fbpx

Nastavljaju se napadi na Institut za istraživanje genocida Kanada

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) od samog osnivanja predmet je napada od strane negatora genocida, plaćenih lobista - falsifikatora sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocida u BiH, glorifikatora ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Napadi su posebno eskalirali u vremenu intenzivnih aktivnosti oko savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o ukidanju entiteta Republika Srpska (RS), nastalog na rezultatima genocida, saopćeno je iz Instituta.

Polazeći od činjenice da je samo postojanje entiteta RS nakon niza presuda za genocid tvorcima ovog zločinačkog projekta nagrada za izvršeni genocid, IGK smatra da je važno da se dobije savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da li entitet RS treba biti ukinut nakon presuda za genocid, koje su donijeli Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal.

Dobijanje navedenog savjetodavnog mišljenja je ispit i iskušenje ličnog i kolektivnog aktivizma u koje moraju biti uključeni akademski, naučno-istraživački i materijalni kapaciteti BiH i dijaspore. Eliminacija zla, kakvo je entitet RS, blagorodno je za sve narode i građane u BiH, posebno za bosanske Srbe, kako bi svi građani BiH na cijeloj njenoj teritoriji bili istinski slobodni, te otvorili novu priliku za zajedničko kreiranje bolje države BiH, stoji u saopćenju.

Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde je zato univerzalna ideja i praksa čija realizacija treba ponuditi univerzalnu poruku da se genocid ne isplati, da tvorevina odgovorna za genocid ne može opstati.

– Istina i pravda su sastavni i najbitniji dio budućnosti bolje BiH i svih njenih građana i naroda. Motiv borbe Instituta za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja, a uime bolje budućnosti. Jer, oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja je ljudsko i Božje pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu – navodi se u saopćenju Instituta.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!