fbpx

Nedostaje li volje Bošnjacima u Hercegovini

U Inicijativi za Stolac posebno su kivni na SDP i SBB, koji im se nisu htjeli pridružiti u namjerama da sve probosanske stranke u Stocu nastupe kroz podršku nezavisnim kandidatima. Naime, kako su nam kazali u Inicijativi, nakon što je prihvatio ovaj koncept, predsjednik OO SDP Stolac Timur Haračić smijenjen je iz svoje centrale u Sarajevu. SDP je promptno za predsjednika povjereništva u Stocu imenovao Mostarca Zorana Perića. U Inicijativi za Stolac sigurni su da bi imali zagarantiranih 8 ili 9 vijećnika u Vijeću da im SDP i SBB nisu “rasuli” 550 glasova, koliko su ih osvojili.

 

 

Piše: Hasan EMINOVIĆ

 

Rezultati proteklih Lokalnih izbora u hercegovačkim gradovima za Bošnjake nisu nimalo optimistični. Daleko su od očekivanih. Premda su stranački aktivisti i nezavisni kandidati uložili jako puno truda i energije da ostvare planirane ciljeve, nisu uspjeli. Naime, na području istočne Hercegovine, gdje je jedino kandidatske liste prijavila SDA, očekivalo se da će u pet općina u gradska vijeća ući barem jedan predstavnik Bošnjaka. Projekcije su rađene na osnovu procenta izlaznosti na Lokalnim izborima održanim prije četiri godine, i tako je vođena kampanja. Obzirom da se radi o malom broju osoba koje imaju pravo glasa, kampanje su vođene direktnim kontaktima s povratnicima i onim osobama koje su željele promijeniti adresu stalnog boravišta. Pred same izbore, rezultati rada bili su ohrabrujući. Međutim, ponovno se desilo da je ukupan procenat izlaznosti u tim općinama bio veći od očekivanog, tako da je za cenzus bio potreban veći broj glasova.

SDA dobila vijećnika u Berkovićima, očekuje mandat i u Nevesinju

Prema trenutno objavljenim podacima Centralne izborne komisije, SDA je dobila vijećničko mjesto u Skupštini Oćine Berkovići i dva u Skupštini Općine Istočni Mostar. U Berkovićima SDA ima ostvaren rezultat od 3,54%. Ukoliko glasovi putem pošte ne poremete brojke, u Skupštinu Berkovića ući će Ramiz Sadžak. SDA na Lokalnim izborima 2016. u ovoj općini nije imala svojih kandidata.

Godine 2016. SDA u Gacku imala je ostvaren rezultat od 1,97%, ili ukupno 121 glas, 96 na redovnim biračkim mjestima i 10 dopisnim putem, što, razumije se, nije bilo dovoljno za ulazak u skupštinske klupe. Kandidat SDA Gacko na ovim izborima, praćen dobrom medijskom kampanjom, bio je Halid Dado Čustović, a sudeći po do sada objavljenim rezultatima ima skoro identičan rezultat od 1,94%, ili 97 osvojenih glasova. U SDA Gacko još gaje nadu da će dopisni glasovi povećati ukupan zbir.

SDA je u Nevesinju na prošlim izborima ostvarila rezultat od 1,86%, ili 153 glasa. Na ovim za sada ima 2,26%, ili 148 glasova. Zanimljivo je da je u mjesnoj zajednici Pridvorci, gdje je najveća koncentracija bošnjačkih povratnika, SDA imala najbolje rezultate. Naime, sa 78 glasova imaju procent od 38,61%, dok je na drugom mjestu SNSD s 20,79%, na trećem pak PDP s 9,90% itd. Očekuje se još dopisnih glasova i glasova raseljenih lica. U Izvršnom odboru SDA Nevesinje vrlo su optimistični da će osvojiti jedan mandat.

Na proteklim izborima u Trebinju bile su prijavljene tri stranke koje su računale na glasove Bošnjaka: Prva stranka (84 glasa – 0,44%), SDP (36 glasova – 0.19%), A-SDA (kandidat Novka Mrkaić, 10 glasova – 0,05%). Na ovim izborima trebinjskim Bošnjacima za glasanje SDA je svog kandidata predložila u kvoti nacionalnih manjina. Prema do sada objavljenim rezultatima, on je dobio ukupno 8 glasova, ili 0,08%. U ovom gradu još nisu prebrojani glasovi s 8 biračkih mjesta, a vrlo vjerovatno je da će konačan zbir značajno popraviti dopisni glasovi. Očekuje se oko 250 glasova. No, teško je vjerovati da će to biti dovoljno da ukupan zbir bude veći od broja glasova koje je u ovoj kvoti već dobio jedan od nezavisnih kandidata.

U Istočnom Mostaru na prošlim izborima SDA je ostvarila rezultat od 11,72%, ili 17 glasova, dok je na ovim imala nešto malo bolje brojke: 18,12%, ili 25 glasova. Prema navodima iz stranke, u Skupštinu Općine ući će Ramiz Šemić i Adem Demić.

Bošnjaci nisu imali svoje kandidate u Ljubinju i Kalinoviku. Posebno je uočljivo da se za izbore prijavio veliki broj stranaka koje nemaju niti jednog jedinog glasa. U Nevesinju su to Krug, Savez za novu politiku, Zavičajni socijaldemokrati, Lijevo krilo, Novo doba i HDZ 1990. U Bileći Ekološka partija Republike srpske, u Trebinju Pokret Volimo Srpsku i Unija Socijaldemokrata BH USD BH. Ekološka partija Republike srpske, uz Radničku partiju u Kalinoviku, također nema niti jednog glasa. Na prethodnim izborima ovakve pojave bile su rijetke. Tek dva politička subjekta nisu imala nijednog glasa u cijeloj istočnoj Hercegovini.

Stolac i dalje u iščekivanju boljih vremena

Kad je pak riječ o Stocu i rezultatima izbora, vrijedni su dodatnih analize ne samo s aspekta značaja za lokalnu zajednicu već i za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Prema odluci Inicijative za Stolac, na ovim izborima Bošnjaci su nastojali zauzeti veći broj mandata u općinskom vijeću isticanjem nezavisnih kandidata, kojima je trebao manji broj glasova nego da su na zajedničkim listama. Kao protukandidata aktuelnom načelniku Stjepanu Boškoviću, s potpuno drugačijom političkom paradigmom od uobičajene, nominirali su Zorana Turkovića, realiziranog poslovnog čovjeka otvorenih i prijateljskih namjera prema svim građanima Stoca, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost. No, matematika je pokazala drugačije. Načelničku poziciju ponovo je osvojio Stjepan Bošković sa skoro 20% boljim rezultatom. (Bošković – 3.916, ili 59,53%, Turković – 2.662, ili 40,47%).

Prema izbornim rezultatima, Bošnjaci će u novom sazivu općinskog vijeća imati sigurno 6 vijećnika, a s glasovima raseljenih Stočana možda i 7.  U Inicijativi za Stolac posebno su kivni na SDP i SBB, koji im se nisu htjeli pridružiti u namjerama da sve probosanske stranke u Stocu nastupe kroz podršku nezavisnim kandidatima. Naime, kako su nam kazali u Inicijativi, nakon što je prihvatio ovaj koncept, predsjednik OO SDP Stolac Timur Haračić smijenjen je iz svoje centrale u Sarajevu. SDP je promptno za predsjednika povjereništva u Stocu imenovao Mostarca Zorana Perića. U Inicijativi za Stolac sigurni su da bi imali zagarantiranih 8 ili 9 vijećnika u Vijeću da im SDP i SBB nisu “rasuli” 550 glasova, koliko su ih osvojili.

Metodološki pristup s isticanjem nezavisnih kandidata, prema navodima iz Inicijative za Stolac, imao je vrlo efikasno djelovanje i na poziciju HDZ-a u općinskom vijeću. Naime, kako su istakli, učinili su da se HDZ s nekadašnjih 10 i 11 spusti za 2 vijećnika, budući da su bili prisiljeni kandidature prepustiti nezavisnim kandidatima iz reda hrvatskog naroda. I to je, kako kažu, veliki uspjeh. Posebno su kivni na one Bošnjake koji već mjesecima prigovaraju Inicijativi na svemu i svačemu, dok u isto vrijeme nikad svoj prigovor nisu uputili prema HDZ-u, koji već 30 godina suvereno vlada ovim gradom. Kivni su i na stranke sa sjedištima u Sarajevu, koje, kako navode, u Stolac svrate samo pred izbore.

Nešto pomirljivijim tonom na svom Facebook profilu izborne rezultate prokomentirao je nezavisni kandidat za načelnika Zoran Turković. On se najsrdačnije poimenično zahvalio svim ljudima, ali i medijima koji su mu pružili punu podršku, među kojima je naveo i naš magazin Stav. Međutim, i nažalost, ta podrška nije bila dovoljna. “Stolac je to. Moj protukandidat, koga ja kao čovjeka cijenim i s kojim sam se i na dan izbora, nakon slučajnog susreta, rado rukovao, osvojio je više glasova. Neslučajno kažem ‘osvojio više glasova’, a ne ‘pobijedio’, jer je veliki dio današnjeg stolačkog biračkog tijela nasilno stvoreno još krajem prošlog milenija ‘preseljenjem naroda’, čime je stvorena sigurna i disciplinirana glasačka mašina, te pojam ‘pobjeda’ u takvim uslovima ne priliči.

Lično sam zadovoljan mojim učešćem u procesu kandidature za načelnika općine Stolac. Bila mi je čast da kao jedinstveni kandidat svih probosanskih snaga i svih onih koji su željeli toliko očekivani boljitak imam priliku da pošaljem poruku vladajućem HDZ-u da mora promijeniti politiku prema Bošnjacima Stoca, koji su prije rata činili 43% ukupnog broja stanovnika općine, koji i sada imaju u užoj gradskoj zoni 67% stanovništva, koji su ponositi, koji vole ovaj grad, koji se nikada neće prestati boriti za njega, i koji nikada, bez obzire na rezultate bilo kojih izbora, neće prihvatiti politiku da općina Stolac postane nekakav ‘hrvatski prostor’, već prostor svih nas koji tu živimo”, istakao je Turković. On se posebno zahvalio građanima hrvatske nacionalnosti koji su ga podržavali.

I izborni rezultati u Čapljini ispod su očekivanja užeg rukovodstva SDA, najjače političke stranke u ovom gradu među Bošnjacima. Na ovim izborima SDA je, prema do sada obrađenim podacima, osvojila 9,14%, ili 777 glasova. Pored njih, izborni prag prošli su još SDP s 4,09%, ili 348, i Demokratska fronta s 3,55%, odnosno 302 osvojena glasa, dok Savez mladih snaga s 0,66, ili 56 glasova, nije. Prema sadašnjim projekcijama, dva vijećnika SDA ući će u Gradsko vijeće Čapljine, s glasovima dijaspore uz malo sreće nadaju se i trećem mandatu. Kandidati SDP-a i DF-a dolaze iz hrvatskog naroda. Usporedbe radi, u prošlom sazivu Vijeća SDA je imala tri vijećnika, dok je SBB imao jednog.

U zapadnoj Hercegovini, preciznije rečeno u Ljubuškom, gdje živi značajnija skupina Bošnjaka (350), probosanske političke partije nisu imale svojih kandidata.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!