fbpx

Napasti Bošnjake

Riječ je o dešavanjima u ljeto 1992. godine koji podsjećaju na ono što se dešavalo ovih dana nakon izbora u Crnoj Gori, kada su u nacionalističkom slavlju crnogorski Srbi napali Bošnjake i kamenovali njihove radnje i domove.

 

Srbi i Crnogorci svoje međusobne probleme najčešće rješavaju tako što napadnu Bošnjake. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas. Za one koji imaju malo slabije pamćenje podsjećamo na događaje koje je Džemail Halilagić zabilježio u knjizi Sandžak bez Bošnjaka – velikosrpski zločinački plan.

Riječ je o dešavanjima u ljeto 1992. godine koji podsjećaju na ono što se dešavalo ovih dana nakon izbora u Crnoj Gori, kada su u nacionalističkom slavlju crnogorski Srbi napali Bošnjake i kamenovali njihove radnje i domove.

U Halilagićevoj knjizi, između ostalog, piše: Pljevlja, 17. august, “bačena je bomba na radnju Senada Strnića”. Pljevlja, 27. august, “Pljevaljskom kotlinom odjekivale su eksplozije, a u zrak su letjeli objekti čiji su vlasnici: Dževad Bjelobrk, Halid Čolo, Džemajil Dizdarević, Muhamed Delegacija, Nevzet Hrastovina, Hasan Bidžan i Azemi Mislim”. Pljevlja, 21. septembar, “Srbi i Crnogorci su organizovali miting na kojem su otvoreno tražili ‘čišćenje’ Bošnjaka iz Pljevalja, a na njihovo mjesto dovođenje Srba i Crnogoraca iz drugih krajeva SR Jugoslavije. Istog dana, kada je održan miting, bomba je bačena na lokal Enesa Hekala, a zatim i na prostor između kuće Nurije Durakovića i bilijar sale Hamze Kriještorca”. Bacanje bombi na kuće i poslovne prostore Bošnjaka Pljevalja nastavljeno je i u narednim mjesecima. Sve se to dešavalo 1992. godine.

Pljevlja, 31. august, “pripadnici opozicionih partija demolirali su u Pljevljima više objekata u vlasništvu tamošnjeg bošnjačkog stanovništva dok su ‘slavili’ pobjedu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Napadnuta su i dva muškarca. Neredi traju otkako je prosrpska opozicija proglasila pobjedu. Kamenovano je nekoliko lokala čiji su vlasnici Bošnjaci, a napadnuti su i bivši član Bošnjačke partije i njegov otac. Uništene su i kancelarije Socijaldemokrata u tom gradu, te jedno policijsko vozilo, a sve su uradili pripadnici opozicije, kako se navodi, u majicama sa napisima ‘Ne damo svetinje – srpska čast’. Inače, na ulicama crnogorskih gradova slavi se uz srpske zastave, kokarde i četničke pjesme”, prenose crnogorski mediji. Ovo se dešava 2020. godine.

Kao što možete primijetiti, mnogo je sličnosti između događaja 1992. i 2020. godine u Pljevljima. Samo je jedna sitna razlika, na Bošnjake još nisu počeli bacati bombe, ali nije isključeno da se i to desi. /J. S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!