fbpx

Nečasne radinosti zaposlenika IZ u RH i kandidata za Hrvatski sabor

Očigledan je nedostatak sadržaja u Meškićevom radu koji pokušava popuniti saradnjom sa SDAH i njenim satelitima, ali i koristeći se frazama o “osobnom kandidatu”, “visoko personaliziranim izborima”, “bivšem članu Savjeta” itd. Ono što najviše brine Bošnjake ipak je Meškićeva orijentiranost prema HDZ-u i kritičnost prema političkom Sarajevu. Naime, u jednom od gostovanja na televiziji žestoko je branio tadašnju predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović nakon njenih izjava o Bošnjacima i BiH, ali i rekao kako su Željko Komšić i Šefik Džaferović neodgovorni političari. A onda, u svom navodnom programu želi s “neodgovornim političarima” ostvariti saradnju

 

Nakon objave sedmičnika Stav o kandidaturi zaposlenika IZRH Bermina Meškića za Hrvatski sabor uz podršku za Bošnjake u Hrvatskoj krajnje omraženog Mirsada Srebrenikovića, Meškić se na svom profilu na Facebooku obrušio na sedmičnik Stav, ne navodeći što je u tekstu netačno napisano. Jedino je negirao da je dobio otkaz u Mešihatu IZRH, gdje je radio kao pravnik iako je iz više izvora potvrđeno da Meškić trenutno koristi godišnji odmor, nakon čega će uzeti roditeljski dopust i onda se prekida njegov odnos s Islamskom zajednicom. U prevedenom, gospodin Meškić trenutno ne radi, ali uredno prima plaću, i tako će biti sve dok se ne održe parlamentarni izbori.

O njegovom statusu u Islamskoj zajednici upitali smo i Mešihat IZRH, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili. Isto tako, Meškić se ne odriče predsjednika SDAH Srebrenikovića pa nastoji revitalizirati sve ono što je taj propali političar radio proteklih godina i žmiriti pred time kao da se nije dogodilo. Zatim pokušava podvaliti da je “osobni kandidat” i da su ovo “visoko personalizirani izbori”, što god to značilo. Jedino u čemu je Meškić u pravu jeste to da je osobni kandidat Mirsada Srebrenikovića. Pored svega, postavlja se pitanje kakve namjere stoje iza njegove kandidature za Sabor.

Hronologija događaja kreće 2017. godine, kada je raspisan natječaj za člana Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH iz bošnjačke nacionalne manjine. Na natječaj se javlja višestruko kompromitirani Ishak Hodžić s podrškom više od 40 udruga, te u posljednji tren i mladi Bermin Meškić s podrškom novoosnovane udruge koju je sam pokrenuo (Bošnjački nacionalni savjet). Meškić tada koristi svoju poziciju pravnika u Islamskoj zajednici pozivajući se na istu tokom natječaja (navodno, bez znanja muftije Hasanovića) te naposljetku biva izabran od HDZ-ove Vlade na mjesto člana Savjeta za manjine. Tada nastaje afera jer Ishak Hodžić kreće s pritužbama i žalbama na sve moguće adrese, a zajedno s albanskom saborskom zastupnicom Lekaj Prljaskaj lobira da se natječaj i poništi.

Međutim, neprincipijelne Hodžićeve veze i vezice čine čuda. 2019. godine ponovno se raspisuje natječaj, a kandidati su isti. Ishak Hodžić ponovno prikuplja više od 30 udruga, Meškić tek nekoliko, ali začudo, u Savjet biva imenovan Ishak Hodžić, iako prije samo 2 godine nije bio bolji od Meškića toj istoj Vladi. Meškić tada na svom profilu na Facebooku upućuje čestitku Ishaku Hodžiću i započinje njihovo plodno prijateljstvo koje je svoje korijene steklo ranijim dogovorom o prepuštanju mjesta u Savjetu. Problem koji bi Meškić trebao objasniti Bošnjacima predstavlja veliki savez i prijateljstvo Ishaka Hodžića i Ermine Lekaj Prljaskaj jer je upravo Ishak Hodžić jedan od glavnih aktera u Srebrenikovićevoj SDAH koji podržava Meškića.

Ovdje se može postaviti logično i racionalno pitanje: Podržava li Meškićevu kandidaturu upravo Lekaj Prljaskaj kako bi povećala broj kandidata među Bošnjacima i utjecala na rascjep bošnjačkih glasova? Da Meškić nema veću težinu na terenu, pokazuju i manjinski izbori iz maja 2019. godine, kada se natjecao na listi BNZ-a. Iako je riječ o respektabilnoj udruzi, sa značajnim sredstvima, prostorijama u centru grada i dugom tradicijom, Meškić po broju glasova zauzima tek 50. mjesto! Dakle, Grad Zagreb, u kojem Meškić živi i radi, bez kojeg se ne može pobijediti na parlamentarnim izborima, Meškića valorizira kao pedesetu opciju.

S obzirom na to da se parlamentarni izbori u Hrvatskoj približavaju, za očekivati je kako će sve više rasti interes Bošnjaka za to ko stoji iza Meškićeve kandidature. Za sada je tek jasno da je Meškić definitivno osobni kandidat Mirsada Srebrenikovića i da je najvjerovatnije visoko personalizirani kandidat Ermine Lekaj Prljaskaj. Međutim, zanimljivo je da Meškić izbjegava istaknuti da je kandidat SDA Hrvatske čiji je predsjednik Mirsad Srebreniković. Na pitanja zainteresiranih o saradnji s Mirsadom Srebrenikovićem u pravilu ne odgovara ili briše komentare. Poznato je zbog veza iz SDAH i Meškićevo koketiranje s udrugom SABAH, čiji je dugogodišnji tajnik i alfa i omega upravo već spominjani Ishak Hodžić.

Podsjetit ćemo, riječ je o udruzi koja je 2017. godine, nakon što je Ermina Lekaj Prljaskaj glasala za Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, izdala nadrealno priopćenje u kojem brani njen postupak i napada Bošnjake etiketirajući ih kao primitivne i neobrazovane. Kada se sve zbroji i oduzme, čini se da Meškić predstavlja “bošnjački establišment” u Hrvatskoj jer se okružio ljudima koji vode zajednicu u propast već 30 godina. Osim toga, vidljivo je to i iz njegovog rada jer nigdje nije bio izabran već uvijek imenovan. /R.S./

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!