fbpx

Newcastle

Amnesty International upozorio je da bi Premier liga mogla postati mjesto onih koji žele koristiti "glamur i ugled nogometa za prikrivanje duboko nemoralnih akcija“. Human Rights Watch optužio je Saudijsku Arabiju da koristi nogomet "kao PR sredstvo kako bi odvratila pažnju od groznog stanja ljudskih prava“.

 

Planirano preuzimanje Newcastle Uniteda od strane konzorcija pod nadzorom saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, postavlja mnoga pitanja širom svijeta. Skupine za ljudska prava osudile su ovaj cinični pokušaj kraljevstva da se opere od kršenja ljudskih prava. Ali još uvijek ništa ne sugerira da će preuzimanje u iznosu od 300 miliona funti biti blokirano, stoji u pismu koje je objavila Hatige Cengiz, vjerenica ubijenog novinara Jamala Khashoggija.

U posljednjih nekoliko godina, prijestolonasljednik i de facto vladar Saudijske Arabije, obično poznat kao MBS, potrošio je bogatstvo pozicionirajući se u svijetu kao modernizator, nastavlja ona. Godine 2017. godine zatražio je globalnu potporu u pretvaranju kraljevstva u otvoreno društvo koje će osnažiti svoje građane i – što je presudno – privući strana ulaganja. Navodno je uveo neke liberalne reforme, ukinuvši zabranu ženama da voze i ograničavajući ovlasti vjerske policije.

Također je potrošio stotine miliona gradeći globalni stroj za odnose s javnošću. Ali pritvor, mučenje i ubistva bili su pozadina svega. Među zloupotrebama režima su i zločini počinjeni tijekom rata u Jemenu. A moj zaručnik, novinar Jamal Khashoggi, postao je žrtva režima u oktobru 2018. Ubili su ga agenti saudijske vlade u njihovom konzulatu u Istanbulu dok sam ga čekala vani. Vlada je pokušala prikriti ubistvo i nije uspjela. CIA i posebni izvjestitelj UN-a zaključili su da je prijestolonasljednik naredio Jamalovo ubistvo.

To je veoma narušilo ugled Bin Salmana i nanijelo veliku sramotu saudijskoj vladi. Već nekoliko mjeseci mnogi svjetski čelnici izbjegavaju prestolonasljednika, a neke firme odbijaju poslovati sa Saudijskom Arabijom. Međutim, sada radi na popravljanju svog ugleda. Mreža firmi, mnoge sa sjedištem u Londonu, radi non-stop kako bi odvratila pozornost od kršenja ljudskih prava koja je počinilo kraljevstvo.

Saudijska Arabija bila je domaćin bokserskih mečeva i golf događaja, a njegov dugoročni ugovor s hrvačkom organizacijom WWE ostaje netaknut. Ovi događaji imaju za cilj vraćanje vjere u vladavinu Bin Salmana, a ne proširivanje stvarnih sloboda na Saudijce.

Za vrijeme koronavirusne krize, dok su se druge države borile zaštititi svoje građane, on je učvršćivao vlast. U martu je pod krinkom borbe protiv korupcije uhapsio 298 državnih službenika, uključujući tri starija člana kraljevske obitelji. Prošli mjesec fond kojim predsjedava kupio je udjel u iznosu od 500 miliona dolara američke zabavne kompanije Live Nation.

Sada je njegova investicijska skupina spremna preuzeti vlasništvo nad jednim od engleskih klubova. Ipak liga će prekršiti svoja vlastita pravila ako dozvoli da se krene u to. Ne sumnjam da navijači Newcastlea ne žele da njihov klub vodi arhitekta tako brutalne represije. Njegov je režim onaj u kojem se novinari muče, disidenti nestaju, a reformatori osuđuju na smrt.

Amnesty International upozorio je da bi Premier liga mogla postati mjesto onih koji žele koristiti “glamur i ugled nogometa za prikrivanje duboko nemoralnih akcija“. Human Rights Watch optužio je Saudijsku Arabiju da koristi nogomet “kao PR sredstvo kako bi odvratila pažnju od groznog stanja ljudskih prava“.

Ipak, Premijer liga je odbila blokirati očajnički pokušaj Bin Salmana da uredi svoj imidž. Vrijeme je da vlade zapada i sva nadležna nacionalna tijela preuzmu odgovornost za Bin Salmana. Njihova neaktivnost posljednjih godina uvjerila ga je da može raditi sve što želi a da ne riskira posljedice. Evo prilike za Premijer ligu da jasno kaže da zločinci i tirani nisu dobrodošli u najcjenjenijem nogometnom natjecanju na svijetu. A ako ne iskoristi ovu priliku, bacit će zauvijek mrlju na vlastiti ugled.

Budite sigurni da oni koji će uskoro preuzeti Newcastle imaju krv na rukama.

 

Prethodni članak

Diego

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!