fbpx

Niko neće sa SDA, a svi joj kucaju na vrata

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Nećemo sa SDA. Nikad i nikad više. Bile su to omiljene riječi predstavnika nekih političkih stranaka u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem su Bošnjaci većina pred izbore i netom poslije njih. Činilo se tada da je SDA ostala sama “k’o vuk na kijametu”. Ali vrijeme mijenja sve, pa i poželjne i nepoželjne partnere u vlasti. SDA je pobjednička stranka i bez nje se ne može. Logično je i da u vlasti trebaju biti oni koji su dobili najviše povjerenja građana. No, logika baš i ne stanuje svugdje. Recimo, u Bh. bloku.

Pet mjeseci poslije izbora došli smo do toga da gotovo i nema stranke s kojom SDA ne razgovara o eventualnoj koaliciji na nekom od nivoa vlasti, bilo kantonalnom, entitetskom ili državnom. Od “niko i nikada više sa SDA” došli smo do toga da sa SDA danas pregovara SBB, čiji je predsjednik Fahrudin Radončić bio najglasniji i najbrutalniji i počesto degutantan u istupima protiv SDA.

SDA pregovara s PDA, odnosno Mirsadom Kukićem, koji je prošle godine, odlazeći iz SDA, osnovao novu stranku. Pa slijede A-SDA, Stranka za BiH, Nezavisna bh. lista i Liberalna stranka… Tu su još i lijevo orijentirane Demokratska fronta i SDP, odnosno, barem jedan dio SDP-a. Na kraju, tu su i nezaobilazni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda SNSD i HDZ.

Pet mjeseci poslije izbora samo su tri stranke s kojima SDA ne pregovara: Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisni blok.

Stanje u kojem se BiH danas nalazi takvo je da je potreban što širi patriotski blok stranaka koje će participirati u vlasti. Nikada nije bilo više nasrtaja na BiH s raznih strana. No, ponuda Bh. bloku, koji čine DF, SDP i NS, da formiraju široki patriotski front nije dobro prošla prije svega što je Naša stranka, kojoj je BiH od Vijećnice do Ilidže, odbila bilo kakvu mogućnost saradnje sa SDA.

Tako je stranka s najmanje glasova, namećući se kao lider Bh. bloka, uspjela osujetiti jaku patriotsku koaliciju i gurnuti Bh. blok u opoziciju. S druge strane, stranka s još manje glasova, najveći izborni gubitnik, SBB, uspio je u nakani da postane nezaobilazan faktor za formiranje vlasti.

Nakon što je najglasnije podržavao odluku Bh. bloka da ne ide u koaliciju sa SDA, sam je otišao u njeno okrilje. Izborni gubitnik postao je izborni pobjednik. Vlast je porok kojem je teško odoljeti.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!