fbpx

NATO nas je već kaznio zbog ANP-a, ali mi to nismo znali

Prema posljednjim podacima, za deset mjeseci ove godine, Republika Srpska je izvezla oružja i municije u vrijednosti milion i po maraka, dok je s druge strane Federacija BiH ostvarila izvoz u vrijednosti od 159 miliona maraka.

 

Dok se Republika Srpska hvali oklopnim vozilom Despot i kupuje puške iz Srbije, Federacija BiH na svjetskom tržištu uzima veliki novac prodajom proizvoda namjenske industrije. Namjenskoj industriji u Republici Srpskoj nije ni Despot pomogao da se oporavi i ostvari značjniji izvozni rezultat.

Prema posljednjim podacima, za deset mjeseci ove godine, Republika Srpska je izvezla oružja i municije u vrijednosti milion i po maraka, dok je s druge strane Federacija BiH ostvarila izvoz u vrijednosti od 159 miliona maraka.

Izvoz proizvoda namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine konstantno raste u posljednjih nekoliko godina, a razlog je prije svega oporavak nekoliko ključnih preduzeća iz ove oblasti u Federaciji BiH te razvoj novih proizvoda, koji, s manje ili više uspjeha, privlače i nove kupce na svjetskom tržištu.

Prema zvaničnim podacima, izvoz oružja i municije u prošloj godini iznosio je 205 miliona maraka. Izvoz oružja 2017. godine iznosio je 193 miliona maraka, dok je godinu ranije izvoz iznosio 57 miliona maraka. Dakle, za tri godine je izvoz povećan tri puta.

Gledajući listu najznačajnijih kupaca našeg oružja i municije može se zaključiti da je u ovoj godini među 10 najznačajnijih kupaca samo Turska članica NATO-a, dok su ostale zemlje članice NATO-a ispale sa liste najvećih kupaca.

To se podudara sa anti-NATO kampanjom iz Republike Srpske i odbijanjem slanja Godišnjeg nacionalnog plana reformi BiH u NATO. Vjerovatno je i to jedan od razloga što su zemlje članice NATO-a smanjile narudžbe oružja i municije proizvedenog u BiH.

U 2018. godini među 10 najznačajnijih kupaca oružja proizvedenog u našoj zemlji bilo je šest zemalja članica NATO saveza: SAD, Turska, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Njemačka. Ovih šest zemalja prošle godine su kupile oružja i municije iz BiH za oko 60 miliona maraka. Članice NATO-a 2017. godine su kupile oružje i municiju iz BiH u vrijednosti 54 miliona maraka.

Ove godine smo članicama NATO saveza prodali oružje i municiju u vrijednosti od pet miliona maraka, što doovljno govori o benefitima od NATO-a. Ostaje još nada da su kupci samo nakratko izgubljeni i da ih slijedeće godine možemo vratiti nakon što program reformi BiH prihvati NATO. /J.Salkić/

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!