fbpx

Novi Pazar: U bolnici od početka pandemije preminule 154 osobe, od toga 100 od COVID-a

Ispred uprave Opće bolnice održan protest na kojem su građani od nadležnih zatražili odgovornost zbog velikog broja preminulih od COVID-19

 

 

U Opštoj bolnici (OB) u Novom Pazaru od početka pandemije koronavirusa do 20. jula preminule su ukupno 154 osobe, od čega 100 COVID i 54 non-COVID, saopšteno je danas iz Gradske uprave Novog Pazara.

Kako se navodi, po gradovima: Novi Pazar 81 COVID, 53 non-COVID; Sjenica 12 COVID, jedan non-COVID, Tutin 7 COVID.

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije Regionalnom COVID centru u Novom Pazaru da dostavi podatke o ukupnom broju preminulih od posljedica zarazne bolesti COVID-19 od početka epidemije u Opštoj bolnici u Novom Pazaru (odnosno kasnije Regionalnom COVID centru u Novom Pazaru), izdate 20. jula 2020, Regionalni COVID centar je dostavio navedene podatke.

Ispred uprave OB Novi Pazar ranije danas je održan protest nekoliko desetina građana koji su zatražili odgovornost zbog velikog broja umrlih tokom pandemije u toj bolnici i zatražili odgovornost i smjenu nadležnih, gradskog Kriznog štaba i koordinatora OB Novi Pazar dr. Mirsada Đerleka, javlja Anadolu Agency.

Oni su, uz pravljenje buke pištaljkama, istakli transparente na kojima je, izmeđuostalog,  pisalo: “Tačan broj umrlih”, “Šta krijete”, “Politika van bolnice”, “Smjena Kriznog štaba”, “Spisak donacija”, “Umiremo jeftino”, “Zašto, hvala Vučiču?”, “Gdje su turski testovi”…

Jedan od organizatora protesta ispred neformalne grupe građana Aladin Paučinac rekao je da sa ovog protesta poručuju kako “umiremo jeftino, a oni neće to da priznaju”.

“Imamo mnogo više umrlih nego što nas obavještavaju, država ne vodi računa o nama. Oni to prikrivaju. Zar smo mi insekti, zar nemamo pravo na život? Gdje nam je sudstvo, gdje su naša ljudska prava? Niko ne može da nam kaže da su naša prava ugrožena, u bolnici, sudstvu, policiji… Država Srbija je dala minimalno, nemamo mi ovdje njemačke bolnice, neka dođu da vidimo”, rekao je Paučinac, uputivši riječi zahvalnosti sandžačkoj dijapsori i svim ljudima i ljekarima koji su pomogli da se spasu brojni životi.

On je kazao da ni jedan političar nije stao na stranu naroda i najavio da će, ako ne dobuju odgovore na zahtjeev do ponedjeljka, nastaviti s protestima.

“Neka vidi država, neka vidi svijet gdje mi živimo”, poručio je.

Skup je protekao bez incidenata, a obezbjeđivao ga je veliki broj policajaca i organa sigurnosti.

Novi Pazar, Sjenicu i Tutin je krajem juna ove godine pogodio val koronavirusa u kojem je veliki broj građana obolio ili izgubio život od ove bolesti. U OB Novi Pazar, Regionalnom COVID centru, 9. jula je, prema zvaničnim podacima, od posljedica ove bolesti preminulo čak deset osoba, a skoro 400 pacijenata je bilo hospitalizovano.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!