fbpx

Najpouzdaniji odgovor na pitanje “mogu li Turci snimati film o Aliji Izetbegoviću”

Amerikanci su snimali filmove o vikinzima, mongolima, eskimima i sve tako do Shaka Zulua, a zlatni američki momak Tom Cruise uspio je glumiti njemačkog SS oficira na engleskom jeziku s jakim njemačkim akcentom. A nije izostajalo ni to da "Alo Alo" Britanci glume pripadnike francuskog pokreta otpora na engleskom jeziku, ali sa šuškavim i zavodničkim francuskim akcentom. Hej, pa Austrijanac Arnold Schwarzenegger uspio je postati američki terminator i nikoga nije bilo briga što se čuje na štajerski naglasak. A neko kaže da Yurdaer Okur ne može glumiti Aliju Izetbegovića, a Keanu Reeves može Budu i James Caviezel može Isusa. I može Australac Mel Gibson glumit škotskog buntovnika Williama Wallacea, a ne može Berke Uzrek Bakira Izetbegovića

Italijanski režiser snimio je film o posljednjem kineskom caru, a kineski režiser snima filmove s američkim glumcima o Velikom kineskom zidu. Amerikanci su snimali “Posljednjeg samuraja”, a Japanci su oponašali vesterne u svojim samurajskim spektaklima. Čak su i hrvatski glumci uspjeli u Hollywoodu u sporednim ulogama srpskih ratnih zločinaca, a srpski glumci bili su plaho dobri za uloge ruskih kriminalaca i dilera.

A neko kaže da Turci ne smiju snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, a Bertolucci može o kineskim carevima. Angelina Jolie može snimati film o ljubavi silovane Bošnjakinje i Srbina u srpskom konclogoru, a Turci ne smiju snimati kako se prvi predsjednik nezavisne BiH zaljubio u svoju suprugu.

Amerikanci su snimali filmove o vikinzima, mongolima, eskimima i sve tako do Shaka Zulua, a zlatni američki momak Tom Cruise uspio je glumiti njemačkog SS oficira na engleskom jeziku s jakim njemačkim akcentom. A nije izostajalo ni to da “Alo Alo” Britanci glume pripadnike francuskog pokreta otpora na engleskom jeziku, ali sa šuškavim i zavodničkim francuskim akcentom. Hej, pa Austrijanac Arnold Schwarzenegger uspio je postati američki terminator i nikoga nije bilo briga što se čuje na štajerski naglasak.

A neko kaže da Yurdaer Okur ne može glumiti Aliju Izetbegovića, a Keanu Reeves može Budu i James Caviezel može Isusa. I može Australac Mel Gibson glumit škotskog buntovnika Williama Wallacea, a ne može Berke Uzrek Bakira Izetbegovića. Znači, Amerikanka Meryl Streep je mogla glumiti englesku “Čeličnu lady”, a Turkinja Fatos Kabasakal ne može Sebiju Izetbegović.

Engleski režiseri su snimali u Americi, francuski u Engleskoj, a italijanski u Španjolskoj. Indijski u Japanu, a japanski u Norveškoj. Iranski u Francuskoj, a belgijski u Australiji. A neko kaže da bosanskohercegovački režiser ne može snimati za Turke film o bosanskohercegovačkom političaru Aliji Izetbegoviću.

Eto, neka Nijemci snime film o Franji Tuđmanu pa da ga glumi njemački glumac i neka Zagorec Francek šprahenzi dojč pa da vidimo kako će to izgledati. Ali nema toga filma i neće ga biti jer Francek nikada nije po čitavom svijetu plijenio pažnju svojim humanizmom kao Alija Izetbegović.

Eto, neka Rusi snime film o Radovanu Karadžiću ili Slobodanu Miloševiću pa neka ovu dvojicu glume dva Kozaka iz moskovskog teatra pa da vidimo kako će zvučati na ruskom u šest epizoda. Ali nema tog filma jer nisu Rusi budale da snimaju filmove o ratnim zločincima.

Hajde da vidimo hoće li neka kosovska nezavisna produkcija na albanskom jeziku i s albanskim glumcima snimiti prvosudni triler “Ko je počeo rat” s glavnim likom imena Fahrudin. Nema šanse, doduše, vjerovatno zato što nemaju para, a ne zato jer im se šljivi za podvige “najvećeg graditelja nakon Gazi Husrev-bega”.

Ali kada Turci krenu snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, e, onda, “Houston, imamo problem”.

Bošnjaci nisu snimili ni film, a ni seriju o Aliji Izetbegoviću, a to je zaslužio, međutim, bi li se neki manje ismijavali da je film o njemu snimala Angelina Jolie u američkoj produkciji? Samo zato što bi bio na engleskom, ili bi gospodi kritizerima na francuskom više odgovarao?

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Alenko 17.08.2017.

    ”Ne pravimo seriju koja će biti hit jedne sezone na televiziji. Mi želimo da napravimo ozbiljan igrani serijal koji će imati svoju vrijednost kada ga nove generacije pogledaju za 25, 30, 40 godina“, izjavio je Imamović. To je pravi odgovor svim demagozima, hoštaplerima i neprijateljima Bosne.
    “Ne bi sjala ovako jako, ova moja lijepa avlija, ja bih svjetlo zvao mrakom, da te nije Alija”
    Nek ti je vječni rahmet duši predsjedniče. el fatih.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!