fbpx

Napad iz “Tornja”: Goraždani zaustavili neprijatelja

Radončić radi ono što najbolje zna – medijsko reketarenje. Treba naglasiti da to nije reketarenje u klasičnom smislu te riječi nego neka vrsta “soft reketa” – optužuj i napadaj svakoga na raspolaganju ne bi li se tebe prepoznalo kao društveno korisnog “šaptača”. Osim što je ovdje riječ o gruboj zamjeni teza u kojoj Radončić, opisujući Hastora, ustvari opisuje sebe, a ima tu i još nešto

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Fahrudin Radončić se drznuo da udari na Goražde, grad koji se digao iz pepela zahvaljujući jednim dijelom i grupaciji “Prevent”, koja direktno i indirektno prehranjuje hiljade porodica u ovom gradu. Goraždani su odgovorili na način na koji su i naučili tokom najtežih trenutaka rata, stali su u odbranu svog grada – neprijatelj ne smije ući u Goražde. Kao što nije u ratu, tako nije ni sada.

Naime, Kantonalni odbor SBB-a Goražde organizirao je iftar u posljednjim danima ramazana u jednom ugostiteljskom objektu u Goraždu na kojem je trebao biti prisutan i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Nakon što je vlasnik ugostiteljskog objekta jasno rekao ko ne smije doći na iftar, nije preostalo ništa drugo nego da se iftar otkaže. Goraždani, dakle, ne žele vidjeti Radončića u svom gradu. Razlog je napad na kompaniju “Prevent” i njenog vlasnika Nijaza Hastora prvo u Skupštini kantona od SBB-ovog zastupnika Muamera Omanovića, a nakon toga i napad sa stranica Dnevnog avaza. To je izazvalo oštre reakcije Goraždana, a na kraju i otkazivanje gostoprimstva vlasniku SBB-a i osnivaču Dnevnog avaza.

RADONČIĆEVA LOŠA RAČUNICA

Ukratko, Radončić preko svojih glasila pokušava natovariti Nijazu Hastoru, vlasniku grupacije “Prevent”, odgovornost za to što je pet direktora iz ove grupacije osumnjičeno za pranje novca u akciji “Zadruga”, u kojoj je privedeno više od 15 osoba. Odnosno, Radončićev Avaz smišljeno pokušava Hastora proglasiti nedodirljivim dovodeći ga u vezu sa SDA. Međutim, općepoznata istina je da Hastor niti ima veze s bilo kojom strankom niti ga neko štiti, a i zašto bi on bio odgovoran za kriminal koji su eventualno počinili direktori firmi iz grupacije čiji je vlasnik?! Odgovornost je na onome ko čini kazneno djelo. I treba imati na umu i da su ljudi koji su osumnjičeni nevini dok sud ne presudi.

No, Radončić ima u svemu tome svoju računicu, a ona je da sve negativno mora da se dovede u vezu sa SDA, pa tako i akcija “Zadruga”, zatim da se dokaže da su svi “najveći kriminalci” pod zaštitom SDA i da su svi, ama baš svi u ovoj državi, osim Radončića naravno, korumpirani. Ovog je puta to Nijaz Hastor, sljedeći put bit će neki drugi privrednik, ugledni član društva iz bilo koje druge sfere života.

Stvari, zapravo, izgledaju potpuno obrnuto. Radončić radi ono što najbolje zna – medijsko reketarenje. Treba naglasiti da to nije reketarenje u klasičnom smislu te riječi nego neka vrsta “soft reketa” – optužuj i napadaj svakoga na raspolaganju ne bi li se tebe prepoznalo kao društveno korisnog “šaptača”. Osim što je ovdje riječ o gruboj zamjeni teza u kojoj Radončić, opisujući Hastora, ustvari opisuje sebe, a ima tu i još nešto. Naime, dio medija u našoj zemlji traži dio marketinškog kolača da bi preživio, a ako ga ne dobiju, tada nastupa medijsko discipliniranje onoga koji se usudio uskratiti ponudu za reklamiranje u pojedinim medijima, a “Prevent” je jedna od naših najvećih kompanija i sigurno da je vrlo izvjesna meta takvih discipliniranja. Dodatni je problem u tome što se na taj način udara na, ni krive ni dužne, investitore i firme koje zapošljavaju veliki broj radnika, izvoze i značajno doprinose razvoju ove države.

Nije jasno kakvu je Radončić očekivao reakciju nakon ovih napada na grupaciju “Prevent”, možda da ga u Goraždu dočekaju kao spasioca, s transparentima na kojima je njegova fotografija (u prirodnoj veličini), uz klicanje okupljene mase. Ali, desilo se obrnuto: zabranili su mu da priđe Goraždu.

“Građani i uposlenici privrednih giganata smatraju da bi bilo neprincipijelno i nepatriotski organizirati skup za one koji direktno ugrožavaju investitore i radna mjesta u ovom gradu i regiji i koji žele da BPK kanton Goražde ostave u slijepom crijevu BiH. Kome, ustvari, smeta stalni rast i razvoj kantona koji je trebao davno biti ugušen? Dajemo punu podršku transparentnom djelovanju, ali je činjenica da se najveći poslodavac u Goraždu našao pod pritiskom prljave kampanje, a sve u cilju donošenja jeftinih političkih poena. Kako možemo vidjeti, naši građani reagirali su kroz društvene mreže i kroz lokalne portale da bi izrazili nezadovoljstvo napisima objavljenim u određenim medijima posljednjih dana te dali punu podršku poslodavcima koji nastoje da ovu našu regiju, koja je odavno odsječena od Federacije BiH, nastave razvijati i otvarati nove pogone i nova radna mjesta iz Goražda. Vjerujemo da bilo kakve političke igre neće dovesti u pitanje nove investicije i razvoj privrede u Goraždu”, reakcija je lokalnog portala Goraždeonline.

IMA LI HASTOR VREMENA DA SE BAVI RADONČIĆEM

Ono čega Radončić vjerovatno nije svjestan jeste koliko je tvrd orah zagrizao.

Ko je zapravo Nijaz Hastor i čime se bavi? Prije rata je radio kao inžinjer u Tvornici automobila “Sarajevo”, na proizvodnji Golfa. Nakon rata, u Bosni i Hercegovini s nekolicinom saradnika osniva “ASA Group”, a 1999. godine i “Prevent”.

Trenutno, “Prevent” ima fabrike u trinaest država u cijelom svijetu i zapošljava više od 14.000 radnika, od toga u Bosni i Hercegovini oko 7.000. Najviše fabrika “Preventa” ima u našoj zemlji – petnaest, a zatim u Njemačkoj – trinaest. Osim toga, “Prevent” ima kompanije u Velikoj Britaniji, Sloveniji, Maroku, Švicarskoj, Austriji, Brazilu, Turskoj, Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Prema dostupnim podacima, “Prevent” je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika.

Ova kompanija širi se intenzivno već nekoliko godina, a trenutna ekspanzija najvećim dijelom usmjerena je preko kompanija koje djeluju u Njemačkoj. To su strateške investicijske grupacije na globalnom nivou i nisu isključivo vezane za njene bosanskohercegovačke grupacije.

U sastavu “Preventa” djeluje i “ASA grupacija”, koja se specijalizirala za finansije i osiguranje. Moja banka, članica ove grupacije, 2016. godine preuzela je zeničku IK banku, a osim banke, tu su još i “ASA osiguranje” i “ASA Leasing”. “ASA” je ušla i u segment zdravstvenog biznisa, preuzevši polikliniku i lanac apoteka “Eurofarm” Sarajevo, te fabriku za proizvodnju sanitetskog materijala “Saniteks” iz Velike Kladuše.

Nešto prije toga, “Prevent grupacija” preuzela je “Car Trim” sa sjedištem u Njemačkoj, jednu od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje komponenti za automobilsku industriju, koja ima fabriku i u Žepču. Najveća fabrika “Car Trima” upravo je u Žepču, s 1.000 zaposlenih. Među akvizicijama koje su se desile u posljednje vrijeme jeste i preuzimanje fabrike “Cimosa” u Srebrenici, koja je bila pred zatvaranjem. Također, “Prevent” je kupio i fabriku za proizvodnju kablova iz Tomislav-Grada, koja je bila u stečaju. Fabrika se vrlo brzo oporavila i preuzela zagrebačku kompaniju za proizvodnju kablova “Elka”.

Odnedavno je u sastavu “Preventa” i preduzeće za proizvodnju namještaja “Sanotaf” iz Ključa. No, najveća akvizicija u oblasti proizvodnje namještaja svakako je preuzimanje njemačke kompanije “Machalke”. Riječ je o najvećoj njemačkoj kompaniji za proizvodnju namještaja. Posljednja u nizu preuzetih kompanija jeste “Neue Halberg-Guss”. Ova kompanija sa sjedištem u Saarbrückenu ima pogone u Leipzigu i Južnoj Africi, a jedan je od vodećih svjetskih proizvođača blokova i glava cilindara, radilica i blokova motora za automobile, kamione i autobuse. Predug je spisak kompanija koje je “Prevent” preuzeo, kao i proizvoda koje fabrike u njegovom vlasništvu proizvode, od presvlaka za automobile, dijelova za automobile, namještaja, sanitetskog materijala, kožne galanterije, enterijera za jahte, čamaca, zaštitne odjeće, modne odjeće i obuće…

Hastor je vlasnik moćne globalne kompanije koja je i najvećeg proizvođača automobila bacila na koljena. Hastor se prije dvije godine pobunio nakon što je moćni “Volkswagen”, zbog problema koje je sebi natovario ugrađujući u automobile softver za varanje na testovima za ispusne plinove, odlučio dio troškova prebaciti na dobavljače, između ostalih, i na kompanije u vlasništvu “Preventa”. Nekoliko dana bila je zaustavljena proizvodnja modela “Volkswagena”. Problem je ipak riješen, ali su njemački mediji nadugo i naširoko pisali o borbi Davida i Golijata – “Preventa” i “Volkswagena”. Nakon godinu, “Volkswagen” je otkazao jedan ugovor “Preventu”, a Hastor uzvratio tužbom teškom dvije milijarde eura.

Nakon ovoga, postavlja se samo jedno pitanje: ima li Hastor vremena da se bavi Radončićem?

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!