fbpx

Nikšić bi da u Sarajevu zapošljava demobilizirane četnike

Strašno je i pomisliti da je, zahvaljujući krhkosti navrat-nanos sklepanog frankenštajn kantonalnog režima, Damir Nikšić danas, umjesto marginalna i ekscentrična gradska pojava kojoj jalijaši dobacuju, ustvari potencijalno važan politički faktor čijim će se željama udovoljiti radi opstanka vladajuće koalicije.

 

Da je pojam republike, ali i građanskog društva rastezljiv, kakve se sve sulude ideje podvode pod taj termin, te koliko je zaista sama ideja kidnapirana i monopolizirana upravo od onih koji je zloupotrebljavaju (po principu što sumanutije, to glasnije), najbolje se može uvidjeti na primjeru ponosnog dezertera, konceptualnog umjetnika i kantonalnog zastupnika Damira Nikšića i njegove vizije građanske države i Republike BiH.

Nikšić, komentirajući na svom blogu Deklaraciju usvojenu na Sedmom kongresu SDA, dovodi u pitanje ne samo njenu iskrenost nego i mogućnost da se SDA može istinski zalagati za pojam republike onakvim kakvim ga razumijeva Nikšić. Treba reći odmah da ne može i da ne treba jer onome ko bi živio u građanskom društvu i republici kakvu zagovara Nikšić ni “pakao ne bi teško pao”.

Ukratko, Nikšić se zalaže za diskriminaciju Bošnjaka na svaki mogući način, te pritom problematizira bošnjačku nacionalnost, a ne stručnost direktora osnovnih škola, tvrdi da se u Sarajevu ne koriste sva tri zvanična jezika (iako se koriste) i sugerira da se u Sarajevu ne zapošljavaju radnici i radnice iz cijele Bosne i Hercegovine (iako se svakako zapošljavaju, i to u većem broju nego domicilno stanovništvo). Naravno, sve je to uvertira za ono što stvarno svrbi Damira Nikšića, a to je pitanje statusa i politike zapošljavanja onih koji “nisu u ratu bili u Sarajevu”.

Mora se priznati da je zanimljiv ovaj cinizam ili, bolje rečeno, drski bezobrazluk Damira Nikšića, koji istovremeno pokušava da od pobjegulja poput sebe napravi obespravljenu manjinu, a od onih koji su preživjeli barbarsku velikosrpsku opsadu nekakvu povlaštenu sortu, iako je upravo to društveni sloj koji je uvjerljivo najviše izgubio u poslijeratnoj preraspodjeli utjecaja i interesa, pogotovo nakon amnestije onih koji su dezertirali i izbjegli obavezu odbrane države.

Nikšić pokušava u taj kontekst staviti i ljude nebošnjačke nacionalnosti, mada svi znamo za fenomen kolona auta iz Lukavice i Pala koja ujutro dolaze, a poslijepodne odlaze s posla u Sarajevu. Nikšićeva netrpeljivost spram braniteljske i izbjegličke populacije današnjeg Sarajeva ogleda se i u tome kada problematizira “stihijsku izgradnju” i “naknadnu legalizaciju” navodno bespravno izgrađenih naselja unutar Sarajeva i u njegovoj okolini, te se cinično pita da li bi, u duhu dokazivanja iskrenog zalaganja za Republiku BiH, parking-prostorima u glavnom gradu mogli upravljati i demobilizirani borci VRS-a i HVO-a.

Naravno, Nikšić, koji je na vrijeme pobjegao iz Sarajeva jer to nije bila njegova borba, nema empatije spram izbjeglica koje su u Sarajevo došli bježeći ispod velikosrpskog noža niti baš prihvata razliku između agresora i branitelja pa mu je nejasno zašto udruženja pripadnika agresorskih formacija ne mogu dobiti na upravljanje parking-prostore u gradu koji su opsjedali i ubijali.

Uostalom, šta uopće Damir Nikšić zna o Republici BiH koja je nastajala i branila se dok je on ostavio Sarajevo i šetao po Evropi i Americi? Nastranu ovakve budalaste i nečovječne provokacije konceptualnog kantonalnog zastupnika, interesantno je da za Nikšića i njegove istomišljenike, kojih ima barem hiljada ili dvije, nadamo se ne baš koncentriranih u Sarajevu, Republika BiH znači institucionalnu, kadrovsku, demografsku i kulturološku debošnjakizaciju Sarajeva, uz istovremeno posrbljavanje i kroatizaciju, a što je ideja koju je Nikšić i ranije otvoreno zagovarao.

Možda se lahko sada smijati ovakvom glupavom (auto)šovinizmu, no ne treba zaboraviti da smo se isto tako smijali sličnim budalaštinama i budaletinama 1992. godine, te da je Nikšić zahvaljujući sličnim performansima ušao u Skupštinu Kantona.

Strašno je i pomisliti da je, zahvaljujući krhkosti navrat-nanos sklepanog frankenštajn kantonalnog režima, Damir Nikšić danas, umjesto marginalna i ekscentrična gradska pojava kojoj jalijaši dobacuju, ustvari potencijalno važan politički faktor čijim će se željama udovoljiti radi opstanka vladajuće koalicije.

Sarajevo sebi ne bi smjelo dopustiti da na sljedećim izborima ovakvi tipovi obnove svoje mandate. Poslati ih na margine s kojih su došli stvar je osnovnog samopoštovanja i kulture. /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!