti svečano obnovljena, uvodnik za novi broj Stava napisao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji tvrdi: „Obnova Aladže prekretnica je i veliki vjetar u leđa Bošnjacima.“

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) osnovana je 1992. godine, a djeluje na poljima međunarodne saradnje i pružanja razvojne pomoći. Koordinator ove agencije Omer Faruk Alimci kaže da TIKA u zemljama u kojima djeluje, u saradnji i koordinaciji s lokalnim partnerima, realizira brojne projekte i aktivnosti s ciljem pružanja podrške ekonomskim i društvenim razvojnim procesima, očuvanja zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa, te unapređenja saradnje u sektoru kulture i drugim sektorima.

O tome šta je sve obnovila TIKA u našoj zemlji i koliko je sve to skupa koštalo čitajte u novom Stavu.

Novi Stav analira razloge objavljivana registra uposlenih u javnim službama sarajevskog Kantona.

Takva praksa nije poznata nigdje u Bosni i Hercegovini, niti u uređenim evropskim državama poznatim po visokom stepenu transparentnosti u javnom sektoru, poput Slovenije, Njemačke, Italije, Britanije, Španije. Doduše, sarajevska vlast tvrdi da tako nešto postoji u nekoj od skandinavskih zemalja, mada javnost sa sličnim primjerima do sada nije upoznata. Ali, eto, važno je da sada nešto novo i nigdje zabilježeno postoji u enklavi Sarajevo.

U novom Stavu čitajte detaljnu analizu i moguće posljedice Dodikove politike u Bosni i Hercegovini.

Ako je tačno ono što eksplicitno tvrdi Dodik, a prećutno odobrava Vučić, da je RS u suštinskom smislu integralni dio Srbije, a ne integralni dio BiH, zašto bi se onda u slučaju rata uopće postavljalo vještačko pitanje da li je ili ne Srbija izvršila oružanu agresiju u kome bi se Dodik eksponirao kao provoditelj vojnih naredbi od vrhovnog komandanta Srbije, što je aktuelno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić? Srbija bi u tom slučaju bila zaraćena strana, a BiH u statusu Republike, kakav je imala prije Dejtonskog sporazuma, bila bi druga, napadnuta zaraćena strana. To bi ponovo bio međunarodni sukob.

“The Deen Show” jedan je od poznatijih vjerskih kanala na YouTubeu i Facebooku na engleskom jeziku. Urednik i glavno lice Deen Showa jeste Eddie Redžović, Bošnjak rođen 1974. godine u New Yorku. Odrastao je u Chicagu, gdje je postao majstor borilačkih vještina, čime se i danas bavi podučavajući jiujitsu. Samo na svom Facebooku Eddie ima skoro pet miliona pratilaca, a neke od njegovih emisija imaju stotine hiljada pregleda. Eddie govori za novi broj Stava.

Ovaj broj Stava donosi i uzbudljivu priču o Ismetu Kasumagiću. Pristupnicu organizaciji „Mladi muslimani“, štampanu 1943. godine, s još 40-ak pristupnica na druga imena, pronašao je nedavno unuk jednog mladomuslimana iz prvih generacija na tavanu svoje kuće i dostavio Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije koji ju je simboličnom gestom odnio na potpisivanje Ismetu Kasumagiću. Čovjeka kojeg će pripadnost organizaciji “Mladi muslimani” dva puta odvesti u zatvor posjetili smo u njegovoj kući u Sarajevu, gdje su održavani za Bošnjake historijski važni sastanci i gdje je donesena odluka o političkom organiziranju, što predstavlja najveći i najznačajniji doprinos “Mladih muslimana” Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

Novi broj magazina Stav, na stotinu strana, u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 25. aprila širom Bosne i Hercegovine.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI