fbpx

NEPOTIZAM IZ TEMELJA: NiP-ov sindikalac u KJKP “Park” zaposlio 11 članova porodice?!

Uvidom u Jedinstveni registar zaposlenih Kantona Sarajeva, može se zaključiti da u KJKP “Park” radi sedam osoba koje se prezivaju Tahirović, od kojih samo jedna nije familijarno vezana za predsjednika sindikata Fehima Tahirovića.

 

 U Javnom registru zaposlenih u Kantonu Sarajevo, među onima koji rade u firmi KJKP “Park”, možete zapaziti mnogo istih prezimena, među njima i dosta bračnih drugova uposlenih u ovom javnom preduzeću. A ima, vjerovali ili ne, da u miru i slozi, jedna pored druge, rade i bivša i nova supruga.

Takav je slučaj, recimo, s članom stranke Narod i Pravda, predsjednikom sindikata KJKP “Park” Fehimom Tahirovićem. Kud Fehim, tu i ostali Tahirovići. Prema nezvaničnim informacijama, svi pripadnici Fehimove jedanaestorke učlanili su se u Narod i Pravdu. A tu se sve “iz temelja” mijenja, pa više nije dovoljno “uhljebiti” jednog člana u javno preduzeće, nego cijelu fudbalsku ekipu, sve s bivšim i sadašnjim suprugama.

Uvidom u Jedinstveni registar zaposlenih Kantona Sarajeva, može se zaključiti da u KJKP “Park” radi sedam osoba koje se prezivaju Tahirović, od kojih samo jedna nije familijarno vezana za predsjednika sindikata Fehima Tahirovića.

“Lahko je pronaći vezu kad su u pitanju ista prezimena, ali kad nisu, onda se to krije, jer ti članovi porodice koriste se kao ‘krtice’ koje prikupljaju informacije o tome ko priča protiv glavnog sindikaliste. A stvari izgledaju ovako: Fehim Tahirović, predsjednik sindikata, zaposlen na poziciji poslovođe mehanizacije i lakih vozila; Suad Tahirović, sin predsjednika sindikata, zaposlen na mjestu šefa njege i zaštite stabala; Adlijana Tahirović, snaha Fehima Tahirovića, supuga njegovog sina Suada, zaposlena na blagajni; Sabira Tahirović, bivša supruga predsjednika sindikata zaposlena na blagajni; Muhić Senada, nevjenčana supruga predsjednika sindikata, zaposlena na mjestu rukovodioca RJ Inženjering; Elvis Tahirović, bratić predsjednika sindikata, zaposlen na poziciji referent za mehanizaciju i transport;

Fahrudin Tahirović, bratić predsjednika sindikata, zaposlen na mjestu vozača motornih vozila; Mubera Tarahija, snaha predsjednika sindikata, zaposlena na protokolu; Sejo Halilović, sestrić bivše supruge predsjednika sindikata zaposlen na mjestu obezbjeđenja. Ali tu nije kraj, predsjednik je uredno zaposlio i sestru nevjenčane supruge, pa i njenog supruga. Devetero gore pobrojanih i ovo dvoje, ukupno jedanaest zaposlenika iz jedne porodice.

Predsjednik sindikata, umjesto da je posvećen zaštiti uposlenika, terorizira radnike, prijeti svima koji nisu iz njegovog klana i koji mu nisu priklonjeni. I dok mnoge porodice u Bosni i Hercegovini imaju samo po jednog zaposlenog, i jedva sastavljaju kraj s krajem, dotle se za ovih jedanaest članova porodice predsjednika sindikata svake četiri godine iz budžeta Kantona Sarajevo za njihove plaće i doprinose izdvoji oko milion maraka”, navodi se u pismu koje je redakciji Stava poslala grupa nezadovoljnih radnika KJKP “Park”.

S obzirom na pozicije članova porodice, može se zaključiti da je predsjednik sindikata itekako imao utjecaja pri izradi sistematizacije, gdje je zloupotrijebio svoj položaj zarad ličnog interesa. Javna je tajna u firmi da veliki broj radnika stručnom spremom ne zadovoljava da bude na pozicijama na kojima se nalazi i da su neki imenovani na mjesta na kojima je potrebna visoka stručna sprema i prije nego su dobili odgovarajuće diplome. /R.S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!