fbpx

Nada i podrška povratnicima

Nakon proglašenja pandemije virusa korona, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica najavilo je podršku povratnicima i u proljetnoj i jesenjoj sjetvi, te podršku svakom zaposlenom u plaćanju doprinosa tri mjeseca

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Pandemija virusa korona u Bosni i Hercegovini sigurno će ostaviti veliki trag. Negativne posljedice već se osjete, a sigurno će biti još izraženije u vremenu koje je pred nama. Povratnici u manji bosanskohercegovački entitet jedna su od najosjetljivijih kategorija. Prije svega, žive u sistemu koji ih diskriminira. Pored toga, zbog pandemije virusa korona “svako se o svom jadu zabavio” pa je teško očekivati da povratnici imaju podršku od određenih instanci vlasti kao što je to do sada bilo, u manjoj ili većoj mjeri.

Prije nekoliko dana reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je: “Uzdajte se u Boga i vlastite resurse.” Povratnici su to odavno shvatili i prije pandemije virusa, ali zahvalni su za svaki vid podrške. Međutim, posljednjih godina itekako su se počeli sami organizirati, prikupljati novac za infrastrukturne projekte, za asfaltiranje puteva. U svemu tome znali su da imaju podršku u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Podrška iz ovog Ministarstva nikada nije izostala.

“U proteklom periodu realizirani su milionski projekti u povratničkim sredinama. Odnosi se to na izgradnju domova kulture, ambulanti, dječijih igrališta, putne komunikacije, vodovodnih mreža, na izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata, humanitarnu pomoć, podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, stipendiranje studenata, subvenciju prevoza za učenike i još mnogo toga. U proteklom periodu kreirano je više od 2.500 radnih mjesta, urađeno stotinu kilometara puta, hiljadu domova i stipendirano 1.400 studenata”, kaže nam federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Prije nekoliko dana objavljeni su preliminarni rezultati javnih poziva za infrastrukturu koji ulijevaju nadu povratnicima jer bi nakon realizacije značili bolje uvjete života u njihovim mjestima boravka.

“Skoro sve populacije društva iz ove kategorije obuhvaćene su nekim vidom podrške. Projektom je obuhvaćena izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu u mjestima povratka. Imali smo veliki broj aplikacija, što nas svakako raduje. Pred nama je dosta posla. Zaista ima mnogo konkretnih projekata koji se odnose na infrastrukturu, vjerske objekte, objekte obrazovnog, kulturnog i sportskog karaktera. Obuhvaćena je cijela Bosna i Hercegovina, sve povratničke sredine. Na web-stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu se vidjeti svi aplicirani projekti i o kojem je obimu posla riječ”, navodi Ramić.

U proteklih nekoliko godina na području općine Srebrenica uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica urađeno je mnogo toga. Malo je ko vjerovao da će biti urađeni prvi kilometri asfalta u Luci i Kruševom Dolu, najudaljenijim selima od Srebrenice. Međutim, prošle su godine uz organizaciju samih stanovnika ovih sela, te podršku Federalnog ministarstva i Opštine Srebrenica urađeni prvi kilometri asfalta. Tada su stanovnici ovih sela konstatirali da je to “historijski dan”. Slična je situacija i u MZ Sućeska. U proteklom periodu urađeno je nekoliko kilometara na relaciji Brda – Žutica, a ostalo je još manje od dva kilometra da se u potpunosti asfaltira ova putna komunikacija koja spaja općine Srebrenica i Milići. Od izuzetnog je značaja za sam razvoj ovog kraja, kao i tokom obilježavanja godišnjica Genocida u Srebrenici, kada se dio saobraćaja preusmjerava na ovu putnu komunikaciju.

“Skoro su putnom komunikacijom spojene dvije općine (Milići i Srebrenica) kroz naselje Sućeska. Primjetno je pojačano prisustvo povratnika i onih koji žive u Federaciji BiH. Obrađuju se imanja i stvaraju pretpostavke za novi život. Primjer je svakako i nedavno otvorena farma pilića u Sućesci vlasnika Muje Hasanovića. Raduje nas vijest da je iz ove farme nedavno isporučen i prvi turnus tovnih pilića. Drago nam je da smo mogli pružiti podršku jednom ovakvom projektu. Sličnih projekata bilo je još i to je ono što se zove održivi povratak. Ja bih rekao život. Vjerovatno da nema povratničkog mjesta u Bosni i Hercegovini u kojem Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nije realiziralo neki projekt. Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu”, ističe Ramić.

Resorni ministar Edin Ramić dijeli sudbinu ovih ljudi, nerijetko obilazeći povratnike i prilagođava programe Ministarstva potrebama na terenu. Nakon proglašenja pandemije virusa korona Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica najavilo je podršku povratnicima u proljetnoj i jesenjoj sjetvi, te podršku svakom zaposlenom u plaćanju doprinosa tri mjeseca. Aktivno se radi i na prikupljanju podataka iz povratničkih sredina o stvarnim potrebama povratnika.

“Moramo biti na raspolaganju povratnicima. Njihove oči uprte su u nas. Ti ljudi su heroji, djeca koja se rađaju u povratničkim sredinama su mali heroji i zaslužuju da imaju normalne uvjete za život, školovanje, studiranje. Posebno u ovom vremenu kada se osjeti kriza izazvana virusom moramo obratiti pažnju na povratnike. Ne smijemo ih ostaviti same”, rekao je ministar Ramić, koji je i ličnim primjerom pokazao kako se treba ponašati u ovim izazovnim vremenima. Ramić je svoju plaću doznačio humanitarnoj organizaciji MFS-EMMAUS, koja vodi brigu o povratnicima, a posebnu aktivnost provode kroz projekt “Jedan obrok dnevno” u Zvorniku i Srebrenici, posjećujući stare i iznemogle osobe dostavljajući im hranu i druge neophodne namirnice.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!