fbpx

Nagrada za životno djelo Hasiji Borić

Najboljom predstavom proglašena je Sjećaš li se Doli Bel, koja je rađena prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Mladenoviću je dodijeljena i nagrada za najbolju režiju, dok su za najbolje glumce proglašeni Gordana Boban i Emir Hadžihafizbegović za uloge u predstavi Sjećaš li se Doli Bel. Ovoj predstavi pripale su i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca (Davor Golubović), te nagrada za najbolju epizodnu ulogu (Elma Juković)

Piše: Mirza SKENDERAGIĆ

Na ovogodišnjem Festivalu bh. drame u Zenici ugledna bosanskohercegovačka glumica i teatarska radnica Hasija Borić osvojila je priznanje za životno djelo, nagradu “Adem Ćejvan”, nazvanu po velikom bosanskohercegovačkom glumcu.

Hasija Borić-Stojić jedna je od naših najvažnijih glumica, a nakon Splita, Zagreba, Beča i igranja u pozorištima širom svijeta, život je nastavila u Sarajevu, u kojem je i započela profesionalnu glumačku karijeru. Kada su mnogi kulturni radnici odustajali od Bosne i Hercegovine, od njene kulture i umjetnosti, Hasija Borić osnovala je 2002. godine privatno pozorište “Putujući teatar”, te kasnije i Akademiju za glumu posvećenu mladima s poteškoćama u razvoju, kao i mladima koji pripadaju nacionalnim manjinama. U međuvremenu je nastavila raditi na društveno angažiranim predstavama, od kojih je najaktuelnija Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi, koja je i izvedena na 18. Festivalu bh. drame u Zenici.

“U svom dugom glumačkom životu nosila sam desetine perika i stotine maski, ali je iza njih uvijek stajalo samo moje ljudsko lice. Nosila sam i stotine kostima – od kostima hipi djevojaka i razbarušenih renesansnih preljubnica, krinolina, kostima bečkih grofica, zamišljenih haljetaka kamenih spavača, a onaj Goetheov Gospodin slučaj htio je da me dodjela ove nagrade zatekne u ovom kostimu, koji je nošnja mojih nana i moje rodbine, koja je često bila ubijana, a najveći grijeh joj je bio to što je nosila ovu nošnju. Jedan moj prijatelj, sjajan novinar, u šali me zove narodnom glumicom. Ja sam u životu igrala Stojića, Šopa, Dizdara, Shakespearea, Goethea, Ionesca, Čehova, i Bachmannovu i Tomasa Bernharda, ali s ponosom nosim taj epitet narodne glumice, jer vi, dragi Bosanci i Hercegovci, u zemlji i gdje god ste razasuti diljem kontinenata, gdje ‘skupljate zrno po zrno za svoje siroto potomstvo’, redovno pozdravljate moje predstave, ustavši na kraju na noge, što shvaćam kao izraz poštovanja i ljubavi koja je neophodna svakom umjetniku. To je vaš način, a publika u Beču mi je znala, po bečkom običaju, praviti špalir”, rekla je Borić povodom dodjele nagrade, ističući da je lijepo kad kolegice i kolege iz struke prepoznaju njen rad i dodijele nagradu kao što je ova za životno djelo i koja uz to nosi ime Adema Ćejvana.

“Prijatelji su mi rekli da kažem kako mi je ova nagrada u Zenici najdraža. Sve su mi podjednako drage, i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Nagrada austrijske kritike koja nosi ime velikog bečkog glumca Karla Skraupa, Nagrada za najbolju kreaciju u Hrvatskoj, Velika i Mala mostarska liska, Glumac godine, ništa manje mi nisu drage sve one plakete za humanitarni rad, titula počasne građanke Jajca, a kad je Zenica u pitanju, velika mi je čast da u prvom redu vidim gospođu Šefiku Korkut-Šunje, prvu bošnjačku glumicu koja je dalekih pedesetih, kad sam se rodila, odlučila postati glumica. Ona dolazi iz tradicionalne islamske porodice Korkuta, a veliki broj njenih članova se zbog njene odluke da se bavi glumom odrekao umjetnice koja je ovim činom prokrčila put mnogima od nas”, dodala je Borić.

Na kraju, Hasija se zahvalila svojoj porodici koja je cijeli život bila uz nju. “To su moja majka Dževahira i rahmetli otac Nurudin, koji su mi otvorili čudesni svijet pozorišta u KUD 29. novembar u Jajcu, u kojem su glumili, a gdje sam praktično prohodala. Hvala mojoj sestri Besimi. I, iznad svega, mom suprugu Mili Stojiću i kćerima Hani i Ivani, koji imaju razumijevanja da moju ljubav cijeli život moraju dijeliti s pozorištem. Hvala i svim pozorišnim kolegama koji su činili moj pozorišni život.”

XVIII festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. zvanično je okončan tradicionalnom ponoćnom dodjelom nagrada. Prema odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu Darko Cvijetić, Nives Ivanković i Almir Imširević, Nagradu “Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni dramski tekst osvojio je Darijo Bevanda za tekst Pink Moon u režiji Saše Peševskog i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi Sjećaš li se Doli Bel prema djelu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Mladenoviću je dodijeljena i nagrada za najbolju režiju, dok su za najbolje glumce proglašeni Gordana Boban i Emir Hadžihafizbegović za uloge u predstavi Sjećaš li se Doli Bel. Ovoj predstavi pripale su i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca (Davor Golubović), te nagrada za najbolju epizodnu ulogu (Elma Juković). Prema odluci žirija publike, nagrada za najbolju predstavu u cjelini također je pripala predstavi Sjećaš li se Doli Bel Kamernog teatra 55. Novinarski žiri nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi Pink Moon, dok je, prema odluci žirija publike, nagrada za najbolju predstavu pripala predstavi Sjećaš li se Doli Bel.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!