fbpx

Naša stranka i njene strukture provode nedopustive debate o agresiji na BiH

Posebno zabrinjava što im stranke iz Sarajeva, koje se predstavljaju kao probosanske i crpe mandate iz bošnjačkih glasova, daju legitimitet i učestvuju u koaliciji s Našom strankom u Kantonu Sarajevo.

 

Povodom radionice “Veterani i mladi”, održane u organizaciji sarajevske Fondacije “Boris Divković” nazvane po bivšem predsjedniku Naše stranke i koja djeluje kao dio Naše stranke, dužni smo da upozorimo javnost da su nedopustive debate u kojima se promoviše relativistički diskurs o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a koji provode Naša stranka i njihove strukture, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

Navedeni program je osmišljen u Srbiji, od “Centra za ratnu traumu” iz Novog Sada, a Udruženje “Pravi požar” i Fondacija “Boris Divković” ga realizuju na području Bosne i Hercegovine kroz dijalog “Veterani i mladi”. Udruženje radi na navodnom pomirenju, po njihovoj interpretaciji “tri zaraćene strane u BiH”, bez jasne distinkcije i pravljenja razlike između oslobodilačke i antifašističke borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i genocidne Vojske Republike Srpske s druge, te Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je presuđen u Hagu za Udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, stoji dalje u saopćenju SDA.

Na sličnom skupu koji je organizovao “Centar za nenasilnu akciju” u Sarajevu gostovao je Walter Manoschek – sadašnji član Dodikove komisije za Srebrenicu. Za bilo koju vrstu razgovora o pomirenju u BiH potrebno je da se ostvari osnovni i jedini preduvjet – pravda tj. hapšenje i presuda svih ratnih zločinaca iz snaga koje su radile na pokušaju uništenja Bosne i Hercegovine, te da se posljedično ukinu svi recidivi genocida u Bosni i Heregovini.

Postavljamo jednostavno pitanje: Da li je zamislivo da su pomirenje u Evropskoj uniji gradili oni koji nisu priznavali holokaust ili sam karakter Drugog svjetskog rata? Da li bi pomirenje u Evropskoj uniji bilo moguće da se negirao holokaust, agresija nacista na druge zemlje i zločini nad njihovim građanima? Nažalost, Naša stranka i njeni dužnosnici i fondacije već duži period u javnom prostoru promovišu relativistički diskurs o karakteru ratnih dešavanja u BiH koje se oslikavaju u izjavama predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića o traženju “najmanjeg zajedničkog imenitelja” o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te revizionističkim stavom Fortine Vlade što je kulminiralo prikazivanjem filma o negiranju genocida u Srebrenici na TVSA na godišnjicu genocida 11. jula.

Posebno zabrinjava što im stranke iz Sarajeva, koje se predstavljaju kao probosanske i crpe mandate iz bošnjačkih glasova, daju legitimitet i učestvuju u koaliciji s Našom strankom u Kantonu Sarajevo.

Stoga, pozivamo Fondaciju “Boris Divković” i Našu stranku da prije ovakvih skupova naprave skup o genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a Udruženje “Pravi požar” da prvo prizna genocid te radi na osudi svih ratnih zločinaca, a onda je dobrodošlo da prave skupove na temu pomirenja.

Pozivamo javnost u Sarajevu, akademsku i medijsku zajednicu, relevantna udruženja i same građane Sarajeva da s pažnjom prate ovakve pojave i pristupaju im na jedini ispravan način – da je samo jedna i vrlo jasna istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da razgovora o činjenicama i presudama međunarodnih sudova i traženja “najmanjeg zajedničkog imenitelja” ne može i ne smije biti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!