fbpx

Nek’ je i neto, samo nek’ je redovna

Možda će onda sebi opet moći namaći plaću višu od pet tisuća maraka (bruto), a ako budu jako vrijedni, mogu se nadati i nekoj povišici (neto). Od Ministarstva kulture i sporta KS, izgleda, neće vidjeti nikakvog hajra

 

Prošle je sedmice Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, povodom kritika koje im je uputio Muzej ratnog djetinjstva, a koje se odnose na uskraćivanje finansiranja Muzeja, na svojoj stranici na Facebooku napisalo objavu u kojoj informira javnost o nekim činjenicama vezanim za ovaj Muzej. Tu stoji da je Muzej ratnog djetinjstva registriran kao udruženje i da kao takav aplicira za budžetska sredstva, te da ne smije imati prednost nad ostalim udruženjima ove vrste.

“Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim, umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu. Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da ‘direktor Muzeja ima platu od oko 5.500 KM, izvršna direktorica – od 5.175 KM, dok je 3.900 KM plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona. Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plata, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom”, stoji u saopćenju Ministarstva.

Stav je u novembru 2019. godine objavio tekst pod nazivom Neki to zovu Muzejom: U Muzeju ratnog djetinjstva nećete saznati ko je ubijao djecu Sarajeva. U tom smo tekstu problematizirali brojne činjenice u vezi s radom i muzejskom postavkom, jer se u Muzeju ratnog djetinjstva ne mogu pronaći podaci o tome ko je bio agresor na Bosnu i Hercegovinu i ko je tačno ubijao djecu Sarajeva i djecu BiH. Iz tekstova koji se nalaze ispod muzejskih eksponata ne može se dobiti nikakav uvid u ono što se stvarno dešavalo djeci tokom Agresije na BiH, kao što se ne može saznati ni da je bila Agresija, jer te riječi u Muzeju ratnog djetinjstva jednostavno nema.

Kada smo upitali Jasminka Halilovića, direktora Muzeja ratnog djetinjstva, o ovim i brojnim drugim problematičnim mjestima, on nam je rekao da se Muzej ratnog djetinjstva ne bavi opsadom Sarajeva niti ratom u BiH, već svom djecom u ratu, djecom u gradovima koji su tokom Agresije bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske, kao i djecom iz Sirije i brojnih drugih zemalja u kojima se ratovalo proteklih desetljeća.

Vjerovatno se niko od Halilovićevih savjetnika, kao ni njegova zamjenica (koja mu je navodno i djevojka), nije dosjetio da bi zbog svega toga Muzej ratnog djetinjstva možda trebao aplicirati za novac kod Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ili čak u kakvoj fondaciji Bashara al-Assada. Mnogo je ministarstava kod kojih bi se Muzej mogao prijaviti s obzirom na to koliko je djece u svijetu pogođeno ratom i ratnim dešavanjima.

S obzirom na visinu plaća direktora i njegove zamjenice kojima se magazin Stav prošle godine nije bavio, a koje su sada sasvim transparentne, predlažemo Muzeju da proširi broj eksponata koji pripadaju djeci pogođenoj ratom u bijelom svijetu, da se možda pozabavi i ratovima u prošlosti, a sve kako bi mogao aplicirati brojnim vladama na šest kontinenata koje će im biti neizmjerno zahvalne što se bave njihovom djecom stradalom u ratu.

Možda će onda sebi opet moći namaći plaću višu od pet tisuća maraka (bruto), a ako budu jako vrijedni, mogu se nadati i nekoj povišici (neto). Od Ministarstva kulture i sporta KS, izgleda, neće vidjeti nikakvog hajra. /E. K./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!