fbpx

Naša Maša i ruski Medvjed

Šta god da je u pitanju, jedno je sigurno, ovo je ogroman autogol i za tragikomičnog Mašića, no posebno za ionako uzdrmani SDP, i to u trenutku kada ovoj stranci na samrti takvi autogolovi najmanje trebaju.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Kako protumačiti ponašanje i izjave Damira Mašića, političkog direktora SDP-a BiH? Mašić kao da je odlučio da u javnosti uništi i ono malo dobre volje spram SDP-a tako što će se ponašati poput karikature negativca, poput nekog komičnog zločestog lika iz crtanih filmova. Zašto je Mašić odlučio da obznani svekolikoj javnosti da se nada da će Dodik i Čović preuzeti gotovo posljednju državnu instituciju koja radi svoj posao i od nje napraviti ono što su napravili od VSTV-a? Čemu taj javni i sramotni salto mortale?

Dovoljno je pogledati Mašićev tvit pa da postane jasno da je u ovoj sasvim otvorenoj podršci velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici Mašić usamljen čak i među prijateljima i simpatizerima jer njegov status ima tačno jedan lajk, ali desetine negativnih komentara. I otkud Mašiću takvi antidržavni i sasvim velikosrpski stavovi? O čemu je riječ?

Da li je Mašić pretrpio neki oblik nervnog sloma radi sve očitijeg propadanja SDP-a pa ne zna šta piše, ili možda zna šta piše, no ne zna da to ne bi trebao činiti? Da li je Mašićeva mržnja spram SDA toliko velika i strastvena da bi on radije prepustio državne institucije, i to one kritične, kakva je obavještajna agencija, u ruke velikosrpskih i velikohrvatskih kadrova, samo ako će mu to podariti iluziju da je time nekako naštetio Stranci demokratske akcije?

Postoji li veza između Mašićevog gotovo erotičnog velikosrbovanja i Mašićevog drugovanja s uposlenikom Ambasade Rusije u BiH Nikolayom Manulikom? Da li Mašićevo neprijateljstvo prema ovoj državnoj agenciji, posebno prema njenom direktoru Mehmedagiću, a koji obavljaju odličan posao u smislu odbrane države od prodora obavještajnih agencija susjednih država, stoji u nekoj korelaciji s Mašićevim poznanstvom s Davorom Franićem, šefom kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske?

Da li su Mašićevi politički kapaciteti i horizonti zaista toliko patuljasti ili je možda u pitanju jedna opservacija koja se može pročitati na internetu, a koja kaže da Damir Mašić, koji je rat proveo u Beogradu pa se tamo i formirao kao osoba, ustvari politiku jednostavno posmatra i tumači iz srbijanske perspektive jer drugačije i ne može.

Šta god da je u pitanju, jedno je sigurno, ovo je ogroman autogol i za tragikomičnog Mašića, no posebno za ionako uzdrmani SDP, i to u trenutku kada ovoj stranci na samrti takvi autogolovi najmanje trebaju.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!