fbpx

Nagorno-Karabah, sinonim neuspjeha

Iako su armenski i azerbejdžanski ministri odlučili održavati videokonferencijske kontakte prije novog izbijanja rata, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev demantirao je te diplomatske kontakte početkom ovog mjeseca.

 

Nagorno-Karabah sinonim je neuspjeha. Sukob između Armenije i Azerbejdžana neriješen je već trideset godina, a jedna od posljedica jeste i to što s vremena na vrijeme oružje zamijeni ustaljene pregovore. Jedna od tih epizoda izbila je prošle nedjelje, kada su vojnici obiju zemalja izmjenjivali artiljerijsku vatru na granici. Azerbejdžanska vlada potvrdila je smrt svojih vojnika. Dvije republike bivšeg sovjetskog Kavkaza optužile su jedna drugu za novo nasilje.

Azerbejdžan je tvrdio da su njegovi vojnici ubijeni sjeverno od granice, a da je ranjeno njih još pet. Prema verziji iz Bakua, Armenci su napali da zauzmu položaje u blizini grada Tovuza. Armenska je verzija drugačija. Njegov glasnogovornik odbrane Shushan Sepanián optužio je azerbejdžanske vojnike da su ilegalno prešli granicu u automobilu i da su nakon toga ranjena dvojica Armena.

Moderni sporovi oko Nagorno-Karabaha počeli su još 1988. godine, prije kraja SSSR-a. Nagorno Karabah, enklava armenskog stanovništva u Azerbejdžanu, objavio je da se povlači iz Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike i pridružio se Armeniji. Nakon što se proglasio neovisnim, izbio je rat 1992. Nakon dvije godine borbe, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih okruga. Od 1992. godine međunarodno posredovanje između dviju država održava se putem OSCE-ove grupe kojom su predsjedavali Rusija, SAD i Francuska.

Godine 1994. Armenija, Azerbejdžan i Republika Nagorno-Karabah potpisali su, uz posredovanje Rusije, Biškeki mirovni protokol, ali oružje svako malo zagrmi. Kratki četverodnevni rat 2016. godine izazvao je stotine žrtava. Od 2017. godine ta zemlja koju međunarodna zajednica nije priznala sebe naziva Republika Artsakh. Iako su armenski i azerbejdžanski ministri odlučili održavati videokonferencijske kontakte prije novog izbijanja rata, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev demantirao je te diplomatske kontakte početkom ovog mjeseca.

Kako je objasnio, “minska grupa nastavlja djelovati. Ali do kada? Glumiti ne znači biti učinkovit”, rekao je on lokalnim medijima. Moskva je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” za regionalnu sigurnost. Iz Evropske unije, njihov predstavnik za Kavkaz, Toivo Klaar zatražio je od obiju zemalja suzdržanost i korištenje kanala izravne komunikacije.

Početkom ove sedmice potvrđeno je kako je u sukobima na granici Azerbejdžana i Armenije poginulo sedam vojnika azerbejdžanske vojske, među kojima je i jedan general-major. Zamjenik ministra odbrane Azerbejdžana Kerim Veliyev je izjavio da je u sukobima koji traju već dva dana uništen veliki broj vojnih vozila i uporišta armenske vojske. Veliyev je kazao da je u kontranapadu ubijeno oko stotinu armenskih vojnika te je dodao da i na azerbejdžanskoj strani ima gubitaka. On je kazao da je u jutrašnjem napadu poginulo sedam vojnika azerbejdžanske vojske, među kojima su general-major Polad Hesimov i pukovnik Ilgar Mirzeyev. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je objavilo nove snimke iz zraka koji su snimljeni tokom napada na uporišta armenske vojske.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je, reagirajući na armenski pogranični napad na Azerbejdžan, kako je njegova zemlja u punom kapacitetu uz Azerbejdžan. “To što je uradila Armenija je neprihvatljivo. Azerbejdžan nije sam. Mi, Republika Turska i turski narod, u punom kapacitetu smo uz Azerbejdžan. Armenija treba da se opameti”, kazao je Çavuşoğlu u programu uživo televizije TRT.

Çavuşoğlu je kazao kako je vojska Azerbejdžana uradila ono neophodno kako bi odbila napad u pograničnoj regiji Tovuz. “Jasno je da Armenija pokušava skrenuti pažnju s okupiranih teritorija formirajući zone sukoba drugdje”, rekao je Çavuşoğlu. Turski ministar podvukao je da će njegova zemlja biti uz Azerbejdžan koje god rješenje ta zemlja prihvatila u vezi s okupiranim teritorijem i Gornjim Karabahom.

Sljedeći članak

Kinđe, Kinđe

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!