fbpx

Njemačka izgubila pošiljku sa šest miliona maski

Prikupljanje i otprema tereta dodijeljena je Ministarstvu obrane koje je odbacilo bilo kakvu izjavu osim činjenice da se nije moglo nastaviti jer je "roba nestala bez traga".

 

Njemačka je u Keniji izgubila trag pošiljci  šest miliona maski kupljenih u Kini. FFP2 maske su kupljene kako bi se zemlja lakše nosila s pandemijom koronavirusa. Kako su danas potvrdile zdravstvene vlasti, teret su zračne snage trebale preuzeti i poslati u Njemačku, ali prilikom utovara maske su nestale.

“Istražujemo što se dogodilo. Na proizvođaču je da jamči isporuku”, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva. Pošiljka maski trebala je stići u Njemačku prošlog petka, 20. marta.

Prikupljanje i otprema tereta dodijeljena je Ministarstvu obrane koje je odbacilo bilo kakvu izjavu osim činjenice da se nije moglo nastaviti jer je “roba nestala bez traga”.

Ministarstvo zdravlja sa svoje strane je odbilo komentirati tog gubitak. Međutim, s tog odjela posljednjih je sedmica naglašena potreba za povećanjem kapaciteta zaštitnog materijala za zdravstveno osoblje, s obzirom na to da u nekim bolničkim centrima počinje nestajati materijala kako se pandemija širi.

Njemačka je zaključila ugovore kod različitih međunarodnih dobavljača, uglavnom Kine i Indije, u vrijednosti od 241 miliona eura.

Prema posljednjim podacima o pandemiji, do danas je u Njemačkoj registrirano 27.436 slučajeva, od kojih je u posljednja 24 sata otkriveno 4.764. Broj umrlih porastao je na 114.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!