fbpx

Netanyahu uništio opoziciju

Gantz je imao podršku 61 parlamentarca, apsolutnu većinu bez presedana. Okupio je različite grupe, arapske predstavnike i zastupnike ultranacionalista kako bi uklonili Netanyahua, koji je na vlasti već jedanaest godina, više od bilo kojeg drugog premijera.

 

Benjamin Netanyahu nastavit će i u narednih godinu i po na čelu Vlade Izraela zahvaljujući podršci njegovog velikog političkog rivala Bennyja Gantza, generala koji vodi opoziciju i koji je godinu dana insistirao na tome da nikada neće prihvatiti ulazak u veliku koaliciju s premijerom kojem se sudi zbog korupcije.

Čim se za to saznalo, plavo-bijela koalicija na čelu s Gantzom se raspala. Njegovi su ga partneri napustili osjećajući se izdanima. Netanyahu i Gantz dogovorili su se o trogodišnjoj koaliciji. Prvih 18 mjeseci Vladom predsjedava vođa Likuda, a preostalih 18 mjeseci Gantz. U zamjenu za potporu premijeru, Gantz je za svoju stranku dobio portfelje vanjskih poslova, pravde, odbrane i gospodarstva. Likud drži Ministarstvo finansija, a druge stranke imaju zdravstvo, unutarnju i vjersku službu.

Netanyahu je još do prošle sedmice voda bila došla do grla, no baš kad se Parlament, prema nalogu Vrhovnog suda, spremao izglasati novog predsjednika, Gantz je iznenađujuće objavio sporazum s Likudom. Netanyahu je odustao od dijela vlasti, ali zadržao je dvije ključne pozicije koje mu jamče politički opstanak, pozicije premijera i predsjednika Kneseta. Njime će predsjedavati Likudova Yuli Edelstein, veteran politike koji je do sada odbijao sazvati pod izgovorom straha od Covid‑19.

Vrhovni sud zahtijevao je od njega da sazove plenum kako bi odabrao svog nasljednika, ali Edelstein je radije podnio ostavku kako ne bi poslušao naredbu. Predsjednica Visokog suda Esther Hayut rekla je da taj prijezir predstavlja “neviđeno kršenje vladavine zakona”. Unatoč tome, Gantz je prihvatio da Edelstein i dalje vodi Knesset.

Taj je posao prvobitno bio rezerviran za Meir Cohen iz stranke Yesh Atid, člana koalicije Plavo‑bijeli. Strategija koju je Gantz branio do sada bilo je postavljanje Cohena na čelo Knesseta i hitno izglasavanje zakona koji bi spriječio optuženog parlamentarca da postane premijer, kao što je to slučaj s Netanyahuom, koji ima otvorena tri slučaja korupcije. Na oduševljenje Likuda, Gantz je ustupio položaj Edelsteinovoj kako bi se riješio Cohena. Zato su neki od dojučerašnjih članova Plavo-bijele koalicije odlučili formirati svoj klub u Parlamentu.

Gantz je imao podršku 61 parlamentarca, apsolutnu većinu bez presedana. Okupio je različite grupe, arapske predstavnike i zastupnike ultranacionalista kako bi uklonili Netanyahua, koji je na vlasti već jedanaest godina, više od bilo kojeg drugog premijera.

Taj neprirodni savez otvorio je, prvi put nakon mnogo godina, mogućnost prevladavanja polarizacije društva i davanju arapske manjine (20 posto stanovništva) istaknutiju ulogu u javnim poslovima. Netanyahu sada ima godinu i po dana da nađe političko rješenje sudskog postupka koji ga može strpati u zatvor. Kontrolira Vladu i Parlament i ima sve mogućnosti da to i postigne.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!