fbpx

Ne želimo da Goraždani više iseljavaju u Sarajevo

U protekle četiri godine radilo se mnogo na lobiranju i traženju podrške i, zahvaljujući predsjedniku Izetbegoviću i kompletnoj strukturi SDA, uspjeli smo da zaokružimo i konkretiziramo tu priču nakon više od 20 godina, kada je ona prvi put spomenuta u Dejtonu. Uskoro ćemo to i ozvaničiti početkom radova na izgradnji tunela Hranjen i bit će to jedan od najvažnijih događaja prilikom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Ja se nadam da ćemo u ovom mandatu imati u potpunosti završenu kvalitetnu putnu komunikaciju između Sarajeva i Goražda”

Razgovarao: Jakub SALKIĆ

 

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde proteklih dana bilo je burno na političkoj sceni u pogledu pokušaja da se konstituira zakonodavna vlast nakon općih izbora iz oktobra 2018. godine. Formiranje vlasti u BPK Goražde nije uopće jednostavno jer je ovo kanton u kojem najviše političkih subjekata participira u zakonodavnoj vlasti, njih 11. No, iz Goražda ipak stižu i ohrabrujuće vijesti, poput najavljenog početka izgradnje tunela Hranjen, koji je od najvećeg značaja za ovaj kanton jer će konačno Goražde biti povezano sa Sarajevom kvalitetnom putnom infrastrukturom. O ovim temama razgovarali smo s Aidom Obućom (SDA), predsjedavajućom prošlog saziva Skupštine BPK Goražde i ključnom osobom za formiranje nove skupštinske većine u Goraždu.

STAV: U petak, 22. februara, održan je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine kojem Klub zastupnika SDA, izuzev dvojice zastupnika koji su to učinili na svoju ruku, nije želio prisustvovati. Zašto je donesena odluka da ne učestvujete u radu Skupštine u petak?

OBUĆA: Klub poslanika SDA jednoglasno je na sjednici usvojio zaključak da ne učestvujemo u radu sjednice zato što smo smatrali da je sjednica zakazana od neovlaštene osobe, u tom trenutku je to uradio zamjenik predsjedavajuće bivšeg saziva, jer sam ja kao predsjedavajuća iz ranijeg saziva, imajući u vidu okolnosti u kojima se traži zakazivanje nastavka konstituirajuće sjednice, to odbila uraditi. Smatrala sam da nisu ispunjene pretpostavke za zakazivanje nastavka sjednice zato što nisu konstituirani klubovi Srba, Bošnjaka i Hrvata i zato što meni, kao predsjedavajućoj iz bivšeg saziva, nisu dostavljeni prijedlozi za predsjedavajućeg i zamjenike. To je prvi razlog. A drugi jeste to što Klub SDA nije imao stav organa stranke kada je riječ o izboru rukovodstva Skupštine iz reda bošnjačkog naroda i rukovodstva Kluba Bošnjaka. Treći razlog jeste to što prethodno imamo potpisan koalicioni sporazum s našim dotadašnjim koalicionim partnerima i mi smo se držali tog sporazuma, jer nama kao klubu zastupnika nije poznato da je došlo do promjene koalicije kada je riječ o SDA.

STAV: Kako onda gledate na novoizabrano rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, šta znače odluke koje su donesene?

OBUĆA: Imajući u vidu činjenicu da je sjednica zakazana od neovlaštene osobe, kao neko ko je četiri godine vodio Skupštinu BPK-a, smatram da je tu napravljena prva proceduralna greška. Druga greška, odnosno kršenje Poslovnika, bila je kod konstituiranja Kluba Bošnjaka, jer, koliko je meni poznato, Klub Bošnjaka u BPK čini 18 osoba, to znači da je za konstituirajuću sjednicu potrebno da prisustvuju dvije trećine od ukupnog broja Bošnjaka. Da bi se mogla održati konstituirajuća sjednica, bilo je potrebno da na toj sjednici bude prisutno 12 Bošnjaka. Koliko ja znam, na toj sjednici bilo je prisutno 10 Bošnjaka, tako da nije ispunjen uvjet u skladu s Poslovnikom da se izvrši konstituiranje Kluba Bošnjaka, pa faktički sve ono što se dalje dešavalo ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Sljedeća stvar jeste da su se na samoj sjednici oko rukovodstva, odnosno predsjednika klubova Bošnjaka i Hrvata izjašnjavali svi prisutni, bez obzira na to kojem klubu pripadaju, što znači da su za Bošnjake glasali i Hrvati i ostali, a za Hrvate i Bošnjaci i ostali. Da je to moguće, apsolutno ne bi bila potrebna podjela na klubove Bošnjaka, Hrvata i Srba. To je propust. Na taj propust ukazao je i sekretar Skupštine, koji je obavezan da prati sjednice Skupštine i zakonitost rada. I ono što je možda i najveće kršenje Ustava i Poslovnika: da bi se izabralo rukovodstvo Skupštine, potrebno je prethodno da se izaberu predstavnici iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, i njih troje dogovaraju ko će biti predsjedavajući, a ko zamjenik. Imate identičnu situaciju u Tuzli, iz istog razloga nije konstituirano rukovodstvo Skupštine, i situaciju u HNK, kada nije izabran predstavnik iz reda srpskog naroda. Dakle, u BPK Goražde 13 zastupnika koji su krenuli u ovu nezakonitu avanturu nisu se zaustavili u trenutku kada su to trebali učiniti.

STAV: SDA u Goraždu ima koalicioni sporazum sa Strankom za BiH, Liberalnom strankom i još dva zastupnika. No, uveliko se priča o novoj koaliciji u kojoj bi bili SDA, SBB, A-SDA, DF, NBL i SBiH, s tim da je uvjet da Liberalna stranka ne bude u tim kombinacijama. Da li je to istina?

OBUĆA: Ja kao ovlašteni pregovarač za BPK apsolutno nisam vodila pregovore u tom smjeru. Trenutno takva kombinacija u BPK ne postoji.

STAV: Da li to znači da nastavljate dalje s ranije dogovorenom koalicijom?

OBUĆA: S obzirom na nova dešavanja u Skupštini, trebamo zauzeti zajednički stav koalicionih partnera i mi unutar SDA u kojem smjeru ćemo dalje djelovati.

STAV: Kad bi mogla biti konstituirana vlast u BPK Goražde?

OBUĆA: Uzimajući u obzir činjenicu da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde, u čijoj Skupštini participira 11 političkih subjekata, u veoma specifičnoj i kompliciranoj političkoj situaciji, u ovom se trenutku ne mogu dati nikakve pretpostavke o eventualnom formiranju vlade.

STAV: U kombinaciji kada SDA treba dati premijera BPK-a, ko će to biti? Možda Vi?

OBUĆA: Mogu potvrditi samo to da će SDA imati svog premijera s obzirom na to da smo mi politička partija koja je osvojila najveći broj glasova, koja je i u prethodnom periodu bila nosilac svih pozitivnih aktivnosti u BPK-u. A što se tiče kadrovskog rješenja, do sada se o tome nije razgovaralo.

STAV: Za početak marta najavljen je početak izgradnje tunela Hranjen, što je prvi projekt povezivanja Goražda sa Sarajevom nakon rata i nešto na što se dugo čekalo. Šta znači taj tunel za Goražde?

OBUĆA: Jako sam vezana za taj projekt s obzirom na to da je 2015. godine, kada je imenovana Vlada BPK Goražde i kada sam izabrana za predsjedavajuću Skupštine, prva aktivnost koju smo premijer i ja definirali jeste da nam je prioritet u tom mandatu upravo taj najznačajniji infrastrukturni projekt za naš kanton, odnosno izgradnja bolje putne komunikacije između Sarajeva i Goražda. U protekle četiri godine mnogo se radilo na lobiranju i traženju podrške i, zahvaljujući predsjedniku Izetbegoviću i kompletnoj strukturi SDA od federalnog do državnog nivoa, uspjeli smo da zaokružimo i konkretiziramo tu priču nakon više od 20 godina, kada je ona prvi put spomenuta u Dejtonu. Uskoro ćemo to i ozvaničiti početkom radova na izgradnji tunela Hranjen i bit će to jedan od najvažnijih događaja prilikom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Nadam se da ćemo u ovom mandatu imati u potpunosti završenu kvalitetnu putnu komunikaciju između Sarajeva i Goražda. Kada smo krenuli u realizaciju tog projekta, nas je vodila ideja ne da približimo Goražde Sarajevu, nego obrnuto, da Sarajevo približimo Goraždu, jer mnogo stanovnika koji su porijeklom iz istočne Bosne zaposleno je u Sarajevu i živi u Sarajevu. Mi smo htjeli upravo da taj proces iseljavanja iz Goražda u Sarajevo vratimo na iseljavanje iz Sarajeva u Goražde.

STAV: Mislite li da je to izvodivo?

OBUĆA: Ja se iskreno nadam da jeste zato što je Goražde uvijek bilo centar regije, ovdje je industrija jako razvijena, imamo privredne subjekte koji uspješno rade na ovom području, što znači da, ako se osigura kvalitetna putna infrastruktura, neće biti problem da ljudi čak i žive u Goraždu, a rade u Sarajevu.

STAV: Očekujete li da ćete s novom putnom komunikacijom dobiti i novi izvor radne snage pošto radnika počesto fali u Goraždu?

OBUĆA: Nama ne fali mnogo radne snage, pokušavamo taj nedostatak nadomjestiti sa stanovništvom iz okolnih gradova. Ako naše firme ne mogu naći radnike na području našeg kantona, taj nedostatak popunjavaju s radnicima iz okoline, ovdje prije svega mislim na okolne gradove iz RS-a.

Ovdje je i ranije bila jako razvijena industrija, posebno namjenska, i ona se zadržala u Goraždu. Ono što mi možemo kao osobe koje se bave politikom jeste da stvorimo ambijent koji će omogućiti ostanak ovih privrednih subjekata i da postanemo atraktivno područje za dolazak novih investicija. Ali kada o tome govorim, ne mogu da se ne vratim opet na ovaj veliki infrastrukturni projekt jer upravo snagu da se taj projekt počne i dovede u ovu fazu dali su nam privredni subjekti jer oni su faktički sugerirali da proizvoditi u Goraždu i prevoziti robu na svjetska tržišta nije isto kao iz nekih drugih destinacija gdje je bolje riješena putna komunikacija. Sve je to uzročno-posljedično vezano i mi, ako imamo volje i želje, možemo zaista ovaj kanton napraviti mjestom ugodnog življenja za sve njegove stanovnike.

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!