fbpx

Novac tajkunima, radnici Vladi Federacije BiH

Zanimljivo je kako je došlo do toga da ovim ljudima nisu uplaćivani doprinosi. Ovi bivši radnici “Vitezita” su Bošnjaci i do aprila 1993. godine, odnosno napada HVO-a, radili su u PS “Vitezit”. Tokom tih ratnih godina, naravno, nisu radili. Kada je završen rat, Federacija BiH je naredila da se svi vrate na svoja radna mjesta, pa i radnici PS “Vitezit”. Ali, njih u “Vitezitu” nisu htjeli primiti

Piše: Jakub SALKIĆ

Bivši radnici fabrike za proizvodnju eksploziva i baruta Poslovni sistem “Vitezit”, njih 20-ak, zaputili su se prije nekoliko dana  pješke iz Viteza za Sarajevo kako bi upozorili Vladu Federacije BiH na svoje probleme – neuvezan radni staž i nemogućnost penzioniranja. Neuvezan radni staž ima 40 bivših radnika “Vitezita”, ali nisu svi mogli krenuti za Sarajevo. Pješačenje su prekinuli nadomak Kaknja, kada im je ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić obećao da će se s njima sastati i pokušati pronaći rješenje za uvezivanje staža. Džindić je obećao uvezivanje radnog staža za 17 radnika, ali moraju prikupiti dokumente i prijaviti se na javni konkurs.

No, zanimljivo je kako je došlo do toga da ovim ljudima nisu uplaćivani doprinosi. Naime, ovi bivši radnici “Vitezita” su Bošnjaci i do aprila 1993. godine, odnosno napada HVO-a, radili su u PS “Vitezit”. Tokom tih ratnih godina, naravno, nisu radili. Kada je završen rat, Federacija BiH je naredila da se svi vrate na svoja radna mjesta, pa i radnici PS “Vitezit”. Ali, njih u “Vitezitu” nisu htjeli primiti. Prvo su pisali Ministarstvu za socijalnu politiku Srednjobosanskog kantona. Odgovor je glasio da moraju biti vraćeni na posao. “Vitezit” ih opet nije primio. Zatim su pisali Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Federacije BiH i dobili opet odgovor da moraju biti vraćeni na posao. “Vitezit” opet nije htio ni da čuje za njih. I tako, 26 godina oni su radnici PS “Vitezit” jer nikada nisu dobili otkaz ugovora o radu, a ne rade, ne primaju plaće i ne uplaćuju im se doprinosi. Neki su u međuvremenu pronašli druge poslove, a neki su ostali da čekaju penziju. Dijelu bivših radnika “Vitezita” uplaćeni su doprinosi 2000. godine.

“Do sad nije bila praksa da se javljamo na konkurs, sada moramo ponovo napraviti spiskove i obračune u PIO Travnik, donijeti neka uvjerenja iz Porezne uprave, a sve to mora potpisati direktor ‘Vitezita’. On to neće nikad potpisati. On je došao tu po zadatku”, objašnjava Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radno-pravnog statusa “Vitezita”.

Sivro tvrdi da u “Vitezitu” i sada radi 20-30 Bošnjaka, da je Vlada FBiH izdvojila neki novac za uvezivanje radnog staža, ali nijedan Bošnjak nije obuhvaćen time, ni ovi koji rade ni ovi koji ne rade. Tako to izgleda kada “Vitezit” odlučuje.

“Koliko ja znam, 50 miliona maraka je Vlada FBiH dala ‘Vitezitu’ od 1996. do danas. Pitanje je gdje su te pare. Nema ko nije krao u ‘Vitezitu’, direktori se mijenjali k’o na traci. Zna svak’ živ u Vitezu o pljačkama. ‘Vitezit’ prodaje zemljište i ne pita Vladu iako je u vlasništvu Vlade. Prodaju i zemlju i objekte koji su bili u vlasništvu ‘Vitezita’, nedavno su prodali 200 dunuma”, kaže Sivro.

Bez obzira na to što je temeljito i sistematično opljačkan, “Vitezit” može raditi i zapošljavati 500-600 ljudi u pogonu za privredne eksplozive. Međutim, radnici su u štrajku, već dva-tri mjeseca ne rade zbog nedostatka sirovine, a nisu dobili ni plaće. Prema tvrdnjama pojedinih medija, nije da nema nikakvih isplata, imaju one na crno za dodatni angažman izvan radnog vremena, i to za poslove pljačke “Vitezita”.

PS “Vitezit” je jedna od onih firmi koje su potpale pod utjecaj HDZ-a BiH. U takvoj situaciji nikakav zakon ni red ne važe, važi samo ono što kadrovi HDZ-a odluče, a odlučili su temeljito opljačkati “Vitezit”. Pljačka u “Vitezitu” krenula je odmah po okončanju rata, kada je misteriozno nestao novac koji je Vlada Republike Hrvatske uplatila “Vitezitu” za ratnu proizvodnju. Pljačka je nastavljena sve do sada. Poznat je samo jedan slučaj da je neko uhapšen zbog pljačke u “Vitezitu”, a bila su to trojica radnika koji su otuđili repromaterijal za proizvodnju eksploziva. Oni koji su se bavili ozbiljnim pljačkanjem nikada nisu uhapšeni, oni su nagrađivani pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti od općinskog do državnog nivoa kao odani kadrovi HDZ-a.

Čerupanje “Vitezita” nastavljeno je njegovim rasparčavanjem na male firme-kćerke, koje su onda u postupku privatizacije prodavane po mizernim cijenama lokalnim biznismenima zbog zemljišta i objekata na atraktivnim lokacijama.

Kada je nestalo novca u “Vitezitu”, krenula je nova faza pljačke. Kompletni proizvodni pogoni, skupe mašine i oprema odvoženi su iz “Vitezita” i prodavani kao sekundarna sirovina, da bi kao “otpad” bili preprodani srbijanskim fabrikama iz ove branše. Pogoni koje je imao jedino “Vitezit” u ovom dijelu Evrope kao “sekundarna sirovina” završili su u Srbiji, i to uz svesrdnu pomoć kadrova HDZ-a BiH.

Prije završnog udarca PS “Vitezitu” zemljište ove firme dodijeljeno je radnicima na ime potraživanja koje “Vitezit” nije u mogućnosti isplatiti. Riječ je o 200 dunuma zemljišta. Radnici su dobijali kvadratni metar zemlje za dvije marke potraživanja, a lokalni biznismeni od radnika kupovali po 1,5 KM po kvadratu. Riječ je o građevinskom zemljištu skoro u centru Viteza, gdje cijena zemljišta ne ide ispod 15 maraka po kvadratu.

Na kraju, u završnoj fazi pljačke “Vitezita” mora se riješiti dokaza, a dokaz je “Vitezit”. Zato se u posljednje vrijeme spominje prodaja, a jedan je od potencijalnih kupaca Tehnički remont “Bratunac”. Podsjetimo, riječ je o kompaniji čiji je vlasnik vrlo blizak Miloradu Dodiku, a jedan od direktora osuđeni ratni zločinac Ljubomir Borovčanin. Bliskost Milorada Dodika i Dragana Čovića uvijek okonča za njih uspješno završenim poslom.

Prije nego što se obavi završni čin prodaje fabrike neko će morati vratiti dugove koje je “Vitezit” napravio, prije svega prema radnicima za plaće i doprinose. Uskoro ćemo opet biti svjedoci kampovanja radnika “Vitezita” ispred Vlade Federacije, koja je vlasnik “Vitezita”, bez stvarne mogućnosti upravljanja i kontrole u ovoj kompaniji. I svi će opet optužiti Vladu da je bezosjećajna kada dopušta da jadni radnici nemaju ni plaću niti mogu u penziju, a niko neće pitati jesu li to oni radnici koji su nijemo gledali kako se pljačka “Vitezit” i još sami u tome učestvovali.

PROČITAJTE I...

Dakle, kultura sjećanja ne odnosi se samo na heroje već i na žrtve, kao i na priznanje vlastitih grešaka i zločina. To su Armija RBiH i Bošnjaci, te onaj dio nebošnjačkih Bosanaca svih naroda, učinili prihvativši presude haškog i domaćih tribunala oficirima i vojnicima Armije RBiH, što nije slučaj s dvije paravojne formacije susjednih država.

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!