fbpx

Ne toleriram nerad, a sebe ne štedim kada je posao u pitanju

Postoje određene simpatije koje otvaraju vrata, a za sve ostalo je potreban ozbiljan rad. I Istok i Zapad funkcioniraju po principu vlastitih interesa, na nama je da pokažemo da smo dobri partneri na međunarodnoj sceni. Nije dovoljno da imamo ljude koji gledaju na nas samo sa simpatijama, mi trebamo i prijatelje i partnere

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

Bisera Turković (Sisak, 1954) iskusna je diplomatkinja, a karijeru započinje kao prvi imenovani ambasador u historiji neovisne države Bosne i Hercegovine. U najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, tokom rata, Bisera Turković vodi bosanskohercegovačku diplomatiju u Zagrebu, a nakon toga svoje iskustvo obogaćuje ambasadurama u Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Belgiji, Meksiku, Brazilu, Luxembourgu, ministrica je za evropske integracije u Bruxellesu, vodi misije Bosne i Hercegovine u Beču, bila je izvršna direktorica Centra za sigurnosne studije u Bosni i Hercegovini, a skoro imenovanje za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zatječe je na poziciji ambasadorice u Kataru.

Bisera Turković na Univerzitetu u Sarajevu diplomirala je pravo, magistrirala je kriminalistiku na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, a doktorirala na temu međunarodnih odnosa u SAD-u na Univerzitetu Pacific Western. Intervju za sedmičnik Stav njen je prvi intervju u funkciji buduće ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

STAV: Nakon Macronovih izjava, ali i ranijih obeshrabrujućih poruka o stopiranju procesa širenja Evropske unije, gdje se, po Vašem mišljenju, nalazi Bosna i Hercegovina? Često čujemo da EU integracije nemaju alternative. No, je li doista tako ako se zaista nađemo u situaciji da se naš ulazak u EU počne odugovlačiti u nedogled?

TURKOVIĆ: Odluke o pravcu naše vanjske politike donosi Predsjedništvo BiH. EU integracije su za BiH sadašnja determinanta. Ne treba stvari prejudicirati. Mi smo evropski autohtoni narod. Tu stoljećima živimo i tu nastavljamo živjeti. Sudbina Evrope je i naša sudbina. Pitanje političkih aranžmana je pitanje interesa svake zemlje i o njima odlučuju izabrani predstavnici. Za sada, po svim pokazateljima, naš je interes punopravno članstvo u EU i na tome nastavljamo raditi.

STAV: Ovih ste dana povodom Nacionalnog dana Katara organizirali nastup Sarajevske filharmonije u Dohi, što predstavlja primjer organiziranja događaja na najvišem nivou koji vjerovatno na ponajbolji način predstavlja vlastitu državu. Znamo da Bosna i Hercegovina nema jaku ekonomiju, da nema jaku vojsku, da je rastrgana unutarnjim nesporazumima, ali ima jak kulturološki potencijal koji može biti iskorišten i u diplomatiji, zar ne?

TURKOVIĆ: Da, jedan od efikasnih načina promoviranja zemlje jeste kultura. Kulturna diplomatija posebno je značajna za zemlje gdje ekonomski potencijali nisu posebno izraženi. Mi smo ove godine imali sjajnu izložbu Mersada Berbera i historijsko gostovanje Simfonijskog orkestra, dva događaja koja su obilježila kulturnu prezentaciju Bosne i Hercegovine u Kataru. Nema razloga da se to ne napravi i na drugim destinacijama. Država Bosna i Hercegovina nije imala nikakvih troškova vezanih za ta događanja, a napravljena je ogromna promocija zemlje.

STAV: Bili ste, među ostalim, ministrica za evropske integracije u Bruxellesu i ambasadorica BiH u SAD-u, a sada ste u Kataru. Želim apostrofirati da imate iskustvo predstavljanja Bosne i Hercegovine i na Istoku i na Zapadu. Iz Vašeg bogatog iskustva, možete li nam približiti koja je percepcija Bosne i Hercegovine na Zapadu, a koja na Istoku?

TURKOVIĆ: Interesantno da je Bosna i Hercegovina vrlo prepoznatljiva, uprkos činjenici da je relativno mala i bez velikih ekonomskih pokazatelja. Postoje određene simpatije koje otvaraju vrata, a za sve ostalo potreban je ozbiljan rad. I Istok i Zapad funkcioniraju po principu vlastitih interesa, na nama je da pokažemo da smo dobri partneri na međunarodnoj sceni. Nije dovoljno da imamo ljude koji gledaju na nas samo sa simpatijama, mi trebamo i prijatelje i partnere.

STAV: Za našu zemlju se u kontinuitetu od srednjeg vijeka naovamo govori da se nalazi između Istoka i Zapada, u svojevrsnom međuprostoru. Govorimo o nezahvalnoj poziciji, ali zar to nije ujedno i veliko bogatstvo koje tek treba potencirati i iskoristiti. Šta učiniti da Bosna doista postane most između Istoka i Zapada, jer, očito je, u sebi sadrži i jedno i drugo?

TURKOVIĆ: Sve je do ljudi, vizije i rada. Zemlja može da bude raj za njene stanovnike, ali i pakao. Nema toga što nije moguće postići ako se ima jasna vizija i ako se ozbiljno radi. Naravno, potrebno je vrijeme i uporan rad. Prosperitetna država se ne postaje preko noći. Potrebno je mnogo discipline. Uspjeh ima svoju cijenu. Mi jesmo na raskrsnici. Do nas je hoćemo li tu prednost znati prepoznati i okrenuti u svoju korist ili ćemo sjediti i tugovati razmišljajući kojim putem poći.

STAV: Bez obzira na to, često se postavlja pitanje šta nam je preče – Istok ili Zapad. Šta je Vaše mišljenje?

TURKOVIĆ: Da li je preči dan ili je preča noć? Trebamo oboje. Bilo bi mnogo teže kada bismo imali samo jedno. Kada imate samo jedan izvor grijanja, možete doći u situaciju da se smrznete ako dotok goriva presahne, s dva izvora život je mnogo komotniji. Naravno, nisu svi u mogućnosti da to sebi mogu priuštiti. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima prijatelje i na Istoku i na Zapadu. To je velika prednost.

STAV: Govorili ste nedavno o problemima u Ministarstvu vanjskih poslova koji se tiču i zapošljavanja kadrova. Kružila je informacija da su nacionalne kvote bile krajnje na štetu Bošnjaka, a na korist Srba. Mislite li uspostaviti ravnotežu?

TURKOVIĆ: Treba biti u svemu fer. Ja sam protiv zakulisnih igara. Svi oni koji su sa mnom sarađivali, bilo to Srbi ili Hrvati ili Bošnjaci, imali su isti tretman, političko uređenje je takvo da imamo procente zastupljenosti, ispoštovat ćemo sve ono što je politički dogovoreno, ali ne nauštrb kvalitete rada. Mi trebamo ljude koji su spremni da rade i koji znaju raditi. Ja sebe ne štedim kada je posao u pitanju. To očekujem i od drugih. Nisam spremna da toleriram nerad, bez obzira ko bio u pitanju.

STAV: Na koji način spriječiti ili barem neutralizirati paralelnu diplomatsku mrežu koju je, bez ikakve sumnje, proizveo Milorad Dodik i koja, umjesto promoviranja Bosne i Hercegovine, služi za njeno degradiranje?

TURKOVIĆ: Svaka zemlja opstat će samo ozbiljnim radom obrazovanih kadrova. Svaka zemlja ima one koji ju vole više i one koji ju vole manje. Uvijek će biti onih koji rade na nekoj svojoj agendi. Mene oni, pravo da Vam kažem, ne brinu. Ja se fokusiram na one koji vole zemlju, na njihov rad i potencijale. Ako oni budi radili kako treba, sve drugo će se odbiti kao pjena o stijene.

STAV: Govorili ste o potrebi uvođenja novih standarda kada govorimo o kadroviranju ambasadora, u smislu da to ne može biti pozicija za uhljebljenje već elitno zanimanje. Na koji način mislite ovaj nužni zaokret primijeniti u praksi kao buduća ministrica vanjskih poslova?

TURKOVIĆ: Mislim da nam fali puno znanja i više reda, a konsekventno tome i rada. Ambasadori su led na vrhu planine. Valja savladati planinu.

STAV: Očekujete li opstrukcije u Vašem radu koje bi mogle dolaziti od političkih predstavnika Srba i Hrvata?

TURKOVIĆ: Ne vidim razloga za opstrukcije. Primarni cilj većine je isti: imati normalne uvjete rada, biti jednako vrednovan, imati jednake mogućnosti napredovanja, imati predvidivost u poslu. Vjera, pripadnost etničkoj ili nacionalnoj skupini stvar je privatnih osjećanja koje ja poštujem, ali plata se bazira na radu.

STAV: Dugo ste u diplomatiji, a od samog početka ste vezani uz SDA. Koje iskorake Vi primjećujete posljednjih godina a da su pogodovali pozicioniranju ove stranke na političkoj sceni u BiH? Naime, često se SDA pod vodstvom predsjednika Bakira Izetbegovića zlonamjerno pripisivao zaokret udesno, a svih ovih godina nije se štedio ni pokretač i prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović, kojem su prišivane vrlo potkazivačke etikete?

TURKOVIĆ: Član sam SDA od njenog osnivanja. Počašćena sam što sam imala priliku živjeti i raditi u vremenu Alije Izetbegovića. Čovjek posebnog integriteta, uviđavnosti i tolerantnosti. Oni koji su imali čast da ga upoznaju znaju da je to tako. Bakir Izetbegović je sjajan lider i političar. Potrebno je vrijeme da bismo mogli realno sagledati okolnosti u kojima se djelovalo i način na koji se djelovalo. On ima jasnu viziju šta želi postići, ima strpljenje, ima znanje i ima, prije svega, ljubav prema svojoj zemlji. Mi smo sretni što imamo lidera kao Bakir Izetbegović.

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!