fbpx

Nikada jača Mostra ponovno bez domaćih naslova

Nasuprot Glavnog programa, žiri 75. Mostre, kojim će predsjedavati meksički majstor mračne bajke Guillermo del Toro, većinski je sačinjen od žena. Tu su tajvanska glumica i režiserka Sylvie Chang, danska glumica Trine Dyrholm, francuska glumica i režiserka Nicole Garcia, poljska autorica Małgorzata Szumowska te Engleskinja Naomi Watts. Otvorenje Mostre zakazano je za 29. august, a trajat će do 8. septembra, kada će biti dodijeljeni zlatni i srebrni lavovi.

Venecijanski filmski festival ili čuvena Mostra, kao najstarija filmska smotra u svijetu, ove godine obilježava 75. godišnjicu postojanja, a nedavno je objavljen program koji se može okarakterizirati kao jedan od najzanimljivijih, najzvučnijih i najkvalitetnijih do sada, što potvrđuju i mnogobrojni komentari na društvenim mrežama, kao i reakcije struke.

Dakle, sva ona filmska “krema” koja je tradicionalno bila rezervirana za Cannes ove godine stiže u “grad nasred mora” kako bi upotpunila spektakularno 75. izdanje čuvene Mostre. Najstariji festival na svijetu 29. augusta započinje filmom Prvi čovjek režisera Oskarom nagrađenog naslova La La Land Damiana Chazellea. Riječ je o ostvarenju koje se bavi misijom “Apollo 11” i slijetanjem na Mjesec, a u ulozi “prvog čovjeka” koji je kročio na ovo nebesko tijelo Neila Armstronga pojavljuje se Ryan Gosling.

Prvi čovjek kao apsolutni oskarovski pretendent u utrci za Zlatnog lava imat će iznimno žestoku konkurenciju, sačinjenu od još 20 autora iz 11 zemalja, među kojima se svakako izdvajaju braća Coen, Mike Leigh, Julian Schnabel, Yorgos Lanthimos, Alfonso Cuarón, Carlos Reygadas, László Nemes, Jacques Audiard… Kada je riječ o glavnom Takmičarskom programu, ponovno je primjetno odsustvo filmova s prostora bivše Jugoslavije, dok će izvan konkurencije biti prikazan novi film Emira Kusturice, politički dokumentarac El Pepe, jedan uzvišeni život, koji se bavi životom osebujnog urugvajskog predsjednika Pepea Mujice.

Ono što je u najvećoj mjeri obilježilo ovogodišnji program Mostre jeste pristajanje organizatora Festivala na uvjete koje je postavio streaming servis “Netflix”, a što podrazumijevaju premijerno prikazivanje na televizijskom ili internet-kanalu. Tako će naslov Roma Meksikanca Alfonsa Cuarona, s kojim se ovaj dvostruki oskarovac (Gravitacija) tematski vraća u Meksiko sedamdesetih, a koji je prethodno odbijen u Cannesu zbog navedenog uvjeta, svoju dugoočekivanu premijeru doživjeti upravo u Veneciji, gdje će publika moći prosvjedočiti novom vizualno-revolucionarnom crno-bijelom spektaklu ovog filmskog autora.

U Veneciji će biti prikazan i novi film braće Coen, inače redovnih gostiju Cannesa, Balada o Busteru Scruggsu, prvobitno zamišljen kao TV serija, a koji je u međuvremenu postao autorski vestern. O tematskoj raznolikosti 75. Mostre najbolje svjedoče naslovi Planina nezavisnog američkog autora Ricka Alversona, koji donosi priču o životu doktora Waltera Freemansa, oca lobotomije koji se pedesetih godina prošlog stoljeća pojavljuje kao pionir ovog metoda šok-terapije u psihijatriji, te Na vratima vječnosti američkog slikara-režisera Juliana Schnabela, s Willemom Dafoeom u ulozi Vincenta van Gogha.

Da u Veneciji ove godine neće nedostajati niti žanrovske intrigantnosti, dokazuje uvrštenje u konkurenciju i remakea čuvenog horora Suspiria Darija Argenta iz 1977. godine o zlim silama koje se ukazuju u uglednoj baletskoj kompaniji, a čiju režiju sada potpisuje Luca Guadagnino, s Tildom Swintonom i Dakotom Johnsonom u naslovnim ulogama. S posebnom pažnjom očekuje se i premijera novog filma britanskog realiste Mikea Leigha, koji se u Veneciju vraća sa socijalnom dramom Peterloo o masakru iz 1819. godine, nakon što je prethodno osvojio Zlatnog lava za naslov Vera Drake (2004). Njegov sunarodnjak Paul Greengrass u Veneciji će predstaviti dramu 22. juli, u fokusu čijeg narativa su teroristički napadi Andersa Breivika 2011. godine u Norveškoj predstavljeni očima preživjelih i s fizičkim pojavljivanjem ovog masovnog ubice. Naravno, nikako ne treba izostaviti novo brutalno i krvavo filmsko djelo glavnog predstavnika aktuelnog “grčkog vala” i jednog od najintrigantnijih režisera današnjice Yorgosa Lanthimosa, koji u Veneciju stiže s kraljevskom komedijom Miljenica o engleskoj kraljici Ani (1702–1707).

Iz Mađarske dolazi Suton, novi film režiserske senzacije Lászla Nemesa, koji je 2016. godine nagrađen Oskarom za Saulovog sina, a čija je radnja smještena u osvit Prvog svjetskog rata u Budimpešti, te iz Njemačke Djelo bez autora još jednog oskarovca (Život drugih) Floriana Henckela von Donnersmarcka. Tu je i još jedan vestern naslovljen Braća Sisters, poznatog francuskog režisera i kanske Zlatne palme Jacquesa Audiarda, te Naše vrijeme meksičkog moderniste i filmskog spiritualca Carlosa Reygadasa. Ovaj je put izabran samo jedan film režiserke, i to Slavuj Australke Jennifer Kent, koja se proslavila psihološkim hororom The Babadook (2014), a koja sada donosi gotsku dramu o mladoj osuđenici u Tasmaniji 1825. godine odlučne da se osveti vojniku koji joj je ubio porodicu. U Veneciji će biti upriličena i projekcija nedovršenog filma Orsona Wellesa Druga strana vjetra, a počasnog Zlatnog lava za karijeru dobit će Vanessa Redgrave.

Nasuprot Glavnog programa, žiri 75. Mostre, kojim će predsjedavati meksički majstor mračne bajke Guillermo del Toro, većinski je sačinjen od žena. Tu su tajvanska glumica i režiserka Sylvie Chang, danska glumica Trine Dyrholm, francuska glumica i režiserka Nicole Garcia, poljska autorica Małgorzata Szumowska te Engleskinja Naomi Watts. Otvorenje Mostre zakazano je za 29. august, a trajat će do 8. septembra, kada će biti dodijeljeni zlatni i srebrni lavovi.

 

 

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!